Type to search

2ος ΟΜΙΛΟΣ Α2 ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΑΓΚΑΛΟΥΔΗΣ Κεντρική ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΣΚΕΤ ΛΙΓΚ ΠΟΚ ΕΣΠΕΡΟΣ ΠΡΩΤΕΑΣ ΒΟΥΛΑΣ

«Γίγαντας» Έσπερος, «προσγείωσε ανώμαλα» τον Πρωτέα

Share

Ένας ψυχωμένος Έσπερος κατατρόπωσε τον Πρωτέα με σκορ 79 – 71. Μυθική εμφάνιση από τον «αειθαλή» Γιάννη Γκαγκαλούδη, ο οποίος σταμάτησε στους 27 πόντους. Στην επιστροφή του Δάγλα στο κλειστό της Καλλιθέας, ο Πρωτέας ήταν απογοητευτικός, δίχως να καταφέρει να χτίσει πάνω στη σπουδαία νίκη επί του Πανιωνίου.

Η επιστροφή ενός ανεπιθύμητου

Αφιλόξενο αποδείχθηκε το κλειστό του Εσπέρου για τον πρώην προπονητή της ομάδας της Καλλιθέας κόουτς Αλέκο Δάγλα, ο οποίος επέστρεψε δυόμιση μήνες μετά ως αντίπαλος πλέον. Υπενθυμίζεται πως ο νυν προπονητής της ομάδας της Βούλας άφησε το τιμόνι του Εσπέρου αποδεχόμενος την πρόταση του Πρωτέα να πιλοτάρει το φιλόδοξο σύνολο που διαθέτει. Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, το απόγευμα της Κυριακής στο γήπεδο παρατάχθηκαν δύο ομάδες με διαμετρικά αντίθετη στοχοθεσία για τη φετινή σεζόν. Ο γηπεδούχος Έσπερος προερχόταν από μία εβδομάδα αγωνιστικής απραξίας, ελέω αναβολής του αγώνα της περασμένης Κυριακής με αντίπαλο τον Διαγόρα Ρόδου. Ο δε, φιλοξενούμενος, Πρωτέας προερχόταν από μία σπουδαία νίκη κόντρα στον πρωτοπόρο Πανιώνιο, κάτι που όπως φαίνεται είχε, σε μεγάλο βαθμό, επηρεάσει το μυαλό των παικτών του κ. Δάγλα.

Από ένα καλό δεκάλεπτο για τις δύο ομάδες στο πρώτο ημίχρονο

Το παιχνίδι ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής, εις μνήμην του αδικοχαμένου Έλληνα πιλότου, που επέβαινε στο μαχητικό το οποίο κατέπεσε σε απόσταση λίγων μιλίων από την Ανδραβίδα, σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη. Η ομάδα του Πρωτέα πραγματοποίησε καλή εκκίνηση παίρνοντας εύκολους πόντους από τους Ματσάγγο, Γάργαλη και Κυριλλή. Ωστόσο, το προβάδισμα των φιλοξενούμενων εξανεμίστηκε γρήγορα, κυρίως χάρη σε προσπάθειες των Γκαγκαλούδη και Αγγελόπουλου. Με αυτό το τρόπο, το σκορ της πρώτης περιόδου έκλεισε με τους φιλοξενούμενους να διατηρούν ένα ισχνό προβάδισμα της τάξεως των 4 πόντων (18 – 22 υπέρ του Πρωτέα). Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε ιδανικά για τον Έσπερο, ο οποίος αν και παρέταξε στο παρκέ πεντάδα δίχως τον Γκαγκαλούδη (ο οποίος αποσύρθηκε στον πάγκο για ανάσες), εντούτοις έπειτα από προσπάθειες του έμπειρου Γιώργου Αγγελόπουλου και σωστή αξιοποίηση του Χαράλαμπου Λιούνη στο «ζωγραφιστό», έφερε το παιχνίδι στα ίσα (32 όλα στο 17ο περίπου λεπτό). Μάλιστα λίγο πριν την εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου πέρασε για πρώτη φορά μπροστά, κλείνοντας το ημίχρονο με σκορ 41 – 37. «Αχίλλειος πτέρνα» του ημιχρόνου για την ομάδα της Βούλας, η εκνευριστική αστοχία από την γραμμή των βολών. Για τους Καλλιθεώτες, ο Φώτης Καπρής καθηλώθηκε από νωρίς στον πάγκο, καθώς φορτώθηκε πολύ σύντομα με τρία φάουλ.

 

Το «ροντέο» του τρίτου δεκαλέπτου

Πολύ καλή εκκίνηση για τον Έσπερο και στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου με τους Γκαγκαλούδη και Λιούνη να γίνονται σημεία αναφοράς σε άμυνα αλλά και επίθεση. Είναι ενδεικτικό πως ο πολύπειρος γκαρντ της ομάδας της Καλλιθέας ήταν ο πρώτος παίκτης που έτρεχε σε άμυνα και επίθεση, σουτάροντας με σιγουριά και έχοντας πολύ καλά ποσοστά στο τρίποντο. Προϊόντος του χρόνου, το παιχνίδι απέκτησε τα χαρακτηριστικά μάχης με τις δύο ομάδες να εναλλάσσονται στο σκορ και να δυσκολεύονται να χτίσουν μομέντουμ και σερί. Ωστόσο, η ώθηση που προσέφερε η έδρα στους γηπεδούχους κρίθηκε κάτι παραπάνω από ικανή να «γείρει την πλάστιγγα» υπέρ του Εσπέρου (όπως άλλωστε έμελλε να συμβεί). Σε εκείνο το σημείο, το σκορ είχε διαμορφωθεί στο 55 – 47 υπέρ  ων γηπεδούχων έπειτα από τρίποντη βόμβα του Ιωάννη Γκαγκαλούδη. Στο μεταξύ ο Καπρής επανεμφανίστηκε στο παιχνίδι στο 26ο περίπου λεπτό, εξέλιξη η οποίο συνέπεσε με την αγωνιστική αφύπνιση του Πρωτέα. Οι φιλοξενούμενοι με πρωταγωνιστές τους συνεπώνυμους Ιωάννη και Ηλία Καραμαλέγκο επέστρεψαν δυναμικά στη διεκδίκηση του παιχνιδιού, πραγματοποιώντας ένα σερί 9 – 1 και φέρνοντας το παιχνίδι στα ίσα στο 28ο λεπτό (58 – 58). Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τον Έσπερο να διατηρεί οριακό, ψυχολογικό κυρίως, υπέρ του προβάδισμα με σκορ 61 – 60.

Στο τέλος, Έσπερος… με διαφορά

Όλα έδειχναν πως θα κριθούν στο τέταρτο και τελευταίο δεκάλεπτο. Ο Πρωτέας ξεκίνησε το τέταρτο δεκάλεπτο έχοντας τους Ματσάγγο, Γάργαλη και Σκορδά στο παρκέ, με τρία φάουλ έκαστος. Ο Έσπερος όμως αποδείχθηκε πολύ σκληρός για να παραδώσει πνεύμα και φάνηκε έτοιμος να πουλήσει πολύ ακριβά το τομάρι του. Με πρωτεργάτες τους Γκαγκαλούδη, Αδαμόπουλο και με τις χρήσιμες βοήθειες των Καπρή και Ράγκου, η ομάδα της Καλλιθέας έχτισε ένα σημαντικό προβάδισμα το οποίο όμως διατηρούσε με μόχθο. Στο 33΄ο Καπρής έφυγε στον αιφνιδιασμό και με αυτοπεποίθηση άφησε τη μπάλα στο καλάθι του Εσπέρου, διαμορφώνοντας το 69 – 62 υπέρ της ομάδας του. Λίγες στιγμές μετά, η εξέδρα ξεσηκώθηκε έπειτα από απίστευτο ξέσπασμα του Γιώργου Αγγελόπουλου με αφορμή μία σπουδαία άμυνα πάνω στον Ηλία Καραμαλέγκο, ο οποίος έως εκείνο το σημείο έκανε μεγάλη ζημιά στην άμυνα του Εσπέρου. Ακολουθούν 30 καταστροφικά δευτερόλεπτα για τους γηπεδούχους, με τον Γάργαλη να ευστοχεί, δίχως επιτήρηση, σε λέι απ και στην επόμενη φάση η λάθος επαναφορά του Εσπέρου να φέρνει τρίποντο του Καραμαλέγκου και μείωση του σκορ σε 74 – 68 για την ομάδα του Πρωτέα. Από εκείνο το σημείο όμως, η «ολύμπια ψυχραιμία» του Γιάννη Γκαγκαλούδη, ο οποίος κέρδισε φάουλ στο τρίποντο ευστοχώντας σε δύο από τις τρεις βολές, κλείδωσε τη νίκη για την ομάδα του με το 79 – 71 να είναι και το τελικό σκορ της αναμέτρησης. Σπουδαίες άμυνες του Ράγκου στον πλέι μέικερ του Πρωτέα Κυριλλή στο φινάλε. Αμέσως μετά τη λήξη παίκτες, προπονητικό τιμ και φίλαθλοι έγιναν ένα «κουβάρι», ξεσπώντας σε έντονους πανηγυρισμούς. Ο Έσπερος γιόρτασε μία τεράστια νίκη, η οποία σε μεγάλο βαθμό τον βγάζει από τους μπελάδες και τα σενάρια υποβιβασμού. Βελτίωσε το σκορ του στον βαθμολογικό πίνακα (είναι πλέον στο 7 – 9) και πλέον μπορεί να το φέρει στα ίσα, καθώς υποδέχεται μεσοβδόμαδα τον Διαγόρα Ρόδου για το εξ’ αναβολής παιχνίδι της 16ης αγωνιστικής. Στον αντίποδα, ο Πρωτέας Βούλας γνώρισε μία μάλλον απογοητευτική ήττα. Παρέμεινε δεύτερος αλλά πληγώθηκε βαριά, καθώς την πολύ μεγάλη νίκη κόντρα στον Πανιώνιο ακολούθησε μία πολύ άσχημη εμφάνιση.

Οι δηλώσεις του προπονητή των θριαμβευτών.

Μάης Κωνσταντινίδης: “Από τη στιγμή που ήρθα στην ομάδα, είχαμε θέσει τρεις στόχους”

Σε δηλώσεις του λίγες μόλις στιγμές μετά την ολοκλήρωση του παιχνιδιού, ο προπονητής των γηπεδούχων κ. Μάης Κωνσταντινίδης ανέφερε: «Από τη στιγμή που ήρθα στην ομάδα, είχαμε θέσει τρεις στόχους. Ο πρώτος ήταν να αποφύγουμε τον απευθείας υποβιβασμό. Ο δεύτερος ήταν να έχουμε πλεονέκτημα στα πλέι άουτ. Ο τρίτος είναι να αποφύγουμε τα πλέι άουτ, δηλαδή να βρεθούμε σε μία ασφαλέστερη ζώνη. Με το σημερινό αποτέλεσμα εξασφαλίσαμε το ότι δεν θα κινδυνεύσουμε απευθείας και τώρα πάμε να χτίσουμε το πλεονέκτημα που χρειαζόμαστε ενόψει των πλέι άουτ». Αναφορικά με την απόδοση των παικτών του ο κόουτς συμπλήρωσε πως: «το ποσοστό της συγκέντρωσής τους ήταν υψηλότατο και για αυτό κερδίσαμε σήμερα. Τα παιδιά ακολουθούν το πλάνο. Πάντοτε προσπαθούν για τη νίκη και τους ευχαριστώ».

Τα δεκάλεπτα: 18 – 22, 41 – 37, 61 – 60, 79 – 71.

ΠΟΚ Έσπερος (Μάης Κωνταντινίδης – Σεραφείμ Σπανός): Αγγελόπουλος 13 (1), Ράγκος 5 (1), Γκαγκαλούδης 27 (5), Κατσουλάκος 3, Καπρής 3, Αβάρι, Χατζηασημιάδης, Τσάμης, Τσολάκης, Κολιός 2, Αδαμόπουλος 13, Λιούνης 13.

Πρωτέας Βούλας (Αλέξανδρος Δάγλας): Δενδρινός 3, Τσακναρίδης, Κυριλής 7 (1), Παπαδάκος, Ιωάννης Καραμαλέγκος 12 (2), Ματσάγγος 11, Γάργαλης 12 (2), Σκορδάς 6, Ηλίας Καραμαλέγκος 18 (2), Βισνιέβσκι 2

Επιμέλεια: Δημήτρης Τσάκνης

 

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *