Type to search

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

Άρης Λυκογιάννης: Ο recruiter που μεταφόρφωσε τον ΠΑΟΚ

Share

Ήταν 9 Δεκεμβρίου του 2020, όταν ο ΠΑΟΚ έχανε στην έδρα του από τη Λάρισα με σκορ 93-91. Τότε, και με ρεκόρ 1 νίκη και 4 ήττες σε σύνολο 5 αγώνων, η διοίκηση του ΠΑΟΚ αποφάσισε να λύσει τη συνεργασία της με τον Κώστα Μέξα, στον οποίο «χρεώθηκε» η κακή πορεία της ομάδας.

Αμέσως μετά την ήττα στην Πυλαία το όνομα που «έπεσε» στο τραπέζι ήταν αυτό του Άρη Λυκογιάννη, του έμπειρου τεχνικού που για σειρά ετών ήταν προπονητής του Κολοσσού Ρόδου (2014-2018), ενώ παράλληλα είχε κάνει ένα πέρασμα από το τεχνικό επιτελείο του Παναθηναϊκού για τα play off της σεζόν 2014-2015. Τη σεζόν 2018-2019 βρέθηκε στον πάγκο του Χολαργού, πριν επιστρέψει πάλι στον Κολοσσό Ρόδου για τη σεζόν 2019-2020.

Η πρόσληψη του Λυκογιάννη ανακοινώθηκε επίσημα από την ΚΑΕ ΠΑΟΚ στις 10 Δεκεμβρίου, μία μέρα μετά την ήττα από τη Λάρισα. Η πρώτη του αποστολή ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς στις 13/12 ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν τον Άρη στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, και η νίκη ήταν μονόδρομος. Όπως και έγινε, με τον ΠΑΟΚ να επικρατεί εύκολα με σκορ 75-64.

Από τη στιγμή που κάθισε στον πάγκο του ΠΑΟΚ, ο Άρης Λυκογιάννης μετράει 10 νίκες και 4 ήττες, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η ομάδα του να βρίσκεται στην 5η θέση της Basket League, έχοντας κλειδώσει την είσοδό της στα play off.

Τί άλλαξε ο Λυκογιάννης – ποια η επιρροή του

Η κυριότερη αλλαγή που έκανε ο Λυκογιάννης ήταν να δώσει την μπάλα για περισσότερη ώρα στα χέρια, ενός παλιού του γνώριμου, του Μάλκολμ Γκρίφιν (είχαν συνεργαστεί στον Κολοσσό Ρόδου). Ο Γκρίφιν είναι ένας χαρισματικός γκαρντ, ύψους 1.93 μέτρων, ο οποίος τη φετινή σεζόν σε 20 αγώνες έχει 13.4 πόντους μ.ο με 46.25% στα δίποντα και 40% στα τρίποντα, ενώ από τη γραμμή της φιλανθρωπίας σουτάρει με 83.72%. Πριν την έλευση του Λυκογιάννη, ο Γκρίφιν έιχε ένα διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού, με περισσότερη off-ball κίνηση και λιγότερη ώρα με την μπάλα στα χέρια.

Πιο συγκεκριμένα, στους πρώτους αγώνες της σεζόν ο κύριος δημιουργός του ΠΑΟΚ ήταν ο Ζερμέιν Λοβ, από τον οποίο πέρναγε το 37% των επιθέσεων του ΠΑΟΚ με Πικ εν Ρολ. Τότε ο Γκρίφιν είχε εμπλοκή σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ μόνο στο 20% των επιθέσεων, με αποτέλεσμα να έχει 10.2 πόντους και μόλις 2.8 ασίστ. Αυτό άλλαξε άρδην με τον Λυκογιάννη, ο οποίος άλλαξε τους ρόλους, έδωσε την μπάλα στον Γκρίφιν σε ποσοστό 37% και κέρδισε από τον παίκτη του 14.2 πόντους και 4.5 ασίστ σε σύνολο 28 λεπτών.

Μάλιστα αυτή η κίνηση του προπονητή του ΠΑΟΚ φαίνεται να έδωσε μεγάλη αυτοπεποίθηση στον Γκρίφιν, ο οποίος στο ματς απέναντι στον Ιωνικό στις 3 Απριλίου πέτυχε ένα απίστευτο μπάζερ μπίτερ τρίποντο, χαρίζοντας την νίκη στην ομάδα του με σκορ 84-83.

Το σουτ του Γκρίφιν στο 5:30

Συνολικά σ΄αυτά τα 14 ματς ο Λυκογιάννης έκανε καλύτερη διαχείριση του ρόστερ του ΠΑΟΚ. Η μόνη προσθήκη που έκανε ήταν αυτή του Τζος Κάρτερ, ο οποίος σε 6 αγώνες και 23 λεπτά συμμετοχής, έχει 13.3 πόντους με 63%(!!!) στα τρίποντα. Άλλωστε, ο κόουτς Λυκογιάννης είναι γνωστός για την ικανότητά του να βρίσκει καλούς ξένους (γι’ αυτό άλλωστε και ο όρος recruiter), αφού ήταν εκείνος που είχε φέρει στην Ελλάδα και τον Κολοσσό τον Μάικ Τζέιμς (2014), αλλά και τους Τι Τζέι Μπρέι (2017, νυν παίκτης Παναθηναϊκού) και Λάνγκστον Χολ (2016, νυν παίκτης Ερυθρού Αστέρα).

Συνοψίζοντας, λοιπόν, ο Άρης Λυκογιάννης μεταμόρφωσε το πρόσωπο του ΠΑΟΚ, αλλάζοντας κάποια βασικά στοιχεία του τρόπου παιχνιδιού της ομάδας. Έδωσε περισσότερο την μπάλα στον Μάλκολμ Γκρίφιν, αλλά και τον Ζερμέιν Λοβ, κατένειμε καλύτερα τους ρόλους μεταξύ των σουτέρ του και της front line, και το κυριότερο έδωσε ψυχολογία στους παίκτες του, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο ένα αρκετά καλό ρόστερ.

 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *