Type to search

NBA ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

H 50αρα του Κόρι Μπρούερ δεν ήταν ένα απλό νούμερο

Share

Ο Κόρι Μπρούερ ήταν γνωστός περισσότερο για την άμυνά του. 7 χρόνια πριν, στις 11 Απριλίου του 2014 φρόντισε να δείξει τι μπορεί να κάνει επιθετικά, φορτώνοντας το καλάθι των Χιούστον Ρόκετς με 51 πόντους.

Κατά καιρούς στο ΝΒΑ έχουν υπάρξει βραδιές με παίκτες που δε φημίζονται για την εκτελεστική τους δεινότητα να εκρήγνυνται. Τέρενς Ρος, Μο Γουίλιαμς αλλά και δύο “δικοί μας”, ο Τρέισι Μάρεϊ με τον Τόνι Ντελκ είναι κάποιες από τις περιπτώσεις. Όμως όταν ο Κόρι Μπρούερ είχε τη δική του τέτοια στιγμή, η σημασία της ξεπερνούσε τα όρια των τεσσάρων γραμμών και ήταν η επιβεβαίωση ενός success story, της πραγμάτωσης του αμερικανικού ονείρου.

Στα τέλη της σεζόν 2013 – 2014 οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς ετομάζονταν να κλείσουν μια δύσκολη χρονιά, χάνοντας οριακά το τρένο των playoffs. Στις 11 Απρίλη η ομάδα του κόουτς Ρικ Άντελμαν υποδεχόταν στο Target Center τους Χιούστον Ρόκετς των Ντουάιτ Χάουαρντ και Τζέιμς Χάρντεν, με τις Ρουκέτες να βλέπουν πλεονέκτημα έδρας στην post season.

Όσοι παρακολούθησαν από κοντά τον αγώνα εκείνο το βράδυ ήταν μάρτυρες μιας σπάνιας μεταμόρφωσης. Ο Κόρι μπήκε με “τέρμα τα γκάζια” από το πρώτο δευτερόλεπτο. Όλα ήταν σαν να παίζει στον προσομοιωτή με πειραγμένα τα sliders για μέγιστη ευστοχία. Του βγήκαν όλα, drives, καρφώματα στον αιφνιδιασμό, spot up τρίποντα, ακροβατικά τελειώματα. Και όλα αυτά τα έκανε χωρίς να παραμελήσει την αμυντική του ιδιότητα – ειδικότητα, τελειώνοντας με 6 κλεψίματα και πολλά contested shots.

Στο flash interview αμέσως μετά τη λήξη της αναμέτρησης όταν ρωτήθηκε πώς νιώθει μετά από τέτοια βραδιά που συνδυάστηκε και με νέο ατομικό ρεκόρ που ισοφάρισε την επίδοση του Κέβιν Λοβ από το 2012 για τους περισσότερους πόντους σε ένα ματς, δε μπορούσε να κρύψει τη χαρά του. Βέβαια μεσολάβησε μια ώρα μέχρι να μιλήσει στη συνέντευξη τύπου, αφού οι 51 πόντοι του θεωρήθηκαν τόσο ύποπτοι και αφύσικοι από τη λίγκα που τον υπέβαλε σε τυχαίο τεστ ντόπινγκ. Αυτή η επίδοση μάλιστα ήταν το 1.1% των συνολικών πόντων που πέτυχε στη λίγκα από το 2007 μέχρι και το τέλος αυτού του ματς! Ο Ρικ Άντελμαν είπε για τον παίκτη του: Δεν ξέραμε πώς να το χειριστούμε, ούτε οι αντίπαλοί μας”.

Η χαρά είναι σημαντική για τον έννοια για φόργουορντ-πολυεργαλείο. Μεγαλώνοντας στο Πόρτλαντ του Τενεσί, άρχισε από μικρός να βοηθά τον πατέρα του στο αγρόκτημα που είχε. “Μεγάλωσα καλλιεργώντας σόγια, καλαμπόκια και καπνά. Έκανα τα πάντα, οδηγούσα το τρακτέρ, μάζευα, έκοβα”. Δεν ασχολιόταν όμως μόνο με τα γεωργικά. Βοηθούσε τον πατέρα και στην τοπική επιχείρηση αποκομιδής απορριμάτων που είχε. Κατέληγε μάλιστα να πηδά μέσα σε σωρούς όταν ήταν υπερβολικά μεγάλοι. ” Έχω δει πολλά σκουλήκια στη ζωή μου. Δε με ένοιαζε. Λατρεύω τον μπαμπά μου και θα έκανα οτιδήποτε για να περνάω χρόνο μαζί του. Όσο μεγάλωνα αμειβόμουν για τις εργασίες στο αγρόκτημα, 5 δολάρια την ώρα ήταν πολλά τότε. Ακόμα δεν ήμουν και φαν του αθλητισμού, ήμουν παιδί του μπαμπά. Πάντα ήθελα να μοιάσω στον πατέρα μου. Ήταν πάντα χαρούμενος και χαμογελαστός, με έκανε χαρούμενο και γι’ αυτό χαμογελάω πάντα. Δούλεψα σκληρά επειδή εκείνος δούλευε σκληρά. Πολλοί με ρωτούν “γιατί είσαι πάντα χαρούμενος”; Και σκέφτομαι, ο πατέρας μου ήταν αγρότης και μάζευε σκουπίδια. Γιατί να μην είμαι χαρούμενος; Βγάζω το ψωμί μου παίζοντας στο NBA”.

Άλλοι μαθαίνουν τους κανόνες της ζωής κι έννοιες όπως πειθαρχία, σεβασμός, θέληση, προσπάθεια, εργατικότητα, όχι όμως ο ίδιος. Ατσαλώθηκε από νωρίς, έφτιαξε χαρακτήρα, έθεσε στόχους και προτεραιότητες, ακόμα και στο μπάσκετ, παίζοντας πάνω από όλα για τη χαρά του παχνιδιού και μετά για όλα τα άλλα. Σίγουρα εκείνη η μέρα ήταν μια δικαίωση για τις οπτικές του απέναντι στη ζωή συνολικά και το απόλαυσε όσο ποτέ άλλοτε. Αν τον ρωτήσει κανείς θα καταλάβει ότι το νούμερο 51 δεν είναι απλώς ο αριθμός που αναπαριστά το σύνολο των πόντων του, αλλά κρύβει πίσω του πλείστους άλλους αριθμούς που δε φαίνονται σε κανένα φύλλο στατιστικής και κυρίως χιλιόμετρα ωρίμανσης.

Επιμέλεια: Γιώργος Διαλυνάς

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *