Type to search

NBA Κεντρική ΜΠΑΣΚΕΤ

Λαμάρκους Όλντριτζ: Ένας γίγαντας των παρκέ συγκλόνισε το NBA

Share

Σοκαρισμένη δηλώνει ακόμη η μπασκετική κοινότητα από την χθεσινή αιφνίδια ανακοίνωση αποχώρησης από τα παρκέ του Λαμάρκους Όλντριτζ. Ο 35χρονος φόργουορντ, ενεργός μέχρι πριν λίγες μέρες με τους Μπρούκλιν Νετς, συγκλόνισε χθες με την ανακοίνωση του στο Instagram, αναφέροντας ότι αποχωρεί οριστικά από το μπάσκετ λόγω προβλήματος στην καρδιά.

“Γράφω αυτό το γράμμα με βαριά καρδιά. Στο τελευταίο μου παιχνίδι, είχα αρρυθμία. Αργότερα την ίδια ημέρα, η κατάσταση επιδεινώθηκε, με αποτέλεσμα να ανησυχήσω ακόμη περισσότερο. Το επόμενο πρωί είπα στην ομάδα τι συνέβη και πήγα σε νοσοκομείο για εξετάσεις. Αν και είμαι καλύτερα, αυτό που ένιωσα εκείνο το βράδυ παραμένει μία από τις πιο τρομακτικές εμπειρίες μου. Πήρα την απόφαση να αποσυρθώ από το ΝΒΑ, για 15 χρόνια το μπάσκετ ήταν η προτεραιότητά μου, τώρα όμως αυτή είναι η υγεία και η οικογένειά μου” αναφέρει ο Όλντριτζ στην ανακοίνωσή του.

Το αγωνιστικό τέλος για τον Όλντριτζ ήρθε ξαφνικά, όπως ξαφνικά ήρθε και η εκτόξευση του σε έναν από τους κορυφαίους πάουερ φόργουορντ όλων των εποχών. Ένα ταξίδι που περιείχε αμφισβήτηση και άτυχες στιγμές σε ένα μονοπάτι που δεν ήταν στρωμένο με ροδοπέταλα.

Ο γεννηθείς στο Ντάλας του Τέξας φόργουορντ άρχισε να τραβάει τα βλέμματα των Αμερικάνων σκάουτερ αγωνιζόμενος στο Seagoville High School. Μάλιστα, κορυφαίες αθλητικές σελίδες τον είχαν ως τον 16ο καλύτερο παίκτη των αθλητών μπάσκετ στην ηλικία του. Το επόμενο βήμα φυσικά ήταν το κολεγιακό πρωτάθλημα, όπου διάλεξε το Πανεπιστήμιο του Τέξας, για να παραμείνει κοντά στην γενέτειρά του. Εκεί έκατσε 2 χρόνια έχοντας ήδη τραβήξει τα βλέμματα κορυφαίων αθλητικών διευθυντών του NBA, ενόψει και του επικείμενου Draft το καλοκαίρι του 2006.

Ο Λαμάρκους Όλντριτζ άκουσε το όνομά του 2ο από τον Ντέιβιντ Στερν, πίσω από τον Αντρέα Μπαρνιάνι, έχοντας επιλεγεί από τους Σικάγο Μπουλς. Λίγα λεπτά όμως αργότερα, ο 19χρονος τότε φόργουορντ, πληροφορήθηκε ότι παραχωρήθηκε με ανταλλαγή στους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς για χάρη του εκρηκτικού Τάιρους Τόμας. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο νούμερο 6 οι Μπλέιζερς απέκτησαν επίσης μέσω ανταλλαγής, από τους Τίμπεργουλβς, τον Μπράντον Ρόι, όπου παρέα με τον Όλντριτζ συνέθεσαν ένα από τα κορυφαία νεανικά δίδυμα στο NBA και ένα από τα μεγαλύτερα what ifs.

Η σεζόν 2006-2007 βρήκε τον Όλντριτζ να έρχεται από τον πάγκο, αγωνιζόμενος περίπου για 22 λεπτά. Οι μέσοι όροι του με το τέλος της σεζόν έγραψαν 9 πόντους και 5 ριμπάουντ, επιδόσεις που του χάρισαν θέση στην κορυφαία πεντάδα ρούκι της σεζόν 2006-2007. Οι αναλυτές όμως, επειδή είχαν υψηλές απαιτήσεις από το νο2 του ντραφτ, άσκησαν σκληρή κριτική στον νεαρό τότε φόργουορντ, αποκαλώντας μάλιστα και απογοήτευση. Ο Όλντριτζ φρόντισε όμως να τους αποστομώσει στην 2η σεζόν του καταγράφοντας μέσους όρους της τάξης των 18 πόντων και 8 ριμπάουντ.

Οι επιδόσεις αυτές ήταν σταθερές για 3 χρόνια, που τον οδήγησαν σε συζητήσεις για τα κορυφαία 4αρια τότε στην λίγκα. Παράλληλα με τον Όλντριτζ ήρθε και η εκτόξευση του Μπράντον Ρόι. Οι 2 νεαροί παίκτες παρέα συνέθεσαν ένα από τα πιο ελκυστικά δίδυμα στο NBA, προκαλώντας μάλιστα τους αναλυτές να αποκαλέσουν τους Μπλέιζερς ως την ομάδα του μέλλοντος. Μία αρχική δικαίωση ήρθε την σεζόν 2008-2009, όπου η ομάδα του Πόρτλαντ τερμάτισε 4η στην Δύση με ρεκόρ 54-28. Στον 1ο γύρο αντιμετώπισαν τους Χιούστον Ρόκετς των Μακγκρέιντι και Γιάο Μινγκ και μάλιστα η εμπειρία αυτών των 2 ήταν αρκετή για τους Ρόκετς να επικρατήσουν των Μπλέιζερς με 4-2. Τις επόμενες δύο χρονιές ακολούθησαν άλλοι 2 αποκλεισμοί στον 1ο γύρο από τους Σανς και τους Μάβερικς, με το ίδιο σκορ, 4-2. Αυτό όμως δεν ήταν το μεγαλύτερο πλήγμα για τους Μπλέιζερς, οι οποίοι είδαν 2 από τους πιο ελπιδοφόρους παίκτες τους, τους Ρόι και Όντεν να τραυματίζονται σοβαρά και να σταματάει άδοξα η πολλά υποσχόμενη καριέρα τους.

Κάπως έτσι ο Όλντριτζ έμεινε στο Πόρτλαντ ως μοναχικός καβαλάρης μίας ομάδας γεμάτη ατυχίες. Σε 2 σεζόν οι μέσοι όροι του εκτοξεύτηκαν στους 23 πόντους και 11 ριμπάουντ, κερδίζοντας μάλιστα την 1η συμμετοχή σε AllStar Game το 2012. Ήταν φανερό όμως πως κάτι έλλειπε για να πειστεί ο Όλντριτζ να μείνει στο Πόρτλαντ, καθώς το συμβόλαιό του έληγε το καλοκαίρι του 2015. Αυτό το κάτι που έλλειπε, οι ιθύνοντες των Μπλέιζερς, θεώρησαν ότι το βρήκαν στο πρόσωπο του νεαρού Ντέμιαν Λίλαρντ. Οι σεζόν 2013-2014 και 2014-2015 βρήκαν τους Μπλέιζερς στα playoffs της Δύσης χάρις στις επιδόσεις και την χημεία που είχαν αναπτύξει οι Όλντριτζ και Λίλαρντ. Ένας αποκλεισμός στα ημιτελικά της Δύσης από τους Σπερς και ένας από τον 1ο γύρο των playoffs του 2015 από τους Γκρίζλις, φαίνεται ότι έπεισαν τον Όλντριτζ να τραβήξει για άλλες πολιτείες.

Στην ίσως πιο αμφιλεγόμενη απόφαση της καριέρας τους λοιπόν ο Λαμάρκους Όλντριτζ αποφάσισε να μεταβεί στο Σαν Αντόνιο και τους Σπερς, μην δείχνοντας πίστη στο δίδυμο Λίλαρντ-Μακόλουμ στο Πόρτλαντ. Στα σπιρούνια θεωρήθηκε ο αντικαταστάτης του Τιμ Ντάνκαν και το μέλλον της ομάδας παρέα με τον Κουάι Λέοναρντ. Ο Όλντριτζ συνέχισε την σταθερή του πορεία, συνοδευόμενη με παρουσίες σε AllStar Games, η οποία σε συνδυασμό με την εκτόξευση του Λέοναρντ, έκανε τους Σπερς διεκδικητές τίτλου. Την 1η τους σεζόν αποκλείστηκαν από τους Θάντερ, των Ντουράντ και Γουέστμπρουκ, με 4-2 στον 2ο γύρο των playoffs, όμως η επόμενη σεζόν ήταν αυτή που έκρινε έμεσσα την πορεία του Όλντριτζ στους Σπερς. Η σεζόν 2016-2017, στην εναρξή της, θεωρήθηκε από πολλούς ως μία από τις πιο ανούσιες στην ιστορία του NBA, καθώς θυμίζουμε πως οι Γουόριορς είχαν αποκτήσει το επιθετικό υπερόπλο, Κέβιν Ντουράντ. Οι Σπερς όμως δεν είχαν την ίδια άποψη με το ευρύ κοινό, κάτι που φάνηκε στον 1ο αγώνα μεταξύ των 2 ομάδων στους τελικούς της Δύσης. Οι Σπερς μπήκαν με άγριες διαθέσεις και μάλιστα στα μέσα της 3ης περιόδου ήταν μπροστά με 26 πόντους, μέσα στο Όκλαντ. Ένα όμως αντιαθλητικό μαρκάρισμα του Ζάζα Πατσούλια, που έπεσε με ορμή στον αστράγαλο του Λέοναρντ, έμελλε να κρίνει την σειρά υπέρ των Γουόριορς. Ποιος να φανταζόταν τότε ότι αυτός ο τραυματισμός θα όριζε την πτώση της δυναστείας των Σπερς; Ο Λέοναρντ τράβηξε για άλλες πολιτείες, καθώς δεν του άρεσε ο τρόπος που οι γιατροί της ομάδας χειρίστηκαν τον τραυματισμό του και έτσι ο Όλντριτζ βρέθηκε πάλι μόνος να τραβάει κουπί, σε ένα κάποτε πολλά υποσχόμενο σύνολο. Το 2018 και το 2019 οι Σπερς αποκλείστηκαν στον 1ο γύρο από Γουόριορς και Νάγκετς αντίστοιχα, και μάλιστα το 2020 έμειναν εκτός playoffs έπειτα από 22 συνεχόμενες παρουσίες. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με τον Όλντριτζ να αγωνίζεται πολύ λιγότερο, για να δώσει χώρο σε νεαρούς παίκτες και εν τέλει να έρχεται σε συμφωνία με τους Σπερς να τον αφήσουν ελεύθερο στις 25 Μαρτίου. Λίγες μέρες αργότερα πήγε ως ελεύθερος στους Νετς στην μεγαλύτερη ευκαιρία της καριέρας του για ένα δαχτυλίδι πρωταθλητή. Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια και μία άσχημα εξελισσόμενη αρρυθμία στην καρδιά, οδήγησε τον Όλντριτζ στην απόσυρση.

Έχοντας αφήσει αποτυπωμένο το στίγμα του στα παρκέ ο Όλντριτζ αποσύρεται έχοντας καταγράψει 7 παρουσίες σε AllStar Games και 5 συμμετοχές στις κορυφαίες πεντάδες της σεζόν. Με 19.951 καταγεγραμμένους πόντους φιγουράρει στην 47η θέση των σκόρερ όλων των εποχών για το NBA, έχοντας υπάρξει ένας από τους κορυφαίους σουτέρ μέσης απόστασης. Μάλιστα όσοι τον συναναστράφηκαν έχουν να πουν τα καλύτερα για τον χαρακτήρα του. Σε ευχαριστούμε για όλα Λαμάρκους!!! Επόμενη στάση: Hall Of Fame

Παναγιώτης Θεοχάρης

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *