Type to search

Euroleague ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ

Φενέρ, το τέλειο θύμα ενός Ολυμπιακού που…σκοτώνει

Share

Γράφει ο Θοδωρής Δημόπουλος

Πολύ καλά φαίνεται ότι έχει κάτσει η κέντα στον Ολυμπιακό, απέναντι σε μία Φενέρμπαχτσε που, για αυτόν τουλάχιστον, μοιάζει φόβητρο…μόνο στα χαρτιά. 

Τα χαμόγελα γίνονται ολοένα και πιο πλατιά στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού, ο οποίος κράτα την κορυφή και την τύχη του βαθμολογικού πίνακα της Ευρωλίγκα στα δικά του “χέρια”. Σε μια χρονιά, κατά την οποία έχει υπάρξει και αίσθημα δυσανασχέτησης, για διάφορα θέματα, οι ερυθρόλευκοι παίζουν, κακά τα ψέματα, το καλύτερο μπάσκετ. Ίσως ολόκληρης της Ευρώπης. Αλλά αυτό είναι…αλλουνού παπά Ευαγγέλιο.

Μιλώντας, πιο πάνω, για το αγαπημένο σπορ των Ελλήνων, τη γκρίνια, πρέπει να σταθούμε και στην τελευταία αντίπαλο, για το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα. Και αυτό, διότι κανένας δεν περίμενε πως η Φενέρμπαχτσε όχι μόνο δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για τους Πειραιώτες, αλλά θα εξελιχθεί και στον αγαπημένο τους αντίπαλο.

Το τελικό 73-93, που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης (31/01), αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού στη φετινή διοργάνωση, από άποψη έκτασης (με την πρωτιά να καταλαμβάνει το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 71-95). Την ίδια που το 94-67, του πρώτου γύρου, αποτελεί την πιο ευρεία νίκη, μέσα στο ΣΕΦ, για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, μετά το 117-71, επί της Βίρτους Μπολόνια. Το οποίο ήταν, μάλιστα, και το προηγούμενο παιχνίδι της παραπάνω νίκης.

Δεν σας φτάνουν αυτά; Έχουμε κι άλλα. Το Performance Index Rating αυτών των δύο παιχνιδιών είναι τρομακτικό, φτάνοντας στο 120.5, κατά μέσο όρο, όταν για όλη τη σεζόν, αυτή η στατιστική κατηγορία ανέρχεται στο 104.7. Και με αναλογία 93.5 πόντων υπέρ (με το αντίστοιχο ολόκληρης της σεζόν να είναι 85.4 πόντοι, μέχρι στιγμής), έναντι 70 κατά, να προστεθεί κάπου εδώ. Ενώ, πρέπει να πούμε πως οι αγώνες με τη Φενέρμπαχτσε αποτελούν και ένα πολύ καλό δείγμα της εξαιρετικής κυκλοφορίας, που εμφανίζει το ερυθρόλευκο επιθετικό build up. Με καθρέφτη τις 23.5 ασίστ, για 13.5 λάθη που, απέναντι σε αυτή την ομάδα και, με αυτά τα χαρακτηριστικά που διαθέτει σε περιφέρεια και, φυσικά, τη φροντ λάιν, αποτελούν μεγάλη επιτυχία. Μιλώντας για το κομμάτι της γραμμής κρούσης, προστίθενται σε όλα αυτά τόσο το 60.3 τοις εκατό, μέσα από τη γραμμή των 6 και 75 (35/58), όσο και το 60.7 τοις εκατό, έξω από αυτή (34/56).

Άξιο αναφοράς, για τον ανασταλτικό τομέα, τώρα, αποτελεί και το γεγονός πως οι 73 πόντοι αποτελούν την τέταρτη χειρότερη επίδοση, για την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη, μέσα στην “Ούλκερ Σπορτς Αρένα”, πίσω όμως από ομάδες, οι οποίες ήταν πιο κλειστές και η επιθετική εικόνα τους ήταν πολύ πιο πενιχρή (ήττα με 72-73 από την Παρτιζάν, με 70-76 από τη Μπασκόνια και με 71-85, από τη Ρεάλ Μαδρίτης). Κάτι που κυλά σαν ιδανικός…τέντζερης, για να βρει το δικό του καπάκι. Που είναι ο δεύτερος χειρότερος αριθμός πόντων (67), σε εκτός έδρας ματς της Ευρωλίγκα, για το 2022-23. Όπου και εκεί, ο νικητής βρέθηκε…ένα σκαλί πιο κάτω, στον τομέα της παραγωγής πόντων, εννοώντας το 86-66, από τη Ζαλγκίρις, μέσα στο Κάουνας.

Όλα αυτά, τουλάχιστον για τους πιο πολλούς, αποτελούν κάποιες από τις πολλές λεπτομέρειες, αυτής της ιστορίας. Όμως, για άλλους είναι και ένα δείγμα του τι συμβαίνει, φέτος ειδικότερα, στον Ολυμπιακό.

Μία ομάδα που δεν φοβάται κανέναν, φέρνει «πονοκέφαλο» σε όλες τις άλλες που θα βρεθούν στο δρόμο της, βρισκόμενη να έχει τον απόλυτο έλεγχο, ίσως και ολόκληρης της ροής της διοργάνωσης, στην πιο ανταγωνιστική Ευρωλίγκα των τελευταίων ετών. Πόσο σημαντικό να είναι άραγε το να βλέπουμε αυτή την εικόνα και το προαναφερθέν στοιχείο απέναντι σε μία περίπτωση ομάδας, όπως οι Τούρκοι; Ταλαιπωρημένη, βέβαια, μεν, αλλά με βάθος, κίνηση και υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, δε.

Σίγουρα δεν αποτελεί μόνο κάτι ενθαρρυντικό αυτό. Αλλά και ένα, αξιόλογο θα λέγαμε, θραύσμα, της στόφας που έχει αυτός ο Ολυμπιακός.  Και ίσως να είναι έξτρα σημάδι για το βήμα παραπάνω. Ξέρετε, αυτό που θα τον φέρει, ξανά, στην κορυφή του «Έβερεστ». Δίνοντάς του απλόχερα το πολυπόθητο τέταρτο ευρωπαϊκό τρόπαιο!

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *