Type to search

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

MED5 υποφέρουν από τις μεταναστευτικές πιέσεις.

Share
Οι υπουργοί Εσωτερικών πέντε χωρών της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, σε κοινή δήλωση τους σήμερα Σάββατο 25/9, αναφέρθηκαν στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων.
Οι διαδικασίες της ΕΕ πρέπει να προσαρμοστούν για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα θέματα μετανάστευσης, τα οποία είναι ευαίσθητα στο χρόνο.
Το MED5 ανέφερε ότι η προληπτική δράση της ΕΕ πρέπει να βελτιωθεί, όπως αποδεικνύεται από τον αυξημένο αριθμό παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στην Ένωση μέσω χωρών MED5, ειδικά μέσω της θάλασσας.
Αυτές οι αφίξεις, είτε περιλαμβάνουν άτομα που πραγματικά χρειάζονται διεθνή προστασία είτε όχι, προκαλούν αυξημένες δευτερεύουσες μετακινήσεις, υπερφόρτωση συστημάτων ασύλου, υποδοχής και επιστροφής, και κυρίως, δραματική απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Μάλιστα, ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Νουρής ανέφερε πως αν δεν υπάρχει συντονισμένη, δίκαιη και ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, βασισμένη στην αλληλεγγύη, τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσουν να υποφέρουν από τις μεταναστευτικές πιέσεις.
Μόνο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2021, η Κύπρος έλαβε περισσότερες από 8.000 νέες αιτήσεις ασύλου.
Σε μια μικρή χώρα με πληθυσμό μικρότερο του ενός εκατομμυρίου, και με τους Σύριους να είναι η κορυφαία εθνικότητα στους αιτητές του ασύλου.
Εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι η Κύπρος, παρά την εισαγωγή αποφασιστικών μέτρων που ελήφθησαν σε εθνικό επίπεδο, εξακολουθεί να δέχεται μεγάλο αριθμό παράτυπων αφίξεων, κυρίως από την Τουρκία και μέσω των κατεχόμενων περιοχών και της πράσινης γραμμής, ως άμεσο αποτέλεσμα της εργαλειοποίησης των μεταναστών.
Οι πέντε υπουργοί Εσωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Ισπανίας, δημιούργησαν τον όμιλο MED5 πέρυσι,σε μια προσπάθεια να έχουν ένα ενιαίο μέτωπο εντός της ΕΕ.
 Έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου των αιτούντων άσυλο που φθάνουν ελπίζοντας να εισέλθουν στην ΕΕ.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *