Type to search

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Κεντρική ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Kiyan Prince: ο 15χρονος της ΚΠΡ που πέρασε στην αιωνιότητα.

Share

Το ημερολόγιο έγραφε 18 Μαίου του 2006 όταν ο Κάιαν Πρινς, όντας παίκτης των ακαδημιών της ΚΠΡ, μαχαιρώθηκε σε ηλικία μόλις 15 ετών έξω από το σχολείο του.

Σήμερα, δεκαπέντε χρόνια μετά την δολοφονία του, η ομάδα της ΚΠΡ υπέγραψε νέο συμβόλαιο στον Πρινς, δίνοντάς του τον συμβολικό αριθμό 30. Η ομάδα από το Δυτικό Λονδίνο δεν έμεινε μονάχα εκεί, μιας και ο Κάιαν εντάχθηκε στην ομάδα της ΚΠΡ στο FIFA 21, ωσάν επαγγελματίας παίκτης που θα ήταν.

Ο Άγγλος teenager είχε ενταχθεί στις ακαδημίες της ΚΠΡ το 2004 και η μελλοντική του προοπτική, χάρη στο ταλέντο, του ήταν τεράστια. Κατάφερε μάλιστα να γίνει «κάτοχος» μερικών βραβείων – διακρίσεων μετά τον θάνατο του, με τον σύλλογο να αποκαλύπτει πως είχε σκοπό να τον αποκαταστήσει επαγγελματικά πολύ σύντομα. Ο τότε προπονητής της πρώτης ομάδας, Gary Waddock, είχε δηλώσει μεταξύ των άλλων πως «Όλος ο σύλλογος θρηνεί την απώλεια ενός δικού μας. Είμαστε όλοι καταστροφικοί. Ο Kiyan ήταν σίγουρα ένας για το μέλλον, ένα πολύ ταλαντούχο παιδί που ήθελε να σφυρηλατήσει μια καριέρα στο ποδόσφαιρο».

Από εκείνη την χρονιά και έκτοτε, η ΚΠΡ καθιέρωσε ένα ετήσιο βραβείο ονόματι Kiyan Prince Goal of the Season, το οποίο απονέμεται στον παίκτη του συλλόγου με το ομορφότερο γκολ μέσα στη σεζόν. Η απόδοση τιμών στον Πρινς δεν σταμάτησε εκεί, καθώς η διοίκηση της ΚΠΡ αποφάσισε να μετονομάσει την έδρα της από Loftus Road σε Kiyan Prince Foundation Stadium για τον αδικοχαμένο της ποδοσφαιριστή. Η νέα ονομασία προήλθε από μία πρωτοβουλία του πατέρα του Κάιαν, όταν αποφάσισε το 2007 να ιδρύσει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό ονόματι Kiyan Prince Foundation (KPF), με στόχο να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα και κάθε μορφή βίας στις ηλικίες της εφηβείας.

15 χρόνια μετά και το συμβάν της δολοφονίας του Κάιαν Πρινς φαντάζει (δυστυχώς) πιο επίκαιρο από ποτέ. Η βία, από όπου και αν πηγάζει (φυλετικές, κοινωνικές, πολιτικές διακρίσεις) είναι κατακριτέα αλλά εξακολουθεί να κυριαρχεί στην βάση της κοινωνίας μας. Ο θάνατος του Πρινς, όσο και αν κλόνισε το παγκόσμιο, φαίνεται να συμπληρώνει με πικρία άλλη μία θέση σε μία λίστα με άτομα που «θυσιάζονται» για όλους τους υπόλοιπους. Ο Κάιαν μπορεί να μην κλώτσησε ποτέ ξανά την μπάλα, αλλά ίσως κατάφερε να δώσει την ευκαιρία σε άλλους πολλούς συναδέλφους του να το κάνουν.

Επιμέλεια κειμένου: Κουτρουμάνης Ιωάννης.

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *