Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

European Supe League: Ολα τα ποσά που διαταράσσουν το οικοδόμημα του ποδοσφαίρου

Share

Ή European Super League ιδρύθηκε για να μοιράσει τα δισεκατομύρια που αξιώνουν τόσα χρόνια οι συμμετέχοντες ομάδες απο την Uefa και το Champions League. Πόσα θα εισπράξει ο κάθε σύλλογος και ποιες οι διαφορές μεταξύ τους. 

Ή Ιδρύση της European Super League απο τοα ξημερώματα της Δευτέρας(19/4) είναι πλέον γεγονός. Ο φορέας της διοργάνωσης θα περιλαμβάνει τις 12 ομάδες που θα αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη, ακόμα 3 ομάδες που θα έχουν ίδια δικαιώματα, αλλά και 5 ομάδες που θα συμμετέχουν στην διοργάνωση ως προσκεκλημένες.

Η αιτία ενος τέτοιου σχήματος δεν είναι αλλή απο το χρήμα.Εδώ και πολλές δεκαέτιες οι ομάδες που αποτελούν την αφρόκρεμα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου ζητούν μεγαλύτερο οικονομικό μερίδιο απο το Champions League, και δεν είναι λίγες οι φορές που είχαν απειλήσει ανοικτά την UEFA, για δημιουργία δικής τους λίγκας κάτι που και εγένετο.

Τα Ποσά που έγιναν γνωστά

Οσόν αφορά τα πόσα που που θα εισπράτουν οι ομάδες απο την νεά αυτή λίγκα, οπώς αυτά προέκυψαν απο τις τελευταίες ανακοινώσεις καθίστουν ακρώς ελκυστικό το νέο προιόν. Ως ιδρυτικό κεφάλαιο, ο κάθε σύλλογος καλέιται να συνεισφέρει 2.000.000 που μπορεί να φτάσουν μέχρι 8.000.000. Ηδή σε ανακοίνωση της γνωστοποίησε ότι έχει εξασφαλίσει 4.000.000 χώρις ομώς να κατανομάσει απο που προέρχονται.

Στην ιδρυτική διακήρυξη της η European Super League ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει το πόσο των 3.500.000.000 στα 12+3 ιδρυτικά μέλη ύστερα απο την υπογραφή σύνταξης στον οργανισμό. Κάθε σύλλογος θα εισπράτει 35.000.000 απο αυτά τα χρήματα με την προυπόθεση να τα χρησιμοποιεί σε υποδομές και αναπτυξιακά προγράμματα.

Η Σύγκριση με το Champions League 

Ή φιλοσοφία γύρω απο την νεα διοργάνωση είναι οι ομάδες να ανταμείβονται για τον αριθμό των αγώνων που δίνουν και όχι για τις επιτυχίες τους σε αυτούς του αγώνες.Κάθε σύλλογος υπολογίζεται ότι θα κερδίζει περίπου 180.000.000 ετησίως για 18 αγώνες στην φάση των ομίλων, ενώ αν φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου θα εισπράττει 30.000.000 παραπάνω. Για να γίνει πιο κατανοήτο όλο αυτό ας πάρουμε το παράδειγμα της Λίωερπουλ το 2018-19, η οποία ως πρωταθλήτρια Ευρώπης εισέπραξε περίπου 111.099.000 για την κατάκτηση του Champions League, δηλαδή περίπου τα μισά χρήματα σε σχέση με αυτά που θα έπαιρνε αν κατακτούσε το τρόπαιο του European Super League.

Οι Αδικίες μεταξύ των ομάδων 

Το σκεπτικό και η λειτουργία της Λίγκας είναι να υπάρχει διαχωριμσός των χρημάτων καιι κριτηρίων όπου απο αυτό θα υπάρξουν οι ευνοημένοι και οι αδικημένοι της νέας λίγκας. Βασεί πλάνου οι 5 ομάδες που θα συμπληρώσουν το πρωτάθλημα δεν θα έχουν λόγο στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται, ενώ θα εξαιρούνται απο το 15% των εμπορικών εσόδων του οργανισμού.Σύμφωνα με πληροφορίες μόνο 6 σύλλογοι θα ειπράτουν το ανώτατο ποσό των 350.000.000, ενώ 5 αρχικά μέλη θα περιοριστούν στα 100.000.000 με 112.500.000.

Τα 60.000.000.000 της δικαστικής διαμάχης 

Ταυτόχρονα όμως με τα έσοδα οι σύλλογοι θα πρέπει να υπολογίσουν και τα έξοδα για την ίδρυση του φορέα. Απέναντι του φυσικά θα βρούν την UEFA και ενδεχόμενως κάποιες λίγκες. Σύμφωνα με την Gazzetta dello sport την Κυριακή , αν τελικά οδηγηθούμε στις δικαστικές αίθουσες ο συνασπισμός αναμένεται να ζητήσει αποζημιώσεις ύψους 60.000.000.000. Ωστόσο δεν αποκλείεται το ζήτημα να επιληθεί στα δικαστήρια και να είναι ο νόμος αυτός που θα κρίνει τα έσοδα και τα έξοδα αυτού του νέου δημιουργήματος.

Επιμέλεια: Μιχάλης Λυτρίβης

 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *