Type to search

Κεντρική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αθλέτικ Μπιλμπάο – Μπαρτσελόνα 0-4: Εμφατική εκδίκηση και βασιλική στέψη

Share

Η υπερηχητική Μπαρτσελόνα σκόρπισε με 4-0 την ράθυμη Αθλέτικ Μπιλμπάο στον τελικό του Κόπα ντελ Ρέι και κατέκτησε το 31ο κύπελλο του Βασιλιά στην ιστορία της, παίρνοντας έτσι εμφατική εκδίκηση για το χαμένο τίτλο του Σούπερ Καπ Ισπανίας. 

Ήταν το φαβορί και το απέδειξε με εντυπωσιακό τρόπο μέσα στο γήπεδο! Η Μπαρτσελόνα έκανε ότι ήθελε την Αθλέτικ Μπιλμπάο και με το ευρύ 4-0 κατέκτησε το 31ο Κόπα ντελ Ρέι στην ιστορία της. Στο «Εστάδιο ντε λα Καρτούχα» εμφανίστηκαν μόνο οι μπλαουγκράνα και μετέτρεψαν τον τελικό σε πάρτι. Μπορεί στο πρώτο ημίχρονο να κόλλησαν στο μηδέν, αλλά μέσα σε δώδεκα λεπτά στο δεύτερο μέρος έδωσαν διαστάσεις θριάμβου στην επιτυχία τους. Στο 60΄ ο Γκριεζμάν άνοιξε το σκορ, για να έρθει τρία λεπτά μετά να κάνει το 2-0 ο Ντε Γιονγκ. Κάπου εκεί ανέλαβε δράση ο Μέσσι και με δύο γκολ στο 68΄ και στο 72΄ διαμόρφωσε το τελικό 4-0. Αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος του Αργεντινού ως αρχηγού της Μπαρτσελόνα, όπως επίσης και ο πρώτος στην δεύτερη περίοδο προεδρίας του Λαπόρτα. Επιπλέον, οι Καταλανοί εκδικήθηκαν τους αντιπάλους τους για τον χαμένο τελικό του Σούπερ Καπ Ισπανίας. Από την μεριά της, η Αθλέτικ Μπιλμπάο μέτρησε τον έκτο συνεχόμενο χαμένο τελικό κυπέλλου, όντας στην κορυφή της σχετικής-αρνητικής-λίστας και έμεινε στα 23 τρόπαια, οχτώ πλέον πίσω από την κορυφή και τους μπλαουγκράνα.

Μπλαουγκράνα κυριαρχία, άντεξε η Μπιλμπάο

Με το ξεκίνημα του παιχνιδιού έγιναν ορατοί οι ρόλοι που θα αναλάβει η κάθε ομάδα στο γήπεδο. Η Μπαρτσελόνα πήρε τη μπάλα στα πόδια, ενώ η Μπιλμπάο επέλεξε να μείνει πίσω και να ψάξει την τύχη της σε κάποια αντεπίθεση. Οι μπλαουγκράνα μετέτρεψαν σε επιθετικό μονόλογο όλο το πρώτο ημίχρονο, χωρίς όμως να καταφέρουν να σκοράρουν. Θα μπορούσαν βέβαια ήδη από το 5΄ να προηγούνται αλλά το σουτ του Ντε Γιονγκ από το ύψος του πέναλτι, μετά από στρώσιμο του Μέσσι κατέληξε στο δεξί κάθετο δοκάρι του Σιμόν. Οι Βάσκοι σχημάτισαν μια διπλή ζώνη άμυνας, που ωστόσο δεν εμπόδισε ιδιαίτερα τους Καταλανούς. Το ποσοστό κατοχής της μπάλας για τους τυπικά φιλοξενούμενους ήταν συνεχώς πάνω από το 80%, με την Μπιλμπάο σε ένα άκρως παθητικό ρόλο. Λίγο έλειψε όμως στο 12΄ να αιφνιδιάσει την Μπαρτσελόνα, με την προβολή του Ινίγκο Μαρτίνεθ από την εκτέλεση φάουλ του Μπερενγκέρ να φεύγει λίγο δίπλα από την εστία του Τερ Στέγκεν. Στο 26΄ ο Γεράι έβαλε σωτήρια το πόδι του και έκοψε του σουτ του Μέσσι, που προήλθε από ωραία συνεργασία και πάσα του Μινγκέθα. Εφόσον τα «λιοντάρια» άντεξαν στο πρώτο μισάωρο, στην συνέχεια μπόρεσαν να οχυρωθούν καλύτερα στην άμυνα τους και να περιορίσουν αισθητά τους κινδύνους, αποχωρώντας χαρούμενοι για τα αποδυτήρια, καθώς βγήκαν άθικτοι το σφυροκόπημα της Μπαρτσελόνα.

Βρήκε τις λύσεις και έστησε πάρτι η Μπαρτσελόνα

Στο δεύτερο ημίχρονο, το μοτίβο του παιχνιδιού δεν άλλαξε καθόλου. Η Μπαρτσελόνα μπήκε με μοναδικό σκοπό να σκοράρει, ενώ η Αθλέτικ συνέχισε σε αυτό τον άχαρο ρόλο να βρίσκεται συνέχεια πίσω από τη μπάλα. Έμοιαζε δύσκολο εκ προοιμίου να αντέξει στην συνεχόμενη πίεση των μπλαουγκράνα και αυτό αποδείχθηκε με εμφατικό τρόπο. Οι Καταλανοί προειδοποίησαν δύο φορές, με τους Βάσκους να μην λαμβάνουν το μήνυμα. Στο 48΄ η προβολή του Γκριεζμάν από την μικρή περιοχή μετά το γύρισμα του Ντεστ σταμάτησε πάνω στον Σιμόν, ενώ την ίδια κατάληξη είχε και το σουτ του Μπουσκέτς από πολύ κοντινή απόσταση, πέντε λεπτά μετά. Ωστόσο η ατυχία και η αστοχία δεν θα κρατούσε πολύ για τους μπλαουγκράνα. Μέσα σε δώδεκα λεπτά, από το 60΄ μέχρι το 72΄, μετουσίωσαν την πλήρη κυριαρχία τους σε σκορ και με τέσσερα τέρματα, μετέτρεψαν τον τελικό σε πάρτι. Την αρχή έκανε ο Γκριεζμάν που εκμεταλλεύθηκε το γύρισμα του Ντε Γιονγκ από τα δεξιά και κινούμενος στην πλάτη των αμυντικών, εκτέλεσε από κοντά τον Σιμόν. Στο 63΄, ο Ολλανδός μέσος έγινε από δημιουργός, εκτελεστής. Ο Άλμπα έβγαλε την σέντρα από τα αριστερά, ο Ντε Γιονγκ έκανε την κίνηση μέσα στην περιοχή και με κεφαλιά έγραψε το 2-0. Η συνέχεια ανήκε στον Μέσσι, ο οποίος με δύο γκολ διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα, φτάνοντας τα εννέα συνολικά σε τελικούς κυπέλλου και ανέβηκε στην κορυφή της σχετικής λίστας. Πρώτα χτύπησε στο 68΄ με κοντινό πλασέ από τα αριστερά της περιοχής και τέσσερα λεπτά μετά, συνεργάστηκε για άλλη μια φορά στην καριέρα του με τον Άλμπα και με σουτ από το ύψος του πέναλτι έκανε το 4-0. Από κει και έπειτα η Μπαρτσελόνα έσβησε τις μηχανές και διαχειρίστηκε το παιχνίδι μέχρι τη λήξη του. Βέβαια κατάφερε στο 86΄ να πετύχει και πέμπτο γκολ, το οποίο ακυρώθηκε σωστά για οφσάιντ στον Γκριεζμάν. Από την άλλη, η Αθλέτικ Μπιλμπάο δεν μπόρεσε να φανεί ποτέ απειλητική, δημιουργώντας μόνο μια φάση στο 84΄, με τον Ραούλ Γκαρθία να στέλνει με σκαστή κεφαλιά την μπάλα πάνω από το τέρμα του Τερ Στέγκεν.

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

Αθλέτικ Μπιλμπάο (Μαρθελίνιο): Σιμόν, Μαρτίνεθ, Γεράι(67΄Νούνιεθ), Ντε Μάρκος, Βαλενθιάγα, Μπερενγκέρ(54΄Βέσγα), Λόπεθ(67΄Γιούρι), Ντάνι Γκαρθία, Μουνιάιν(46΄Λέκουε), Ραούλ Γκαρθία, Ινιάκι(67΄Βιγιαλίμπρε)

Μπαρτσελόνα (Κούμαν): Τερ Στέγκεν, Πικέ(82΄Αραούχο), Λαγκλέ, Μινγκέθα(87΄Ντεμπελέ), Ντεστ(74΄Σέρτζι Ρομπέρτο), Άλμπα, Μπουσκέτς, Πέδρι(82΄Μορίμπα), Ντε Γιονγκ, Μέσσι, Γκριεζμάν(87΄Μπρεϊθγουέιτ)

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *