Type to search

ΓΙΟΥΡΟ ΚΑΠ Κεντρική ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι Έλληνες και ο “Έλληνας” των τελικών του Eurocup (vids)

Share

Η Ούνιξ Καζάν πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Eurocup επικρατώντας στον 3ο αγώνα της Βίρτους Μπολόνια και μάλιστα εκτός έδρας, με τον Δημήτρη Πρίφτη να μπαίνει σε μία πολύ κλειστή κατηγορία Ελλήνων προπονητών που έχουν διεκδικήσει το τρόπαιο. Το sportreview.gr αναλύει.

Η Ούνιξ Καζάν πέτυχε μία πολύ σπουδαία πρόκριση το βράδυ της Τετάρτης (14/04), μιας και στον τρίτο αγώνα που έδωσε με τη Βίρτους Μπολόνια, πήρε το μαγικό εισιτήριο για το τελικό, επικρατώντας με 107-100 μέσα στο γήπεδο των Ιταλών και αποκλείοντας το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης.

Ο Δημήτρης Πρίφτης δέχεται τις τελευταίες ώρες τις επευφημίες του ελληνικού κοινού, όταν βέβαια στο πρόσφατο παρελθόν είχε δεχθεί αρκετά έντονη κριτική, τόσο από τους φιλάθλους του Άρη, την τελευταία ομάδα που κοούτσαρε εν Ελλάδει, αλλά και από φίλους άλλων ομάδων, στο άκουσμα του ονόματος του για το ενδεχόμενο ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας των ομάδων αυτών. Παρόλα αυτά, ο 52χρονος τεχνικός κατάφερε να φτάσει στον τελικό με τη ρωσική ομάδα και γίνεται ο 3ος Έλληνας προπονητής που θα διεκδικήσει το βαρύτιμο τρόπαιο.

Αργύρης Πεδουλάκης – 2005 Μακεδονικός

Ο πρώτος Έλληνας προπονητής που διεκδίκησε τη δεύτερη τη τάξει κούπα του ευρωπαϊκού μπάσκετ ήταν ο Αργύρης Πεδουλάκης, με την εκπληκτική ομάδα που είχε δημιουργήσει στην τεχνική ηγεσία του Μακεδονικού. Η ομάδα της Κοζάνης διέθετε ικανούς Έλληνες παίκτες, όπως ο Παπαμακάριος και ο Χαραλαμπίδης, αλλά και εκπληκτικούς ξένους, όπως ο Χάτσον, ο Ρίματς και φυσικά ο Πιτ Μάικλ που ακολούθησε μετά εντυπωσιακή καριέρα. Η ομάδα του “Άρτζι” βρέθηκε ακόμα και με 20 πόντους διαφορά πίσω στο σκορ από την πανίσχυρη εκείνη την εποχή Λιέτουβος Ρίτας των Γιασάιτις και Γιαφτόκας, όμως κατάφεραν να μειώσουν τη διαφορά ακόμα και στους 4, χωρίς όμως να γίνει στο τέλος η μεγάλη ανατροπή.

Φώτης Κατσικάρης – 2013 Μπιλμπάο

Ο Φώτης Κατσιάρης είχε δημιουργήσει στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα μία πολύ ενδιαφέρουσα ομάδα στη χώρα των Βάσκων, με τη Μπιλμπάο να συμμετέχει ακόμα και στα προημιτελικά της Euroleague τη σεζόν 2011-12 για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η αμέσως επόμενη σεζόν τη βρήκε στο Eurocup, φτάνονας μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης. Εκεί, η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη δεν τα κατάφερε, γνωρίζοντας την ήττα από τη Λοκομοτίβ Κουμπάν με 75-64, με τους Ρώσους να έχουν και αυτοί με τη σειρά τους εκπρόσωπο από το ελληνικό μπάσκετ, που δεν είναι άλλος από το Νικ Καλάθη, ο οποίος μετά από εκείνη τη σεζόν βρέθηκε στο ΝΒΑ. Η Μπιλμπάο είχε ένα εξαιρετικό ρόστερ για την εποχή, με παίκτες όπως ο Ζήσης, ο Βασιλειάδης, ο Μούμπρου, ο Μόερμαν και ο Γκριμάου.

Αντρέα Ματσόν – 2006 Άρης

Στην τρίτη περίπτωση έχουμε μεν ελληνική ομάδα που φτάνει στον τελικό, μία μόλις σεζόν μετά την παρουσία του Μακεδονικού στους φιναλίστ, τον Άρη, όμως δεν έχουμε Έλληνα προπονητή. Ο Αντρέα Ματσόν είναι ο τεχνικός των “κιτρινόμαυρων”, ένας προπονητής που αγαπήθηκε ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, μιας και εν τη παρουσία του ο Άρης βρέθηκε ακόμα και στους “16” της Euroleague. Οι Θεσσαλονικείς είχαν μία πολύ καλή ομάδα για την εποχή, προεξέχοντος του Τέρελ Καστλ που αποτελούσε τον “εγκέφαλο” της ομάδας, ενώ υπήρχαν ο ηγετικός Γιώργος Σιγάλας, ο εξαιρετικός κάτω από το καλάθι Ράιαν Στακ και Έλληνες που μετέπειτα έκαναν καριέρα σε ικανό επίπεδο, όπως ο Χαριτόπουλος και ο Ασημακόπουλος. Ο Άρης ήταν άτυχος εκείνη τη σεζόν, μιας και βρήκε μπροστά του την πανίσχυρη και πανάκριβη Ντιναμό Μόσχας του Ντούσαν Ίβκοβιτς και των Αντώνη Φώτση και Λάζαρου Παπαδόπουλου, με τους Ρώσους να φτάνουν σε μία σχετικά άνετη κατάκτηση, επικρατώντας με 73-60.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *