Type to search

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος: εκδίδει anti-Navtex καθώς η Τουρκία ανακοινώνει ασκήσεις στα βόρεια.

Share

Το Nautical Geo ξαναβγήκε για έρευνα, σύμφωνα με την Λευκωσία όπου παραμένει ως έχει ο στόχος της.

Με ανανέωση χθες η navtex για τις έρευνες του Nautical Geo νοτίως της Κύπρου, οι έρευνες του σκάφους θα ολοκληρωθούν με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, στο σημείο δυτικά της Κύπρου.

Το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo θα κινηθεί τελικά νότια προς το Ισραήλ.

 

 

 

Η Κύπρος έχει δεσμεύσει συγκεκριμένο σημείο και το πλοίο, που θα συνεχίσει κανονικά τις έρευνές του, κατευθύνεται ήδη προς την περιοχή. Πλέον δεν υπάρχουν τουρκικά πλοία δυτικά της Κύπρου και οι Navtex θα ανανεώνονται μέχρι να μεταβεί το σκάφος στο κύριο σημείο ενδιαφέροντος.

Το σκάφος τώρα μετέβη νοτιότερα, στα όρια με το οικόπεδο 8.

 

 

Εν τω μεταξύ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis συνεχίζει να διεξάγει σεισμικές έρευνες σε ύδατα βόρεια του νησιού, navtex για τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε antinavtex.Οι έρευνες θα διαρκέσουν έως τις 16 Δεκεμβρίου.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε περισσότερες διερευνητικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο.

 

 

Προς το παρόν τουλάχιστον δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αντίδραση από την Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα διατηρεί μία μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού της στα δυτικά της Πάφου.

 

Οι κυπριακές αρχές απέρριψαν ως παράνομες ασκήσεις πυροβολικού που προγραμματίζονται για την επόμενη εβδομάδα από το τουρκικό ναυτικό σε ύδατα στα βόρεια του νησιού.

Η Τουρκία εξέδωσε, πως οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 3 και 4 Νοεμβρίου. Καθώς οι καθορισμένες περιοχές των ασκήσεων είναι γύρω από το ακρωτήριο Απόστολος Ανδρέας στα ανοιχτά της χερσονήσου της Καρπάς και σε ύδατα ανοιχτά της Αμμοχώστου.

 

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *