Type to search

Η μονομαχία των underachievers

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΡΕΜΙΕΡ ΛΙΓΚ

Η μονομαχία των underachievers

Share

Ένα από τα πλέον κλασσικά αγγλικά ντέρμπι διεξάγεται αύριο(21/1) στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής της Premier League, με τη Λίβερπουλ να υποδέχεται την Τσέλσι στο «Άνφιλντ».

Βίοι παράλληλοι

Οι δύο ομάδες βρίσκονται σε πολύ δεινή βαθμολογική θέση, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στο ταμπλό της Premier League. Οι «ρεντς» είναι 9οι με 28 βαθμούς, ενώ οι λονδρέζοι έχουν τους ίδιους βαθμούς και βρίσκονται στη 10η θέση. Αν κοιτάξουμε αναλυτικά τις επιδόσεις τους, είναι προφανές ότι η «αχίλλειος πτέρνα» και των δύο ομάδων είναι οι επιδόσεις τους μακριά από το γήπεδο τους. Συγκεκριμένα, η Λίβερπουλ ενώ στο «Άνφιλντ» μετράει έξι νίκες, δύο ισοπαλίες και μόλις μία ήττα, μακριά από αυτό έχει τον πενιχρό απολογισμό των δύο νικών δύο ισοπαλιών και πέντε ηττών, όταν μάλιστα, στις τελευταίες τέσσερις σεζόν μαζί, είχε μόλις εννέα εκτός έδρας ήττες. Παρόμοιο και το ρεκόρ της Τσέλσι, η οποία ενώ στο «Στάμφορντ Μπριτζ» μετράει πέντε νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες, εκτός έχει τρεις νίκες,δύο ισοπαλίες και πέντε ήττες.

Οι διαφορές με την περσινή σεζόν

Στο αντίστοιχο σημείο πέρσι, οι δύο ομάδες ήταν ξανά ισόβαθμες, αυτή τη φορά όμως με 41 βαθμούς. Βρίσκονταν στο -6 από την πρωτοπόρο Μάντσεστερ Σίτυ και ήταν διεκδικήτριες του τίτλου. Αντίθετα, τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκονται στο -19 από την Άρσεναλ και στο -9 από την τέταρτη Νιούκαστλ, με την είσοδο στο επόμενο Champions League να φαντάζει αρκετά δύσκολη. Η ομάδα του Μέρσεισαιντ, έχει απωλέσει αρκετούς βαθμούς σε παιχνίδια με ομάδες χαμηλότερου επιπέδου και κάθε φορά που προσπαθούσε να χτίσει ένα καλό σερί νικών ερχόταν ένα αρνητικό αποτέλεσμα με υποδεέστερο αντίπαλο και την βύθιζε στην εσωστρέφεια. Οι «μπλε» από την άλλη, παρόλο που και εκείνοι με τη σειρά τους έχουν χάσει απρόσμενους βαθμούς, δείχνουν να δυσκολεύονται ιδιαίτερα στα ντέρμπι, μην έχοντας καταφέρει ακόμα να πανηγυρίσουν νίκη απέναντι σε Σίτυ, Γιουνάιτεντ, Τότεναμ και Άρσεναλ. Το πρόβλημα ίσως είναι και ψυχολογικό, δεδομένου ότι με Τότεναμ και Γιουνάιτεντ ισοφαρίστηκαν στις καθυστερήσεις. Με μια ματιά στα στατιστικά, οι διαφορές στα x-goals των δύο ομάδων από πέρσι δείχνουν την καθοδική τους πορεία. Πιο αναλυτικά, η Λίβερπουλ την περσινή σεζόν είχε συντελεστή 2,50 υπέρ και 0,98 κατά, ενώ φέτος μέχρι στιγμής 1,79 υπέρ και 1,42 κατά. Αντίστοιχα, η Τσέλσι μετρούσε πέρσι 1,86 υπέρ και 1,01 κατά, ενώ ως τώρα τη φετινή χρονιά 1,17 υπέρ και 1,31 κατά.

Το ντεφορμάρισμα και η αφλογιστία των επιθετικών

Όσον αφορά την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ, τα αγωνιστικά θέματα όχι μόνο είναι ήδη αρκετά, αλλά όπως φαίνεται πληθαίνουν με τον καιρό. Όλα ξεκίνησαν φυσικά από την αποχώρηση του Σάντιο Μανέ, ο οποίος επί έξι χρόνια αποτελούσε στυλοβάτη της επίθεσης μαζί με τον Σαλάχ. Για να καλυφθεί το κενό του, αποκτήθηκε ο Ντάργουιν Νούνιεζ από τη Μπενφίκα. Αναμφίβολα, επρόκειτο για μια πολλά υποσχόμενη μεταγραφή. Δυστυχώς όμως για τους «ρεντς», δεν έχει δικαιώσει τις προσδοκίες ως τώρα. Ο απολογισμός των 10 γκολ σε 23 παιχνίδια μπορεί να φαντάζει ικανοποιητικός, όμως στην Premier League έχει πετύχει μόλις τα μισά, όντας παράλληλα πρώτος σε μεγάλες χαμένες ευκαιρίες με 15, με τον Σαλάχ μάλιστα να βρίσκεται στην τρίτη θέση με 12. Σημαντική δυσλειτουργία υπάρχει και στη μεσαία γραμμή, με τους Φαμπίνιο και Χέντερσον να παρουσιάζονται πολύ κατώτεροι από τις προηγούμενες σεζόν και τον Τιάγκο να συνεχίζει να ταλαιπωρείται από τραυματισμούς. Το καλοκαίρι συζητήθηκε η απόκτηση ενός ακόμα χαφ, όμως ο Γιούργκεν Κλοπ αποφάσισε να εμπιστευτεί τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι ηγήθηκαν της εξαιρετικής περασμένης σεζόν. Εν αντιθέσει με την τελευταία τετραετία, η άμυνα της Λίβερπουλ είναι τουλάχιστον ασταθής και δέχεται γκολ με χαρακτηριστική ευκολία. Ο Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ είναι σκιά του εαυτού του, ενώ ο Βίρτζιλ Βαν Ντάικ υποπίπτει σε λάθη που δεν έκανε τα προηγούμενα χρόνια.

Η αλλαγή ιδιοκτησίας και προπονητή

Στο στρατόπεδο της Τσέλσι, το καλοκαίρι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς μετά από σχεδόν 20 χρόνια αποφάσισε να παραχωρήσει την ομάδα στον αμερικάνο Τοντ Μπόλι. Ο νέος ισχυρός άνδρας των λονδρέζων φρόντισε να ξεκινήσει δυναμικά την περίοδο ηγεσίας του εκπληρώνοντας τις περισσότερες απαιτήσεις του Τόμας Τούχελ. Προχώρησε σε μεταγραφές υψηλού επιπέδου αγοράζοντας πρωτοκλασσάτα ονόματα όπως οι  Στέρλινγκ, Φοφανά, Κουλιμπαλί και Ομπαμεγιάνγκ. Οι απαιτήσεις φυσικά ήταν τεράστιες με το υπάρχον ρόστερ, αλλά και διαθέτοντας έναν εξαιρετικό προπονητή, ο οποίος την είχε οδηγήσει στην κατάκτηση του Champions League, μόλις ένα χρόνο πριν. Παρά ταύτα, το ξεκίνημα στη σεζόν ήταν τραγικό για τους «μπλε», μένοντας από νωρίς αρκετά πίσω στο πρωτάθλημα, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν με το αριστερό τις υποχρεώσεις τους στο Champions League, όταν και ηττήθηκαν με 1-0 από τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Αυτό το παιχνίδι αποτέλεσε και το «κύκνειο άσμα» του Τόμας Τούχελ, καθώς ο Τοντ Μπόλι θέωρησε ότι ξεχείλισε το ποτήρι και θέλησε να κάνει μια μεγάλη αλλαγή στην ομάδα. Η πρόσληψη του Γκρέιαμ Πότερ ήταν η επόμενη του κίνηση. Ο πρώην τεχνικός της Μπράιτον είχε ως «προίκα» μια εξαιρετική διετία στον πάγκο των «γλάρων». Ωστόσο, οι απαιτήσεις στην Τσέλσι προφανώς δεν αφήνουν περιθώρια για χρόνο προσαρμογής και ήδη κρίνεται από τα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα με την καρέκλα του να «τρίζει» από παιχνίδι σε παιχνίδι. Μερίδιο ευθύνης έχουν αναμφίβολα και οι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να αποδώσουν τα αναμενόμενα, με τον Ζορζίνιο ειδικά να δείχνει αρκετά ντεφορμέ και τον Ομπαμεγιάνγκ να είναι με το ένα πόδι εκτός ομάδας. Η απουσία του Ενγκολό Καντέ φαίνεται να έχει αποσυνθέσει τελείως την Τσέλσι η οποία ακόμα δεν έχει βρει το αγωνιστικό της προφίλ χωρίς τον Γάλλο Μέσο.

Τα δύο αυτά μεγαθήρια του αγγλικού ποδοσφαίρου ευελπιστούν να βγουν από το αγωνιστικό τους αδιέξοδο και αρχής γενομένης από το μεταξύ τους ματς, να ξεκινήσουν την αντεπίθεση τους στη μάχη, τουλάχιστον της τετράδας.

Επιμέλεια: Ιάσονας Τσίλης

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *