Type to search

NBA ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Κεντρική ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Έισι Γκριν: Ironman εντός κι εκτός παρκέ

Share

Ρεκόρ έχουν σπάσει πολλοί παίκτες στο ΝΒΑ, κανείς όμως δεν πρόκειται ποτέ να σπάσει τα δύο ιδιαίτερα που έχτισε ολομόναχος ο Έισι Γκριν, ένα εντός κι ένα εκτός παρκέ.

Από το 1985 μέχρι και το 2001 έδινε όλη του την ενέργεια στο παρκέ για τις ομάδες που υπηρέτησε, μπορεί να μην ήταν ο σταρ που θα τα έκανε όλα μόνος του, αλλά ήταν αυτό που λέμε παίκτης συστήματος, κάνοντας τους γύρω του καλύτερους, ενώ με χαρά αναλάμβανε τη «βρώμικη δουλειά». Σε όλη του την καριέρα έπαιξε σε 1278 αγώνες από τους 1281 που θα μπορούσε, έχασε δηλαδή μόνο 3! Το ακόμα πιο σουρεαλιστικό είναι ότι τα 1192 από τα 1281 τα έπαιξε συνεχόμενα, με τελευταίο μια εκτός έδρας νίκη με το Μαϊάμι κόντρα στο Ορλάντο, πριν από ακριβώς 20 χρόνια. Κέρδισε έτσι επάξια το παρατσούκλι Ironman.

Ο ίδιος όντας βαθιά θρησκευόμενος, δεν ήθελε να κάνει σεξ πριν παντρευτεί, πράγμα που θα έκανε μόλις σταματούσε από την ενεργό δράση. Σκεφτείτε όμως ότι βρισκόμαστε στο Λος Άντζελες των 80s’, οι Λέικερς είναι το μόνιμο talk of the town και τα πλήθη τους ακολουθούν σε κάθε βήμα. Γυναίκες παντού, από τα Laker Girls πίσω από τις μπασκέτες μέχρι κάθε δωμάτιο ξενοδοχείου κι όχι μόνο. Οι συμπαίκτες του γέλαγαν κι έβαζαν στοιχήματα για το πόσο θα αντέξει να κάνει τον σκληρό.

Εκείνος βέβαια ανένδοτος. Έφτασαν στο σημείο να του στέλνουν συνοδούς στην πόρτα του δωματίου του. Πώς τις αντιμετώπιζε; Πίσω από την κλειστή πόρτα άρχιζε να απαγγέλλει προσευχές από τη Βίβλο. Ο Καρίμ Αμπντούλ –Τζαμπάρ έλεγε ότι πάντα τον έβλεπε να κρατά μαζί του μία. Πάντα ήταν ήρεμος και ταπεινός, μόνο την ώρα που φορούσε τη φανέλα μεταμορφωνόταν. Πήγαινε σε κάθε μπάλα, δε δίσταζε να απαντήσει σε χτυπήματα. Ήταν λες κι άκουσε ένα κάλεσμα από τον Κύριο και πήρε την άδεια του να γίνει σκληρός.

Πίστευε πώς η αποχή του από το σεξ και τον έκανε δυνατότερο σωματικά για να δίνει τα χτυπήματα που έπρεπε, να αντέχει αντίστοιχα στον κάθε λογής κραδασμό κι έτσι να μη χάνει παιχνίδια. Έφτασε μέχρι και να βγάλει τραγούδια ραπ σχετικά με το ασφαλές σεξ το οποίο καλό είναι να συμβαίνει μόνο μετά τον γάμο. Ακόμα και οι συνοδοιπόροι του στους «λιμνανθρώπους» δεν ήξεραν τι είναι πιο δύσκολο, να παίζεις 1192 παιχνίδια συνεχόμενα στο ΝΒΑ, ή να μένεις παρθένος μέχρι τα 38 σου.

Πάντως όπως είπαν ένα είναι σίγουρο ότι τα κατάφερε και τα δύο μόνος του κι ότι ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να σπάσουν από κανένα αυτά τα 2 τόσο ιδιαίτερα ρεκόρ που κατέχει, τα οποία είναι ίσως και συνδεόμενα κατά μια έννοια.

Επιμέλεια: Γιώργος Διαλυνάς

 

 

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *