Type to search

Champions league EUROPA LEAGUE ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κώστας Μήτρογλου: Ο Καουμπόι που κρέμασε τα πιστόλια του

Share

Την πορεία του στα επαγγελματικά γήπεδα ανακοίνωσε ο Κώστας Μήτρογλου. Μία πορεία της οποίας δεν της έλειπαν, ούτε τα φώτα της επιτυχίας, ούτε εκείνα της ποδοσφαιρικής κατηφόρας.

Κεφάλαιο Πρώτο: Πρώτα βήματα

Τη ποδοσφαιρική καριέρα του την ξεκίνησε στα τμήματα υποδομών της Duisburgτο 2001. Με τη φανέλα των Ζεβρών αγωνίστηκε εώς το 2005, όταν μετακόμισε στην Γκλάμπαχ Β’. Με τη φανέλα της Γκλάμπαχ κατάφερε να πετύχε 38 γκολ, μέσα σε 35 συμμετοχές, στις μικρότερες κατηγορίες πρωταθλημάτων Γερμανίας. Παράλληλα ο Έλληνας παίκτης ήτανε βασικός στην φοβερή πορεία της Εθνικής Νέων το 2007, που πέρα από του ότι κατέκτησε τη δεύτερη θέση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, αλλά αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.  Αυτές οι εμφανίσεις, τότε ώθησαν τον Ολυμπιακό το 2007 να κινηθούν για την απόκτηση του, έναντι 200.000 ευρώ.

Κεφάλαιο Δεύτερο: Ολυμπιακός 

Στον Ολυμπιακό στην πρώτη του σεζόν αγωνίστηκε 12 φορές και πέτυχε 4 τέρματα, όπου κατέκτησε και το πρώτο του πρωτάθλημα Ελλάδος, αλλά και το Σούπερ Καπ που πέτυχε και το πρώτου το τέρμα στα Ελληνικά γήπεδα. Η δεύτερη σεζόν του στο Πειραιά δεν δικαίωσε βέβαια τις προσδοκίες, που δημιουργήθηκαν αφού αγωνίστηκε μόλις 7 φορές στο πρωτάθλημα και πέτυχε, μόλις ένα τέρμα. Στη τρίτη του σεζόν τώρα ήτανε η πρώτη του φορά, που αποτελούσε τη βασική επιλογή στη θέση του Ολυμπιακού  στη θέση του επιθετικού. Έκανε μια πάρα πολύ σπουδαία αγωνιστική περίοδο, μιας που ήτανε ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του στο πρωτάθλημα με εννιά τέρματα και τέσσερα στο Champions League και ήτανε μάλιστα τόσο κρίσιμα, όπου βοήθησαν την ομάδα του να φτάσουν στους 16 του θεσμού. Η τέταρτη κατά σειρά σεζόν του στο Πειραιά, δεν είχε τόσα πολλά αγωνιστικά λεπτά και για αυτό παραχωρήθηκε δανεικός στο Πανιώνιο, τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Στη Νέα Σμύρνη σε 11 αγώνες πέτυχε οκτώ γκολ, σε αγώνες του πρωταθλήματος. Τη πέμπτη σεζόν που άνηκε στον Ολυμπιακό, πάλι παραχωρήθηκε δανεικός αυτή τη φορά στην ομάδα του Ατρομήτου. Στην ομάδα του Περιστερίου πραγματοποίησε τη πρώτη του μεγάλη σεζόν της καριέρας του, γιατί πέρα του ότι πέτυχε σε 34 αγώνες πρωταθλήματος 17 γκολ, αλλά και συμμετείχε στη φοβερή πορεία του Ατρομήτου στο θεσμό του Κυπέλλου, φτάνοντας στο τελικό χάνοντας από τον Ολυμπιακό. Φτάσαμε λοιπόν στη σεζόν 2012-2013, που του δόθηκε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να αποτελέσει ξανά το δόρυ της επίθεσης της επίθεσης των Ερυθρολεύκων. Αυτή την ευκαιρία ο Μήτρογλου την άρπαξε από τα μαλλιά, όπου έκανε ένα πάρα πολύ εντυπωσιακό ξεκίνημα πετυχαίνοντας 14 τέρματα σε 12 συμμετοχές, στη Super-League. Στο Champions League της αγωνιστικής περιόδου βοήθησε τα μέγιστα ο Ολυμπιακός, να φτάσει στη δεύτερη θέση του ομίλου. Μάλιστα στον όμιλο αυτό στον αγώνα στο Βέλγιο επί της Άντερλεχτ, έγινε ο πρώτος και μοναδικός Έλληνας μέχρι σήμερα, που έχει πετύχει Χατ-Τρικ, στο Champions League. Αυτές η φοβερές εμφανίσεις υποχρέωσαν το Γενάρη η Fulham, να δαπανήσει 15.200.000 ευρώ για να τον κάνει μέρος της ομάδας της, αποτελώντας τη πιο ακριβή μεταγραφή Έλληνα παίκτη μέχρι τότε.

Κεφάλαιο Τρίτο: Fulham 

Στην Αγγλία τώρα ήτανε, είχε φτάσει σαν τον παίκτη που θα έσωζε τη Fulham  από τον υποβιβασμό. Τα σχέδια αυτά της Βρετανικής ομάδας ναυάγησαν, γρήγορα μιας που ακόμα σήμερα θεωρείται όχι απλά από τις χειρότερες μεταγραφές στην ιστορία της Fulham, αλλά και συνολικά στην Premier League. Στα αγγλικά γήπεδα αγωνίστηκε μόλις τρεις φορές. Αυτές οι κακές εμφανίσεις υποχρέωσαν την Αγγλική ομάδα, να του δείξει την πόρτα της εξόδου και να τον παραχωρήσει με τη μορφή δανεισμού στην ομάδα του Ολυμπιακού.

Κεφάλαιο Τέταρτο: Επιστροφή στον Ολυμπιακό

Η επιστροφή στο Γεώργιος Καραϊσκάκης αποτέλεσε σανίδα σωτηρίας για τον Έλληνα επιθετικό, αφού πέτυχε 16 γκολ σε 24 εμφανίσεις, αλλά και δύο στους ομίλους του Champions League. Ο τελικός αποχαιρετισμός από τον Ολυμπιακό συνοδεύτηκε με τη κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας. Όταν επέστρεψε στην Fulham, αποφασίστηκε να παραχωρηθεί ξανά δανεικός για έναν χρόνο στην ομάδα της Benfica.

Κεφάλαιο Πέμπτο: Benfica

Στη Πορτογαλία τη πρώτη του χρονιά συνέχισε της καλές του εμφανίσεις, πραγματοποιώντας 32 συμμετοχές, πετυχαίνοντας 20 γκολ, σε πρωτάθλημα Πορτογαλίας και Κύπελλο, κατακτώντας και το πρωτάθλημα Πορτογαλίας. Αυτή η απόδοση που είχε, ως αποτέλεσμα η ομάδα της Λισαβόνας, να καταβάλει την ρήτρα που υπήρχε στο δανεισμό, ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο συνέχισε της καλές εμφανίσεις και στις εγχώριες διοργανώσεις, αλλά και στην Ευρώπη, φτάνοντας στο Double, με τους αετούς της Λισαβόνας και στη φάση των 16 του Champions League.

Κεφάλαιο Έκτο: Marseille

Πλέον το ημερολόγιο γράφει 2017 και πιο συγκεκριμένα 31 Αυγούστου, που η μεταγραφική περίοδο φτάνει στις τελευταίες της ώρες και στα γραφεία της Benfica, ήρθε μια πρόταση για το 50% των δικαιωμάτων του για 15 εκατομύρρια ευρώ. Αυτή η πρόταση έγινε δεκτή από τους Πορτογάλους και ο Έλληνας διεθνής έγινε κάτοικος Γαλλίας. Στη Γαλλία τώρα ο διεθνής επιθετικός είχε και πάλι αφήσει το στίγμα του, αφού όχι απλά σκόραρε εννέα γκολ σε 19 εμφανίσεις με την ομάδα της Μασσαλίας, αλλά έφτασε και στο τελικό του Europa League, όπου παραλίγο να γίνει ο πρώτος Έλληνας που πετύχαινε γκολ σε τελικό Uefa διοργάνωσης συλλογικού επιπέδου, αφού είχε στοχεύσει το δοκάρι της εστίας της Atletico Μαδρίτης. Την επόμενη περίοδο ο Έλληνας επιθετικός αγωνίστηκε, στο πρώτο μισό τις σεζόν μιας που παραχωρήθηκε με τη μορφή δανεισμού στην ομάδα της Galatasaray.

Κεφάλιο Έβδομο: Δύο δανεισμοί στις Galatasaray και PSV

Στο μικρό πέρασμα του από τη Τουρκική ομάδα, μπορεί να αγωνίστικε μόλις εννέα φορές και να πέτυχε 3 γκολ, έγραψε στο βιογραφικό του τη κατάκτηση του πρωταθλήματος Τουρκίας. Επιστέφοντας στην Γαλλία τον περίμενε ακόμα μια πρόταση με τη μορφή δανεισμού, αυτή τη φορά από την Ολλανδική PSV  Eindhoven, για έναν χρόνο. Στην Ολλανδία οι εμφανίσεις του πάλι δεν ήτανε καλές, οπότε και απλά έληξε ο δανεισμός του στο τέλος της σεζόν.

Κεφάλαιο Όγδοο: Άρης

Μετά από ένα εξάμηνο χωρίς να καταφέρει να κλείσει σε κάποια ομάδα ένα συμβόλαιο, τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου του 2021, πραγματοποίησε την μεγάλη του επιστροφή στο Ελληνικό πρωτάθλημα για λογαριασμό του Άρη. Βέβαια το τελευταίο του πέρασμα από τη χώρα μας δεν έμελλε, να ήτανε όσο πετυχημένο, όσο το προηγούμενο. Με τη φανέλα της ομάδας της Θεσσαλονίκης σε 9 αγώνες πέτυχε μόλις δύο τέρματα, αφού δεν μπόρεσε ποτέ να ενταχθεί πραγματικά στο ρόστερ της ομάδας.

Κεφάλαιο Εθνική Ομάδα

Ο Κώστας Μήτρογλου με τη φανέλα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος μας πραγματοποίησε τη πρώτη του εμφάνιση στις 14 Νοεμβρίου του 2009, σε αγώνα φιλικού επιπέδου με την Ουκρανία. Αποτελούσε για αρκετά χρόνια, μάλιστα ένα από τα βασικά γρανάζια της ομάδας στις αποστολές στο Euro του 2012 και στην αποστολή του Μουντιάλ που διαδραματίστηκε στα γήπεδα της Βραζιλίας το 2014. Εν τέλει αγωνίστηκε 56 φορές με το εθνόσημο και πέτυχε 16 γκολ.

Διαβάζοντας μια καριέρα σαν αυτή του Μήτρογλου, μπορούμε να πούμε πως τα είχε στη κυριολεξία όλα. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια της δεν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα της, κάνοντας περάσματα από ομάδες που αποκτήθηκε να κάνει τη διαφορά και μόνο αυτό δεν έκανε. Ήτανε σίγουρα ο τελευταίος μεγάλος επιθετικός που παρήγαγε η χώρα μας και ευτυχώς δεν ήτανε λίγες οι φορές που τον είδαμε να βγάζει τα ”Πιστόλια” του, που μας χάρισαν πάρα πολλές χαρές.

 

Μέρρης Γιώργος.

 

 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *