Type to search

Κεντρική ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΠΑΟΚ: Φεύγοντας να πάρεις ότι θες …

Share

Δύο προπονητές με ηπειρωτικούς τίτλους πλέον και ένας ΠΑΟΚ με φθίνουσα πορεία, είναι ο απόηχος των δύο τελευταίων σεζόν… Γράφει ο Τζιοβάνι Ζάκαρη

Αν ο ΠΑΟΚ ήταν κανονική λέξη στην καθομιλουμένη, τότε θα μπορούσε άνετα να αποτελεί συνώνυμο της κακοδιαχείρισης και τις ατυχίας. Απο την μία η περίπτωση του Ραζβάν Λουτσέσκου και απο την άλλη του, προσφάτως πρωταθλητή Λατινικής Αμερικής, Αμπέλ Φερέιρα. Δύο ανθρώπων που μεγαλούργησαν στις ομάδες που πήγαν μετά την φυγή τους από την Θεσσαλονίκη.

 

Κεφάλαιο: Ραζβάν Λουτσέσκου

Μπορεί να ήταν προκλητικός, μπορεί να μην μάσαγε τα λόγια του, αλλά έμεινε χαραγμένος στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Ο λόγος για τον Ραζβάν Λουτσέσκου, τον προπονητή που έφερε το τρίτο πρωτάθλημα στους “Ασπρόμαυρους”. Σημασία δεν είχε μόνο πως το κατέκτησε, αλλά ο τρόπος που το έκανε. Ερχόμενος από μια χρονιά όπου όλη η Θεσσαλονίκη έβραζε για τον χαμένο τίτλο της Superleague, κατόρθωσε να δώσει σκληρή απάντηση. Ενα αήττητο σερί που του έδωσε και το ρεκόρ! Η πρώτες καμπάνες είχαν χτυπήσει όμως και στου άκουσμα τους αντηχούσε το όνομα του Πρίγιοβιτς. Δεν πτοήθηκε ο Ρουμάνος και συνέχισε με τον εξαιρετικά φορμαρισμένο Τσούμπα Ακμπομ, για να φτάσει στο σήκωμα της κούπας. Οι πανηγυρισμοί κράτησαν μέχρι να φτάσουν οι μέρες της προετοιμασίας. Λίγο πριν ξεκινήσει λοιπόν ο Λουτσέσκου ανακοίνωσε πως δεν θα συνεχίσει στον “Δικέφαλο”. Θα περάσει σχεδόν 1,5 χρόνος για να μάθουμε πως ο λόγος που έφυγε ήταν ο Κάνιας και ο Σάκχοφ. Η μάλλον για να ακριβολογούμε το “άδειασμα” της διοίκησης απέναντι του, όταν επέμεινε στο να μείνει ένας εκ των δύο ποδοσφαιριστών.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου λοιπόν μετακομίζει στην Σαουδική Αραβία και αναλαμβάνει την Αλ Χιλάλ. Το τέλος της σεζόν τον βρίσκει με πρωτάθλημα, κύπελλο και κυρίως το Ασιατικό Champions League στα χέρια του. Έναν τίτλο που ο σύλλογος είχε να δει 19 ολόκληρα χρόνια και που έχασε επίπονα πριν δύο χρόνια.

Κεφάλαιο: Αμπέλ Φερέιρα

Ο Αμπέλ Φερέιρα έρχεται με σκοπό να διατηρήσει αυτό που του άφησε ο προκάτοχος του. Εναν πανίσχυρο ΠΑΟΚ ! Το ερώτημα λοιπόν θέτει αν το έκανε. Σε 31 παιχνίδια πρωταθλήματος είχε μόλις τρείς ήττες, οι οποίες μάλιστα ήταν όλες σε ντέρμπι. Η κατάταξη τον βρίσκει τελικά δεύτερο με -7, με μία τιμωρία να του βαραίνει την πλάτη. Στο Κύπελλο αποκλείεται από τον ασταμάτητο Ολυμπιακό, αφού τον έχει κερδίσει όμως στο ένα ματς με φοβερή ανατροπή. Στην Ευρώπη φέτος αποκλείεται από την Κράσνονταρ στο Champions League, την ώρα που έχει πετάξει εκτός Μπεσίκτας και Μπενφίκα, ενώ πέρυσι αποχωρεί νωρίς μετά την ήττα από την Σλόβαν Μπρατισλάβας. Στην φετινή Superleague, λίγο πριν φύγει για την Παλμέιρας, είναι πίσω απο τον Ολυμπιακό με 1 βαθμό, στην δεύτερη θέση.

Όλα αυτά τα έκανε με δύο υποσημειώσεις:

1ον. Ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι του 2019 ενισχύθηκε σημαντικά, ενώ ο ΠΑΟΚ έμοιαζε να αποδυναμώνεται. Αποκορύφωμα δε της εξασθένισης αυτής, ήταν οι φετινές αναχωρήσεις των Ακμπομ, Πέλκα και Λημνίο, με αποτέλεσμα όλη η επιθετική γραμμή του να χτίζεται απο την αρχή. Τον έσωσαν Τζόλης και Ζίβκοβιτς, τον κατέστρεψε ο Τσόλακ και συνολικά η έλλειψη αποτελεσματικότητας.

2ον. Οταν ο Λουτσέσκου αποκλείστηκε απο την Εστερσουντ, είχε ένα πολύ καλύτερο και ακριβότερο ρόστερ σε σύγκριση με τον διάδοχο του.

Κεφάλαιο: ΠΑΟΚ

Μοναδικός χαμένος σε όλη αυτή την υπόθεση είναι ο “Δικέφαλος του Βορρά”. Μία ομάδα που από τις αρχές του 2016 μέχρι τις αρχές του 2020 βρίσκονταν στο Ζενίθ της, έφτασε μέσα σε διάστημα ενός χρόνου στο Ναδίρ της. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα restart. Να φτάσει στο τέλος της χρονιάς, να χτίσει είτε με τον Γκαρσία είτε με κάποιον άλλο προπονητή, αυτό που θα την κάνει ξανά ανταγωνιστική και που θα της φέρει και έσοδα ενόψει Financial Fair Play.

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *