Type to search

Όταν η ΑΕΚ νίκησε τον πόλεμο , ο μεγαλύτερος τίτλος τιμής στην ιστορία της Ένωσης !

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ 1

Όταν η ΑΕΚ νίκησε τον πόλεμο , ο μεγαλύτερος τίτλος τιμής στην ιστορία της Ένωσης !

Share

Μπορούν πολλές ομάδες να μιλούν για τις μεγάλες νίκες που έχουν πετύχει σε Ελλάδα, Ευρώπη, ή Champions League. Κάθε χρόνο όμως σαν σήμερα, δικαιούται να μιλά μόνο η ΑΕΚ !

Όχι μόνο διότι είναι η μοναδική ομάδα που έχει νικήσει τον πόλεμο αλλά κυρίως διότι θα μιλήσει για ειρήνη, για θάρρος, για αλληλεγγύη των λαών. Όλες αυτές τις έννοιες που η αποστολή της ΑΕΚ κουβάλησε μαζί της, σαν σήμερα πριν από 22 ολόκληρα χρόνια, μέχρι και το Βελιγράδι. Και τις έβαλε ασπίδα για τις βόμβες των αμερικάνικων «γερακιών» και των λυκοσυμμάχων τους. Η ΑΕΚ σαν σήμερα πριν από 21 χρόνια, έσπαγε το εμπάργκο και έφτανε μέχρι το ρημαγμένο Βελιγράδι, όχι μόνο για να στείλει το μήνυμα πως πρέπει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, όχι μόνο για να σταθεί στο πλευρό του δοκιμαζόμενου σέρβικου λαού, αλλά για να αποδείξει πως η ειρήνη βρίσκει τρόπο να νικά

«Περνούσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Ήρθε η ΑΕΚ και νιώσαμε πως ξαναζούσαμε. Στο γήπεδο ήταν πολύς κόσμος και όλοι μας, προπονητές, φίλαθλοι, ποδοσφαιριστές, παράγοντες, νιώθαμε σαν να είμαστε αδέλφια. Αυτές τις ώρες του φιλικού εκείνου, δεν πρόκειται να τις βγάλω ποτέ από την ζωή μου. Λίγες ώρες πριν από το παιχνίδι, είχαμε δεχθεί και πάλι βομβαρδισμό. Και μετά από τρεις ώρες παίζαμε μπάλα. Πώς να μην θαυμάζεις λοιπόν εκείνους που είχαν ταξιδέψει με την ΑΕΚ μέχρι και το Βελιγράδι για να παίξουν όχι ένα απλό ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Αλλά ένα φιλικό ανθρωπιάς και ειρήνης. Από τότε ήξερα πως κάποια μέρα θα έπαιζα σε αυτή την ομάδα». Συνέντευξη  του Νέναντ Μπιέκοβιτς που έζησε το φιλικό εκείνο ως παίκτης της Παρτιζάν και λίγους μήνες μετά έκανε το ταξίδι για να παίξει στην ΑΕΚ.

Σε εκείνο το φιλικό στις 7 Απρίλη του 1999, το Βελιγράδι ήδη βομβαρδιζόταν για 14 μερόνυχτα. Μετρούσε εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, όμως εκείνη την εντυπωσιακά ηλιόλουστη μέρα, η ΑΕΚ πήγε την ειρήνη στο Βελιγράδι, έστω και για λίγες ώρες. Οι άνθρωποι της ομάδας δεν είχαν καμία απολύτως επίσημη διαβεβαίωση πως είτε πριν, είτε την ώρα του ματς, δεν θα άρχιζε να «βρέχει» βόμβες. “Ταξιδεύετε με δική σας ευθύνη” ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που είχε πάρει η ΑΕΚ. “Θα ταξιδέψουμε” απάντησε η ΑΕΚ, όπου ταξίδεψε για να στήσει μια πανέμορφη ποδοσφαιρική γιορτή. Η γέφυρα του Νόβισαντ, μοναδική που είχε απομείνει για να ενώνει οδικώς τα σύνορα με το Βελιγράδι, είχε τσακιστεί από τους βομβαρδισμούς. Κι όμως άντεξε για να περάσει κατά την άφιξη και κατά την αναχώρηση η αποστολή της ΑΕΚ, παρ’όλα αυτά κατέρρευσε την αμέσως επόμενη μέρα, ενώ το ημερολόγιο έγραφε 8 Απριλίου 1999.

Ο πόλεμος βρισκόταν παντού τριγύρω, ακόμα και στις γεμάτες χιούμορ σέρβικες μπλούζες με την φωτογραφία του (δήθεν αόρατου) αμερικανικού μαχητικού Στελθ να έχει καταρριφθεί και την λεζάντα να γράφει: «συγγνώμη, δεν ξέραμε πως ήταν αόρατο». Κυρίως όμως, στο γεμάτο αποφασιστικότητα βλέμμα των Σέρβων να αντέξουν και να νικήσουν, βλέμμα σαν αυτό που είχε ένας ηλικιωμένος ο οποίος πλησίασε μέλος της αποστολής της ΑΕΚ και του είπε: «Μας δώσατε δύναμη να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε. Και πιστέψτε με. Το κάνουμε και για μας, το κάνουμε και για εσάς. Να σας έχει πάντα ο θεός καλά».

Πολλές άλλες ατάκες όπως αυτή, άκουσαν όλοι οι παίκτες και όλα τα μέλη εκείνης της αποστολής της ΑΕΚ. Για αυτό και αμέσως μετά την διακοπή του ματς, είχαν γίνει ένα με τον κόσμο και δεν ήθελαν με τίποτε να φύγουν, μέχρι που ακούστηκε μια φωνή όχι σαν διαταγή, αλλά σαν δραματική έκκληση, που όσοι την άκουσαν μου ορκίζονται πως δεν θα την ξεχάσουν ποτέ. «Πρέπει να φύγετε. Να φτάσετε στα σύνορα πριν πέσει ο ήλιος. Όταν βραδιάσει θα αρχίσουν και πάλι οι βομβαρδισμοί».

Ο πόλεμος συνεχίστηκε για ακόμα 64 μέρες, αλλά την επόμενη μέρα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο Βελιγράδι, κοσμούσε η φωτογραφία από το φιλικό της ΑΕΚ με την Παρτιζάν και ο τίτλος ήταν με μεγάλα κεφαλαία γράμματα: «Νικήσαμε τον πόλεμο δίπλα στους Έλληνες ήρωες».

Γρηγόρης Καρυώτης

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *