Type to search

Κεντρική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το “νέο” Champions League είναι εδώ!

Share

Η ανανεωμένη σύσταση του Champions League των 36 ομάδων ψηφίστηκε ομόφωνα και θα ξεκινήσει την εφαρμογή του από το 2024. Οι αλλαγές αφορούν στον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων.

Με ομόφωνη απόφαση το πρωί της Δευτέρας (19/4), το νέο φορμάτ του Uefa Champions League των 36 ομάδων είναι γεγονός. Η ανανεωμένη πρόταση για το Champions League θα τεθεί υπό ισχύ από το 2024, όπως ακριβώς ψηφίστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA. Όλα αυτά ,ωστόσο, μοιάζουν με «αντεπίθεση» και πλήρη απαξίωση της European Super League, την οποία συνυπέγραψαν 12 μεγαθήρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, αγνοώντας τις συμφωνίες και δεσμεύσεις τους με την UEFA, και την ιδια την Ομοσπονδία να απειλεί με αποκλεισμό.

Η τελική φάση του Champions League θα περιλαμβάνει 36 ομάδες. Οι αλλαγές, οι οποίες “πέρασαν” παμψηφεί, θα εφαρμοστούν από τη σεζόν 2024-2025, μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθούν οι χορηγικές και τηλεοπτικές συμφωνίες για τις σεζόν 2021- 2024. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αλλαγές που είχαν προταθεί για το Champions League ψηφίστηκαν με την απουσία από την συνεδρίαση, των μελών που συσπειρώθηκαν για την ίδρυση της European Super League. Ο πρόεδρος της Παρί σεν Ζερμέν, Νασέρ αλ Κελαϊφί , ο οποίος διατελεί μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, απέδωσε θετική ψήφο, αδιαφορώντας για τις εκκλήσεις της κλειστής λίγκας, στο να ενταχθεί η Παρί στο European Super League.

Τρόπος διεξαγωγής του νέου Champions League

Η φάση των ομίλων αποτελεί παρελθόν και τη θέση του παίρνει ένας ενιαίος όμιλος αποτελούμενος από 36 ομάδες. Αυτό σημαίνει πως δεν προστίθενται απλά τέσσερις ομάδες με την ήδη υπάρχουσα σύνθεση, αλλά ο τρόπος διεξαγωγής αλλάζει άρδην.

Οι 36 ομάδες θα δώσουν 10 αγώνες συνολικά, 5 εντός έδρας και 5 εκτός, με τους αντιπάλους να προκύπτουν από σχηματισμένα γκρουπ δυναμικότητας. Ο τρόπος που θα σχηματιστούν τα νέα γκρούπ δυναμικότητας, δεν έχει γίνει γνωστός. Στο πέρας των 10 αγώνων, οι 8 πρώτοι της βαθμολογίας θα προκριθούν στην επόμενη φάση, δηλαδή στους νοκ άουτ αγώνες. Για τις ομάδες που τερματίζουν στις θέσεις 9-24 θα ακολουθήσουν διπλοί αγώνες μπαράζ, από τους οποίους θα προκύψουν 8 ακόμη εισιτήρια για τους “16” του θεσμού. Μετά από την ολοκλήρωση της εν λόγω διαδικασίας, ακολουθεί ο “γνωστός τρόπος” των διπλών αγώνων σε φάση των 16, προημιτελικά και ημιτελικά και με μονό τελικό.

Επιμέλεια: Σοφία Τζιούβελη

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *