Type to search

Ιαπωνία

Πέθανε ο Ιάπωνας συγγραφέας, Κατσουμότο Σαοτόμε

Share

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 90 ετών ο Κατσουμότο Σαοτόμε, ένας Ιάπωνας συγγραφέας που συγκέντρωσε μαρτυρίες από τους επιζόντες των βομβαρδισμών του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου στην Ιαπωνία.

Τον θάνατο του επιβεβαίωσε ένας από τους εκδότες του, ο Ιβανάμι Σότεν. Η δημόσια τηλεόραση ανέφερε ότι πέθανε στο νοσοκομείο της Σαιτάμα, λόγω ανεπάρκειας οργάνων που σχετίζεται με τα γηρατειά.

Ο Σαοτόμε που έζησε στο Τόκιο, ήταν 12 ετών όταν έγινε οβομβαρδισμός από τις ΗΠΑ στις 10 Μαρτίου 1945. Παλαιότερα είχε δηλώσει “Έτρεξα να σώσω τη ζωή μου καθώς έπεφταν βροχή αμέτρητες βόμβες διασποράς”.

Μετά την λήξη του πολέμου και αφού επέζησε, ο Σαοτόμε συνέχισε την συγγραφή του καθώς εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο. Το 1952 η αυτοβιογραφική του ιστορία “Downtown Home” προτάθηκε για το διάσημο λογοτεχνικό βραβείο Ναόκι.

Η συλλογή μαρτυριών ξεκίνησε το 1970, όταν και ίδρυσε ομάδα πολιτών για να τεκμηριώσει την την βομβιστική επίθεση και να συλλέξει έγγραφα και αντικείμενα σχετικά με την επίθεση. Το 2002 όλα αυτά οδήγησαν στην ίδρυση του μουσείου “Κέντρου των επιδρομών και Πολεμικών ζημιών” στο Τόκιο, όπου ήταν διευθυντής μέχρι και το 2019.

Εκεί συνέχισε να εξεδίδει περιοδικά και να γράφει βιβλία για παιδιά και νέους για να ευαισθητοποιήσει.

Πολλοί επιζώντες του πολέμου νιώθουν ξεχασμένοι από την κυβέρνηση, καθώς έχουν δαπανηθεί 60 τρισεκατομμύρια γιεν για πρόνειες σε στραιωτικούς βετεράνους και οικογένειες πεσόντων αλλά και σε ιατρική υποστήριξη σε επιζώντες από τους ατομικούς βομβαρδισμούς σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι αλλά τίποτα για τους πολίτες θύματα των βομβαρδισμών.

Είμαι βαθιά λυπημένος για την απώλεια του πολύτιμου φίλου μου με τον οποίο συζήτησα για την μεταπολεμική Ιαπωνία, την ειρήνη και τον πόλεμο” δήλωσε ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και μακροχρόνιος φίλος του, Γιότζι Γιαμάντα.

Κώστας Τσιακλής

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *