Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο πρώτος τίτλος του Τσάβι και η Μπάρτσα που χαμογελάει ξανά

Share

Το βράδυ της Κυριακής (15/1) η Μπαρτσελόνα νίκησε την Ρεάλ Μαδρίτης με 3-1 στον τελικό του Ισπανικού Σούπερ Καπ, στο στάδιο Κινγκ Φατ του Ριάντ και κατέκτησε το 14ο Supercopa της ιστορίας της. Βέβαια αυτός ο τίτλος έχει μια ιδιαίτερη σημασία για τους Μπλαουγκράνα. Πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί μια μεγάλη νίκη απέναντι στην μισητή αντίπαλο, Ρεάλ, η νίκη αυτή συνδυάστηκε και με τον πρώτο τίτλο του Τσάβι ως προπονητής της Μπαρτσελόνα. Ο Καταλανός προπονητής, κατά καιρούς, έχει δεχτεί σκληρή κριτική για τα μέχρι τώρα αποτελέσματά του αλλά και τη διαχείριση που κάνει στην ομάδα του. Για τον ίδιο τον Τσάβι αυτός ο τελικός ήταν πολύ σημαντικός. Την προηγούμενη μέρα στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο 42χρονος προπονητής είχε δηλώσει: << Με έναν τίτλο στις αποσκευές μας όλα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο>>, θέλοντας να τονίσει την σημασία που έχει αυτό το παιχνίδι για τους Καταλανούς. Ακόμα και κατά τη διάρκεια του τελικού, όταν η ομάδα του προηγούνταν ήδη με 3-0, ο ίδιος φώναζε στους παίχτες του έτσι ώστε να μείνουν συγκεντρωμένοι και να ακολουθήσουν το πλάνο τους. Μετά τους πανηγυρισμούς ο Τσάβι τόνισε: <<Είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος διότι παίξαμε με χαρακτήρα και προσωπικότητα>>. Προφανώς και το Σούπερ Καπ δεν αποτελεί το μεγαλύτερο τίτλο της χρονιάς, όμως αυτή η νίκη δίνει ηρεμία στο Μπλαουγκράνα στρατόπεδο και χρόνο στον προπονητή της Μπαρτσελόνα για να δουλέψει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλη εσωστρέφεια θα δημιουργούσε στην ομάδα μια νέα ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης, και μάλιστα σε τελικό.

Όμως αυτός ο τίτλος είναι πολύ σημαντικός και για τους ίδιους τους παίχτες. Αυτό είναι το πρώτο τρόπαιο που πανηγύρισαν οι Μπλαουγκράνα στη μετα-Μέσσι εποχή και το Κύπελλο Ισπανίας που είχαν κατακτήσει τον Απρίλιο του 2021. Είναι χαρακτηριστικό με πόσο μεγάλο ενθουσιασμό οι παίχτες της Μπαρτσελόνα, και κυρίως οι μικρότεροι σε ηλικία, γιόρτασαν αυτή τη νίκη δείγμα της προσμονής που είχαν για αυτή τη στιγμή.<<Το να κερδίζεις τον πρώτο σου τίτλο απέναντι στην Ρεάλ είναι κάτι ξεχωριστό>> δήλωσε ο MVP του τελικού, Γκάβι. Όμως το κέρδος το Καταλανών είναι ακόμα μεγαλύτερο από έναν τίτλο. Αρκετοί παίχτες απέδειξαν πως είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι. Γκάβι και Πέδρι, με τη φετινή τους πορεία, δείχνουν πως είναι καθοριστικοί για το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα. Ο Μπαλντέ συνεχίζει τις καλές του εμφανίσεις και πλέον λογίζεται ως βασικό μέλος του ρόστερ. Τέλος ,οι καινούργιοι παίχτες της ομάδας όπως οι Κρίστενσεν, Κουντέ και Λεβαντόφσκι με την εμφάνισή τους φώναξαν παρόν σε ένα κρίσιμο παιχνίδι και έδειξαν πως θα είναι σημαντικοί παράγοντες στο υπόλοιπο της σαιζόν.

Η αλήθεια είναι πως οι ευρωπαϊκές αποτυχίες των τελευταίων δύο χρόνων βαραίνουν τον Τσάβι και δέχεται μεγάλη κριτική γι’ αυτό τον λόγο. Όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η Μπαρτσελόνα έχει δείξει σημάδια βελτίωσης το διάστημα που βρίσκεται στον πάγκο της. Ο σύλλογος συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με οικονομικά προβλήματα και για να βελτιώσει την κατάσταση αυτή συνεχώς ακούγονται ότι θα υπάρξουν αναγκαστικές πωλήσεις παιχτών. Αυτό δεν αφήνει τον Τσάβι να δουλέψει έτσι όπως θα ήθελε, την ώρα μάλιστα που η ομάδα του βρίσκεται στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Η Μπαρτσελόνα έχει θέσει ως πρώτο στόχο της σαιζόν το πρωτάθλημα. Σίγουρα η κατάκτηση του Σούπερ Καπ δίνει αυτοπεποίθηση και ψυχολογία στους Μπλαουγκράνα, αλλά και στον ίδιο τον Τσάβι.

Επιμέλεια: Ντίνος Μπέσσας

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *