Type to search

ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Πόλεμος Ουκρανίας- Ρωσίας και οι επιπτώσεις στον αθλητισμό

Share

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σοβαρές επιπτώσεις σε αθώους ανθρώπους, αλλά έχει επίσης αρκετές και στον αθλητισμό. Αθλητές και ομάδες και απο τις δύο χώρες, όμως κυρίως απ’ την Ρωσία έχουν δεχτεί τρομερές κυρώσεις, ωστόσο οι τιμωρίες αυτές δεν δείχνουν να καταλήγουν κάπου.

Στην Ρωσία ήδη στο ποδόσφαιρο ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποιός είναι κοντινός φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, αναγκάστηκε να πουλήσει την Τσέλσι, την ομάδα που έχτυσε εκείνος για σχεδόν 20 χρόνια και δεν μπορεί απο την πώληση να πάρει ούτε ένα ευρώ. Η Gazprom, που ήταν χορηγός του UEFA Champions League, δεν γλύτωσε και έχασε την συνεργασία που είχε με την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ύστερα απο 10 χρόνια. Στο UEFA Europa League, η Σπαρτάκ Μόσχας αποκλείστηκε δίχως αγώνα εναντίον της Λειψίας. Πολλοί παίκτες επίσης έφυγαν απο τις ομάδες τους, καθώς είχαν μεταγραφικό παράθυρο μέχρι τις 7/4/22, με πιο σημαντική αποχώρηση να είναι του Γκρέγκορζ Κρικόβιακ, που ήρθε στην ΑΕΚ μέχρι το τέλος της χρονιάς. Τέλος στο ποδόσφαιρο και στο Champions League, ο τελικός που θα γινόταν στην Αγία Πετρούπολη, μεταφέρθηκε στο Παρίσι και συγκεκριμένα στο Σταντ ντε Φρανς. Στο μπάσκετ συνέβη περίπου το ίδιο, μόνο που στην Euroleague αποκλείστηκαν Ούνιξ Καζάν, Ζενίτ και ένας απο τους κολοσσούς του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Και εκεί έχουν φύγει πολλοί παίκτες φέρνοντας τα πάνω κάτω και την διάλυση των συνόλων που είχαν. Στα περισσότερα ατόμικα αθλήματα επίσης οι Ρώσοι αθλητές έχουν αποκλειστεί απο τις διοργανώσεις.

Στην Ουκρανία, το πρωτάθλημα έχει σταματήσει απο τον Φλεβάρη και δεν φαίνεται πως θα ξεκινήσει σύντομα. Η Ουκρανία δεν είχε κάποια ομάδα στην Ευρώπη και οι παίκτες όλων των ομάδων φοβούνται για τις ζωές τους αλλά και των δικών τους, καθώς πολλοί Ουκρανοί ποδοσφαιριστές έχουν βγάλει τις ποδοσφαιρικές τους στολές και έχουν βάλει αυτές του πολέμου. Παίκτες της Ντιναμό Κιέβου εθεάθησαν να είναι έτοιμοι να πολεμήσουν, αλλά πηγές λένε πως η φωτογραφία είναι ψεύτικη. Η Ντιναμό Κιέβου πρόσφατα ξεκίνησε έναν έρανο για να μαζέψει λεφτά για τα θύματα του πολέμου, μια κίνηση όπου θα έπρεπε να κάνουν όλες οι ομάδες της χώρας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ολυμπιακός έπαιξε ένα φιλικό αγώνα με την Σαχτάρ στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης”, με τον αγώνα να είναι στην ουσία ένα μύνημα κατά του πολέμου, με τους “ερυθρόλευκους” να γεμίζουν κάποιες θέσεις με παιχνίδια, ως φόρο τιμής στα παιδιά που έχασαν την ζωή τους άδικα από την φρίκη του πολέμου. Το ότι ο Ολυμπιακός νίκησε δεν έχει απολύτως καμία σημασία, αυτό όμως που έχει είναι ότι σε μια τέτοια περίοδο, όπου αθώοι ανθρώποι περνάνε τις πιο δύσκολες στιγμές των ζωών τους, χρειάζονται την στήριξη και την αγάπη απο όλους ώστε να βρούν την δύναμη και να βγούν όλοι πιο δυνατοί απο τον πόλεμο.

Κωνσταντίνος Καλάβριας

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *