Type to search

Champions League Serie A Νάπολι ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Νάπολι : Υπόδειγμα στο πως να χτίσεις ομάδα πρωταθλητισμού, βγάζοντας παράλληλα κέρδος!

Share

Τι και αν πούλησε τους καλύτερους της παίκτες σε κάθε μεριά του γηπέδου, τα σημεία αναφοράς της σε άμυνα, κέντρο και επίθεση; Η Νάπολι εκμεταλλεύτηκε το τρομερό δίκτυο σκάουτινγκ που διαθέτει και κατάφερε όχι μόνο να βγάλει κέρδος από τις αγοραπωλησίες του καλοκαιριού, αλλά και να χτίσει μία ομάδα που… τρέμει όλη η Ευρώπη.

Η Νάπολι οδεύει με άνεση προς το πρώτο της σκουντέτο μετά το 1990, έχοντας προβάδισμα 15 βαθμών επί της δεύτερης Ίντερ, ενώ την Τετάρτη ( 21/2 ) έκανε το πρώτο βήμα για την πρόκριση στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, κερδίζοντας με 2-0 μέσα στη Φρανκφούρτη την Άϊντραχτ. Η ομάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι είναι μία από τις πιο γοητευτικές στο μάτι την εφετινή σεζόν, παρότι χρειάστηκε να κάνει μεγάλο rebuild στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού που πέρασε.

Έχασε τους καλύτερους της παίκτες σε κάθε γραμμή και χρειάστηκε να χτίσει ένα ρόστερ από την αρχή. Ο ηγέτης στην άμυνα, Καλιντού Κουλιμπαλί πήγε στην Τσέλσι για 38 εκατ. ευρώ, ενώ ο ταλαντούχος της κεντρικός μέσος, Φαμπιάν Ρουίθ, στην Παρί Σεν Ζερμέν για 23 εκατ. ευρώ. Οι δύο πιο ποιοτικοί της επιθετικοί επίσης αποχώρησαν, μάλιστα ως ελεύθεροι, με τον Ινσίνιε ( 2ο της σκόρερ πέρυσι ) να πηγαίνει στο Τορόντο και τον Μέρτενς ( 1ο σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου ) να οδεύει προς τη Γαλατασαράι.

Οι μεταγραφικές ενισχύσεις που έκανε προκάλεσαν έκπληξη αφού δεν ήταν πρωτοκλασάτα ονόματα, για να αντικαταστήσουν αυτά που έφυγαν. Ο Κιμ Μιν-Τζάε ήρθε από τη Φενερμπαχτσέ για 18 εκατ. ευρώ, ενώ ο Χβίτσα Κβαρατσχέλια ήρθε από την Ντινάμο Μπατούμι από τη Γεωργία για 10 εκατ. ευρώ, ποσό που φαίνεται γελοίο σήμερα. Άλλες προσθήκες ( Ολιβέρα, Ρασπαντόρι, Σιμεόνε, Εντομπελέ ) και η παραμονή του Ζαμπό Ανγκισά στην ομάδα προσέθεσαν βάθος στο ρόστερ και κόστισαν συνολικά περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Συνολικά η ζυγαριά έτεινε υπέρ της. Ξόδεψε 68 εκατ. ευρώ και εισέπραξε 81 αλλά το πρόβλημα δεν ήταν το οικονομικό όσο το εάν η ομάδα θα μπορούσε να είναι αρκετά ανταγωνιστική στο πρωτάθλημα. Και όμως, οι νίκες εντός και εκτός συνόρων είναι αμέτρητες ενώ το ποδόσφαιρο που παίζει η ομάδα του Σπαλέτι, ενδεχομένως το πιο εντυπωσιακό στην Ευρώπη! Μαζί με αυτό ήρθαν και σπουδαία αποτελέσματα, όπως το 4-1 επί της Λίβερπουλ, το 5-1 επί της Γιουβέντους και το 6-1 επί του Άγιαξ μέσα στο Άμστερνταμ.

Αυτά ήταν πόρισμα της τρομερής ομάδας που έφτιαξε ο 63χρονος τεχνικός. Η αμυντική της λειτουργία ήταν από πέρυσι αρκετά καλή, αλλά αυτό που άλλαξε δραστικά ήταν το πόσο εύκολα βρίσκει λύσεις στην επίθεση. Η Νάπολι φέτος έχει ήδη δημιουργήσει ( σε 23 ματς στην Serie A ) 66 μεγάλες ευκαιρίες για γκολ, ενώ πέρυσι σε όλη τη σεζόν έφτιαξε 74. Ταυτόχρονα, έχει βρει 13 γκολ με σουτ έξω από τη περιοχή ενώ πέρυσι είχε μόλις 1 (!), βρίσκοντας νέους τρόπους να διασπάσει τις πιο κλειστές άμυνες.

Ο Σπαλέτι << γεννάει >> πρωταγωνιστές μέσα από αυτήν την ομάδα, έχοντας τους ασταμάτητους Κβαρατσχέλια και Όσιμεν, οι οποίοι έχουν σε όλες τις διοργανώσεις αυτήν την αγωνιστική περίοδο 12 γκολ και 13 ασσίστ, και 20 γκολ και 3 ασσίστ αντίστοιχα. Ο Ζιελίνσκι βρήκε πιο προωθημένο ρόλο στην ενδεκάδα και έχει ελευθερωθεί επιθετικά, έχοντας την κάλυψη από τους ακούραστους Ανγκισά και Λομπότκα. Ο Κιμ είναι απροσπέλαστος στο κέντρο της άμυνας, ενώ ο Μάριο Ρούι και ο Τζοβάνι Ντι Λορέντσο ( οι ακραίοι οπισθοφύλακες ) έχουν γίνει από τους πρώτους δημιουργούς της ομάδας και σημαντικά κομμάτια σε φάση ανάπτυξης.

Ούσα πολύ μακριά από τους διώκτες της στην Ιταλία έχει την πολυτέλεια αλλά και το βάθος στο ρόστερ για να επικεντρωθεί ακόμα περισσότερο στα ευρωπαϊκά της ματς, καθώς φαίνεται ότι θα συνεχίσει στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Μπορεί κάποιος, άραγε, να ανακόψει το ασταμάτητο… τρένο του Ιταλικού νότου;

Γράφει ο Χρήστος Σκούρας.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *