Type to search

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Ο σκόρερ, ο οργανωτής και ο σέντερ

Share

Ας είναι η φετινή σεζόν οδηγός προς στην επόμενη για τον Ολυμπιακό.

Οι ερυθρόλευκοι όντας απόντες από το πρωτάθλημα της Basket League, ολοκλήρωσαν πρόωρα τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις αλλά και άδοξα μετά τον αποκλεισμό από τα πλέι-οφ της Ευρωλίγκας. Οι λόγοι για τους οποίους ήρθε αυτή η αποτυχία είναι πολλοί. Λίγο οι τραυματισμοί καταλυτικών παικτών, λίγο η ανομοιογένεια μιας εξ ολοκλήρου καινούργιας και άπειρης ομάδας, λίγο και οι άδειες έδρες που υπήρχαν λόγω κορωνοϊού. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως η τελευταία συνθήκη αποτέλεσε ευχή και κατάρα για τους Πειραιώτες καθώς η σεζόν με τα περισσότερα ευρωπαϊκά “διπλά” της ιστορίας τους, συνδυάστηκε με ένα σωρό ατυχή αποτέλεσμα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Η κυρία ευθύνη της φετινής αποτυχίας, ανήκει στον Γιώργο Μπαρτζώκα όπως και ο ίδιος δήλωσε. Κάποιοι παίκτες-στοιχήματα ομολογουμένως δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα (Τζένκινς, Χάρισον, Έλις) αλλά υπήρχαν και κάποιοι που αποδείχθηκαν “λαβράκια” (ΜακΚίσικ, Μάρτιν, Ζαν-Σαρλ). Την δεξιότητα της σκάουτερ την έχει σε ανεπτυγμένο βαθμό, άλλωστε, ο Έλληνας τεχνικός και τα γεγονότα της τελευταία δεκαετίας το επιβεβαιώνουν. Ωστόσο, οι ερυθρόλευκοι για να ελπίζουν στο βήμα παραπάνω της επόμενης σεζόν, θα πρέπει να κινηθούν στην αγορά όχι μόνο με έξυπνο τρόπο αλλά και τολμηρό. Ήδη τα δημοσιεύματα πέφτουν βροχή για ενδεχόμενους μεταγραφικούς στόχους της ομάδας. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Ο Ολυμπιακός σίγουρα θα χρειαστεί να ψάξει στην αγορά για μια καλή περίπτωση σέντερ και σκόρερ καθώς και για μια εναλλακτική λύση πλέι-μέικερ. Αυτοί είναι και πρέπει να είναι οι στόχοι της ερυθρόλευκης ΚΑΕ προκειμένου να συμπληρώσουν ιδανικά τον καλό κορμό που υπάρχει (Σλούκας, Λαρεντζάκης, ΜακΚίσικ, Παπανικολάου, Βεζένκοβ, Πρίντεζης, Ζαν-Σαρλ, Μάρτιν).

Υπάρχει ανάγκη για ένα “πεντάρι” με ύψος και μέγεθος που θα πλαισιώσει ιδανικά τον πολλά υποσχόμενο Χασάν Μάρτιν στην φρόντλαιν. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Τζοκ Λαντέιλ στον οποίο, μάλιστα, έχει γίνει μια καλή πρόταση από τον Ολυμπιακό, με τον ίδιο τον παίκτη να μην είναι αρνητικός αλλά ταυτόχρονα να έχει ως βασική προτεραιότητα το ΝΒΑ. Μια περίπτωση όπως αυτή του Τζόρνταν Μίκι είναι ονειρική αλλά συνάμα και ακριβή ενώ μια περίπτωση-στοίχημα σαν αυτή του Τζος Νέμπο, ίσως αποδειχθεί λίρα εκατό αλλά δεν παύει να είναι ένα ακόμη ρίσκο άπειρου παίκτη. Τα ονόματα της λίστας ψηλών της ομάδας, είναι δυνατά και η διάθεση των ανθρώπων της ομάδας για παίκτη εξίσου υψηλή.

Στο θέμα των γκαρντ, τα δεδομένα είναι παρόμοια. Υπάρχει διάθεση και επιθυμία να αποκτηθεί ένας σκόρερ από υψηλό ράφι μετά και την παταγώδη αποτυχία του Άαρον Χάρισον. Σε πρώτο πλάνο φαίνεται να βρίσκεται ο Τζόρνταν Λόιντ, ένας παίκτης που πρόκειται να απασχολήσει για τα καλά την ευρωπαϊκή αγορά μετά και την εκπληκτική ατομική σεζόν που κάνει με τον Ερυθρό Αστέρα. Η περίπτωσή του έχει τη δυσκολία της καθώς ο ίδιος ο παίκτης έχει (δικαίως) υψηλές οικονομικές απαιτήσεις αλλά παράλληλα δεν είναι λίγα τα δημοσιεύματα που καθιστούν τον Ολυμπιακό φαβορί για την απόκτησή του. Φυσικά, δε θα πρέπει να ξεχνάμε την περίπτωση του Τάιλερ Ντόρσεϊ ο οποίος φαντάζει μια ιδανική λύση. Έχει ελληνικό διαβατήριο, είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας και η προσαρμογή του δε θα είναι δύσκολη ενώ πλέον έχει πάρει τις παραστάσεις του και δηλώνει έτοιμος για το επόμενο βήμα της καριέρας του μετά και την θετική για τον ίδιο σεζόν που είχε υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Σφαιρόπουλου στην Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Στην τρίτη και τελευταία θέση που θα πρέπει να ενισχυθεί ο Ολυμπιακός είναι αυτή του πόιντ γκαρντ, μια θέση όπου βρήκε τον Κώστα Σλούκα να παλεύει μόνος του φέτος χωρίς κάποιο σταθερό μπακ-απ που θα του δίνει τις αλλά και τις λύσεις όταν αυτός δε θα είναι σε καλή βραδιά. Στο προσκήνιο έχει έρθει το ονόμα του Τζέριαν Γκαρντ (με παρελθόν στο ΝΒΑ) που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην φετινή ομάδα του Προμηθέα. Πληροφορίες, αναφέρουν πως στη σχετική λίστα βρίσκεται και ο Τόμας Γουόκαπ που είχε απασχολήσει τους Πειραιώτες και το περσινό καλοκαίρι, ενώ στο παιχνίδι διεκδίκησής του έχει μπει και η Μακάμπι. Επιπλέον, δε θα πρέπει να προσπεράσουμε την περίπτωση του Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος ο οποίος δεν είχε αφήσει κακές εντυπώσεις με τα ερυθρόλευκα τη σεζόν 2018-19 επί Ντέιβιντ Μπλατ και στον Γιώργο Μπαρτζώκα φαίνεται να αρέσει αρκετά.

Εν ολίγοις, αυτές είναι οι επιλογές παικτών που βρίσκονται ψηλά στη λίστα των ερυθρόλευκων ενόψει του καλοκαιριού των μεταγραφών και δεν αποκλείεται να δούμε άμεσα εξελίξεις την ώρα που η σεζόν 2020-21 ακόμα τρέχει.

 

Επιμέλεια: Αλέκος Χρυσικόπουλος

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *