Type to search

Οικονομια

Κύπρος: νέα στρατηγική για προσέλκυση επιχειρήσεων.

Share

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης παρουσίασαν την Παρασκευή 15/10 τη νέα της στρατηγική για την προσέλκυση επιχειρήσεων στην Κύπρο.

 

Η συγκεκριμένη στρατηγική έχει δώσει έμφαση, μεταξύ άλλων, στην υψηλή τεχνολογία, τη ναυτιλία, την καινοτομία και την έρευνα και ανάπτυξη, σε μια προσπάθεια να μετατρέψει το νησί σε επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή και Ευρώπη.

 

Μιλώντας στην παρουσίαση, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι η στρατηγική περιλαμβάνει 12 στοχευμένες δράσεις σε πέντε πυλώνες που λαμβάνουν υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Φιλοδοξεί να μετατρέψει την Κύπρο σε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό και εμπορικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή και φυσικά στην Ευρώπη

 

 

πρόεδρος πρόσθεσε ότι η στρατηγική ήταν απόλυτα σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης 2035, το νέο παραγωγικό μοντέλο για το μέλλον και τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

Τα κίνητρα που περιλαμβάνονται στη στρατηγική αφορούν τη διαμονή και την απασχόληση, τη φορολογία, την απλοποίηση και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, καθώς και την προώθηση της Κύπρου ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού.

 

Το πρόγραμμα συνεπάγεται τη δημιουργία μιας μονάδας διευκόλυνσης επιχειρήσεων που θα παρέχει υπηρεσίες για τη σύσταση εταιρείας, εγγραφή ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος και καταχώριση κοινωνικής ασφάλισης. Η μονάδα θα δώσει επίσης οδηγίες σχετικά με τις άδειες που απαιτούνται για τη δημιουργία καταστημάτων στην Κύπρο και την επιτάχυνση των αδειών απασχόλησης και διαμονής.

 

Επιλέξιμες για ένταξη στο πρόγραμμα είναι οι αλλοδαπές οντότητες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο ή εκείνες που σχεδιάζουν να λειτουργήσουν, που έχουν γραφεία που στεγάζονται ανεξάρτητα από άλλες επιχειρήσεις και όχι σε ιδιωτικές κατοικίες. Οι κυπριακές ναυτιλιακές, υψηλής τεχνολογίας και φαρμακευτικές εταιρείες είναι επίσης επιλέξιμες.

 

Το σχέδιο επιτρέπει την απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών εφόσον δεν υπερβαίνουν το 30 % του συνολικού προσωπικού υποστήριξης και τα μέρη έχουν συνάψει συμφωνία που εγκρίνεται από τις αρχές.

 

Το Σχέδιο τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2022, με την έγκριση προηγουμένως κάποιων προνοιών του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *