Type to search

Κεντρική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο Λεβ Γιασίν, η «μαύρη αράχνη» του ποδοσφαίρου!

Share

Σαν σήμερα στις 22 Οκτωβρίου του 1929 γεννήθηκε ο Λεβ Γιασίν στην Μόσχα, η «μαύρη αράχνη» του Ποδοσφαίρου.

Σαν σήμερα στις 22 Οκτωβρίου του 1929 γεννήθηκε ο Λεβ Γιασίν στην Μόσχα. Ο Λεβ Γιασίν θεωρείται ως ο καλύτερος τερματοφύλακας του 20ου αιώνα από την διεθνή ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Η «μαύρη αράχνη» όπως τον αποκαλόυσαν σε ηλικία 12 ετών κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμιού πολέμου δούλευε ως βοηθός σε εργαστήριο μετάλλου. Στην όμαδα  του εργαστηρίου όπου έδειξε τα προσόντα του, τράβηξε το ενδιαφέρον της Ντιναμό Μόσχας. Έτσι, στην Ντιναμό Μόσχας ξεκίνησε πρώτα από τις ακαδημίες και μετά στην πρώτη ομάδα όπου αποτέλεσε παίχτης σύμβολο καθώς παρέμεινε πάνω από είκοσι χρόνια στην ομάδα. Ο Γιασίν έκανε το ντεμπούτο του το 1950 με την Ντιναμό, ωστόσο δεν ξεκίνησε καλά, καθώς δέχτηκε γκολ, ενώ αγωνίστηκε ξανά το 1953. Αξίζει να σημειώσουμε πως όσο δεν αγωνιζόταν, ο Γιασίν αγωνίστηκε και με την ομάδα χόκεϊ, κατακτώντας και το Κύπελλο.

Ο Γιασίν φόρεσε την φανέλα της Ντιναμό Μόσχας μέχρι το 1971, οπότε και αποσύρθηκε έχοντας αγωνιστεί σε 326 παιχνίδια, ενώ οι εμφανίσεις του με την Εθνική Ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης τον έκαναν διάσημο. Επίσης, ο Γιασίν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης το 1956, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα οδήγησε την Σοβιετική Ένωση μέχρι την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, πραγματοποιώντας σπουδαίες εμφανίσεις. Ωστόσο, αυτό που τον έκανε διάσημο, ήταν το γεγονός πως φορούσε μόνιμα μαύρη εμφάνιση, κάτι το οποίο τον έκανε γνωστό ως «Η Μαύρη Αράχνη». Ο Λεβ Γιασίν ήταν τρομερός που το 1963 κατάφερε να κατακτήσει την «Χρυσή Μπάλα», δηλαδή ανακηρύχτηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Ευρώπης κάτι το οποίο δεν έχει καταφέρει ποτέ άλλος γκολκίπερ, ακόμη και σήμερα.

Ο Γιασίν, έλαβε και το βραβείο του τάγματος του Λένιν το 1968, ενώ στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του, το 1971, αγωνίστηκαν οι Εουσέμπιο, Πελέ και Μπεκενμπάουερ, με τον κόσμο στις κερκίδες να ξεπερνάει τις 100 χιλιάδες! Αξίζει να σημειωθεί πως, ο Λεβ Γιασίν κατάφερε να αγωνιστεί  480 παιχνίδια χωρίς να δεχτεί γκολ όπου δεν το έχει καταφέρει κανένας άλλος τερματοφύλακας μέχρι σήμερα.

 

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *