Type to search

Premier league Premier League ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αλεξάντερ Άρνολντ: Ο δημιουργός που “κυνηγάει” τον εαυτό του

Share

Μια σύντομη ανάλυση για τον Αλεξάντερ Άρνολντ, τον- “καμουφλαρισμένο” ως δεξιό μπακ- δημιουργό παγκόσμιας κλάσης που κυνηγάει τα ρεκόρ του εαυτού του.

Ο Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ έβαλε για ακόμη μια φορά το χεράκι του στη χθεσινή νίκη της Λίβερπουλ απέναντι στην Μπρέντφορντ με 3-0. Ο Άγγλος δεξιός μπακ είχε μια γενικότερη εξαιρετική παρουσία στον αγωνιστικό χώρο ενώ στο πρώτο γκολ της Λίβερπουλ ήταν αυτός που μοίρασε την ασίστ στον Φαμπίνιο.

“Κυνηγάει” μόνο τον εαυτό του

Με αυτόν τον τρόπο ο Αλεξάντερ Άρνολντ έφτασε τις 10 ασίστ στο πρωτάθλημα. Το ρεκόρ ασίστ από κάποιον αμυντικό σε μια σεζόν στην Premier League κρατούσε μέχρι και το 2019 ο Λέιτον Μπέινς με 11. Από εκεί και μετά ανέλαβε ο Άρνολντ ο οποίος τη σεζόν 2018/19 έφτασε τις 12 καταρρίπτοντας το.

Ο Τρεντ συνέχισε και την επόμενη χρονιά με τα φρένα σπασμένα σε επίπεδα δημιουργίας για αμυντικό, σπάζοντας το δικό του πλέον ρεκόρ και φτάνοντας τις 13 ασίστ τη σεζόν 2019/2020. Έχοντας ήδη φτάσει σε 21 παιχνίδια φέτος τις 10 ασίστ πλέον δεν τίθεται θέμα για το αν θα γίνει record-breaker στη συγκεκριμένη κατηγορία για 3η χρονιά τα τελευταία 4 χρόνια αλλά σε τι αριθμό θα σταματήσει.

Ένα δεξί μπακ. Ή και όχι.

Πέρα από το ταλέντο και το μοναδικό άγγιγμα του Αλεξάντερ Άρνολντ ένας από τους λόγους για τους οποίους οι δείκτες δημιουργίας του βρίσκονται σε αυτά τα επίπεδα είναι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται από τον Γιούργκεν Κλοπ. Ο Γερμανός τεχνικός είδε στο πρόσωπο του έναν δημιουργό και όχι έναν ακραίο οπισθοφύλακα. Όσο κι αν στα χαρτιά και τα συστήματα ο Άρνολντ εμφανίζεται ως δεξιός μπακ, στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται ως έξτρα μέσος. Ο Κλοπ, φέτος πιο πολύ από ποτέ, έχει τραβήξει τον Άρνολντ από την γραμμή, τον έχει μεταφέρει εσωτερικά και δεξιά στις πιο υψηλής αξίας, όσον αφορά την απειλή, ζώνες του γηπέδου και εκμεταλλευόμενος τις εξαιρετικές μεταβιβάσεις του, τον έχει μετατρέψει σε έναν δημιουργό παγκόσμιας κλάσης . Έναν δεξιό οπισθοφύλακα από το μέλλον. Η παρακάτω φωτογραφία, από την ασίστ του στον Μανέ στο 2-0 επί της Μπέρνλι είναι χαρακτηριστική όσον αφορά τον χώρο που αγωνίζεται φέτος.

Πηγή φωτογραφίας: The Athletic

Κάπως έτσι οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους για τον 23χρονο. Σε επίπεδα δημιουργίας περιτριγυρίζεται στις πρώτες θέσεις των σχετικών κατηγοριών από παίκτες όπως ο Ντε Μπρόινε, ο Σαλάχ και ο Μπρούνο Φερνάντες . Φέτος σημειώνει 0.42xA, αναμενόμενες ασίστ δηλαδή, ανά παιχνίδι ενώ έχει δημιουργήσει 12 μεγάλες ευκαιρίες, τον μεγαλύτερο αριθμό στην Premier League. Σε ένα πολύ ενδιαφέρον metric, αυτό του Expected Threat (xT), o Αλεξάντερ Άρνολντ σημειώνει φέτος την επίδοση του 0,67xΤ ανά 90 λεπτά.

Πηγή φωτογραφίας: The Athletic

Η παραπάνω φωτογραφία βοηθά στην κατανόηση της επονομαζόμενης αναμενόμενης απειλής. Κάθε παραλληλόγραμμο είναι ένα σημείο στο γήπεδο. Μέσα στο παραλληλόγραμμο αναγράφονται οι πιθανότητες να προκύψει κάποιο γκολ όταν η μπάλα βρίσκεται σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο του γηπέδου. Μια πάσα, μια τρίπλα, ένα κουβάλημα μπάλας προς τα πιο “απειλητικά” σημεία αυξάνει τις πιθανότητες για γκολ. Θα παρατηρήσετε ότι οι χώροι που κινείται ο Άρνολντ θεωρούνται οι πιο επικίνδυνοι και “άξιοι” για τη δημιουργία φάσεων. Καθόλου τυχαία. Το 0.67xT λοιπόν, πρακτικά σημαίνει ότι με τις ενέργειες του σε ένα παιχνίδι συνολικά ο Άρνολντ αυξάνει κατά 67% τις πιθανότητες της Λίβερπουλ να σκοράρει. Και όλα αυτά ενώ παίζει ως δεξί μπακ. Ή και όχι.

Ιάσονας Θεριός 

Πηγές δεδομένων: understat.com, totalfootballanalysis.com, premierleague.com, theathletic.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *