Type to search

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Μεταγραφές Ποδόσφαιρο Πρέμιερ Λιγκ

Οι προηγούμενες χειμερινές μεταγραφές επιθετικών των “κόκκινων διαβόλων”

Share

 

 

Με αφορμή τον επικείμενο δανεισμό του Βάουτ Βέχορστ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ρίχνουμε μια ματιά στις μεταγραφές επιθετικών του συλλόγου τα τελευταία 30 χρόνια στα μέσα της σεζόν.

 

Από το καλοκαίρι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε ξεκινήσει να αναζητεί για έναν ακόμα παίκτη για να προσθέσει στην επιθετική της γραμμή ειδικά μετά τα πρώτα σενάρια αποχώρησης του Κριστιάνο Ρονάλντο. Το σίριαλ με τον Πορτογάλο έλειξε μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου και μαζί η δεύτερη θητεία του στους “κόκκινους διάβολους”, που ψάχνουν πάλι για επιθετικό.

Διάθεση για αγορά ποδοσφαιριστή δεν υπάρχει από την διοίκηση ούτε από τον Έρικ τεν Χαχ, που έστρεψαν την προσοχή τους στην περίπτωση δανεισμού. Ο Ζοάο Φέλιξ ήταν το πρώτο όνομα που αναφέρθηκε και ακουγόταν για αρκετές ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, με την Τσέλσι να εξασφαλίζει την υπογραφή του για ένα εξάμηνο. Το επόμενο όνομα ήταν αυτό του Βάουτ Βέχορστ. Ο Ολλανδός είναι δανεικός στη Μπεσίκτας από τη Μπέρνλι και από ότι φαίνεται επιθυμεί και ο ίδιος να επιστρέψει στο νησί. Την ίδια εποχή πέρσι το 2022 έφτανε στην Αγγλία για να βοηθήσει την Μπέρνλι να μείνει στην κατηγορία. Έμεινε σε δύο γκολ σε 20 εμφανίσεις και ο υποβιβασμός δεν αποφεύχθηκε.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ψάχνει για επιθετικό μεσούσης της σεζόν. Πηγαίνοντας πίσω μέχρι και την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του συλλόγου από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον θα βρούμε μόλις άλλες δύο περιπτώσεις δανεικών ποδοσφαιριστών.

Ο πρώτος ήταν ο Χένρικ Λάρσον το 2007 από τη Χέλσινμποργκ. Ο δανεισμός διήρκησε μόλις 2,5 μήνες από την Πρωτοχρονιά μέχρι την έναρξη του σουηδικού πρωταθλήματος στα μέσα Μαρτίου. Σε 13 αγώνες ο Λάρσον σκόραρε τρεις φορές σε τρεις διαφορετικές διοργανώσεις. Στη νίκη με 2-1 απέναντι στην Άστον Βίλα στο FA Cup, στο 4-0 στο πρωτάθλημα κόντρα στη Γουότφορντ και στο 1-0 στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη Λιλ. Ο Σερ Άλεξ έπλεξε το εγκώμιο του Σουηδού επιθετικού λέγοντας πως ήθελε να κρατήσει περισσότερο.

Ο επόμενος ήταν ο Όντιον Ιγκάλο, που έφτασε στις 31 Ιανουαρίου του 2020, δύο μέρες μετά τον Μπρούνο Φερνάντες. Τη σεζόν 19-20 συμμετείχε σε 11 αγώνες πρωταθλήματος χωρίς γκολ παίζοντας συνήθως ως αλλαγή. Παρόλα αυτά, στις υπόλοιπες 8 συμμετοχές στο κύπελλο και στο Γιουρόπα Λιγκ είχε 5 γκολ. Ο δανεισμός του ήταν μέχρι το τέλος της σεζόν αλλά ανανεώθηκε για άλλους 6 μήνες. Δεν πήρε τις ίδιες ευκαιρίες όμως με την απόδοσή του μοιραία να πέφτει. Το συμβόλαιο τελείωσε τον Ιανουάριο του 2021 με τον Νιγηριανό να συμπληρώνει τέσσερις συμμετοχές.

Βέβαια, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει προχωρήσει και σε αγορές στο χειμερινό μεταγραφικό παζάρι. Από το 1988 εώς και σήμερα είναι 11, πάντα στις θέσεις των επιθετικών. Παίκτες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στο σύλλογο αλλά και παίκτες που δεν αγωνίστηκαν καθόλου. Στους 11 έχουμε προσθέσει και τον Ερίκ Καντονά που ζήτησε μεταγραφή από τη Λιντς το Νοέμβριο του 1992 και πήγε στους “κόκκινους διάβολους”. H επίδραση του ήταν άμεση. Η Γιουνάιτεντ ήταν 8η πριν έρθει ο Γάλλος, αλλά στο τέλος στέφθηκε πρωταθλήτρια για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια. Ο “King Eric” τελείωσε την καρίερα του στο Μάντσεστερ με 4 πρωταθλήματα σε πέντε σεζόν με 82 γκολ σε 185 παιχνίδια. Δύο FA Cup αλλά και δύο φορές πρώτος σε ασίστ στο πρωτάθλημα.

Άλλη μια επιτυχημένη μεταγραφή ήταν ο Άντι Κόουλ. Η Γιουνάιτεντ έσπασε το εθνικό ρεκόρ με τη μεταγραφή του από τη Νιουκάστλ τον Ιανουάριο του 1995 με 7 εκατομμύρια λίρες. Δύο εβδομάδες πριν την καρατιά του Καντονά στο παιχνίδι με την Κρίσταλ Πάλας. Οι “κόκκινοι διάβολοι” έχασαν τον τίτλο την τελευταία αγωνιστική με τον Κόουλ να χάνει σημαντικές ευκαιρίες. Οι δύο πρώτες χρονιές του ήταν δύσκολες στο Μάντσεστερ, ενώ βρέθηκε κοντά και στην έξοδο σε μία πιθανή ανταλλαγή για τον Άλαν Σίρερ που ήθελε ο Φέργκιουσον. Τον Οκτώβριο του 1996 στον αγώνα με τη Λίβερπουλ ένα φρικτό τάκλιν του Νιλ Ράντοκ είχε αποτέλεσμα να σπάσει και τα δύο πόδια του. Παρόλα αυτά, επέστρεψε δύο μήνες μετά και δεν κοίταξε πίσω σκοράροντας σε κρίσιμα παιχνίδια σε Αγγλία και Ευρώπη. Έμεινε 8 σεζόν με 121 γκολ σε 275 παιχνίδια, 5 πρωταθλήματα, 2 FA Cup και φυσικά το Τσάμπιονς Λιγκ το 1998-99.

Στις θετικές μεταγραφές εννοείται θα συμπεριλάβουμε και τους Αντρέι Καντσέλσκις και Λουίς Σαχά. Ο πρώτος έφτασε στην Αγγλία το Μάρτη του 1991 και ήταν ένας από τους συνολικά 11 παίκτες με καταγωγή εκτός Βρετανίας. Σε 5 σεζόν κατέκτησε 2 πρωταθλήματα, το FA Cup και το πρώτο Football League Cup στην ιστορία της ομάδας. 161 παιχνίδια και 36 γκολ με την τελευταία χρονιά να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ της ομάδας πετυχαίνοντας και χατ-τρικ απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι. Από την άλλη, ο Γάλλος εντυπωσίασε τον Σερ Άλεξ τη σεζόν 2003-04 με τα 15 γκολ που είχε πετύχει μέχρι τον Ιανουάριο. Ο Σαχά συνέχισε από εκεί που σταμάτησε σκοράροντας στο ντεμπούτο του με τη Σαουθάμπτον αλλά και στο επόμενο παιχνίδι δύο φορές με τη Έβερτον. Ταλαιπωρήθηκε πολύ από τραυματισμούς την επόμενη σεζόν αλλά και γενικά σε όλη του τη θητεία με τη Γιουνάιτεντ. Παρόλα αυτά, σκόραρε 42 γκολ σε 124 παιχνίδια παίρνοντας δύο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και το Τσάμπιονς Λιγκ το 2007-08.

Ο επόμενος έχει μείνει στην μνήμη των οπαδών έχοντας γίνει σύνθημα, ακόμα και αν η απόδοσή του δεν ήταν και η καλύτερη. Ο λόγος για τον Ντιέγκο Φορλάν που ήρθε από την Ιντιπεντιέντε τον Ιανουάριο του 2002 χωρίς να πετύχει γκολ σε 18 παιχνίδια την πρώτη σεζόν. Η επόμενη ήταν αρκετά καλύτερη με τον Ουρουγουανό να σκοράρει σε νικητήρια γκολ σε τέσσερα παιχνίδια κόντρα σε Σαουθάμπτον, Λίβερπουλ και στην Τσέλσι δύο φορές βοηθώντας στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Οι υπόλοιπες μεταγραφές των “κόκκινων διαβόλων” δεν ήταν επιτυχημένες για διαφορετικούς λόγους. Άρσεναλ και Γιουνάιτεντ τον Ιανουάριο του 2018 έκαναν ανταλλαγή με τον Χένρικ Μικιταριάν να πηγαίνει στο Λονδίνο και τον Αλέξις Σάντσες στο Μάντσεστερ. Ο Χιλιανός δεν ήταν άξιος τον προσδοκιών και δεν θύμιζε τον παλιό καλό του εαυτό, μένοντας στα 5 γκολ σε 45 παιχνίδια. Μοναδικό σημείο αναφοράς το νικητήριο γκολ στο 90′ απέναντι στη Νιουκάστλ σε ένα παιχνίδι που έχανε με 2-0 πριν κάνει την ανατροπή. Η λίστα συνεχίζεται με τον Γουίλφρεντ Ζαχά που έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις με την Κρίσταλ Πάλας. Αποκτήθηκε τον Ιανουάριο του 2013 και έμεινε δανεικός στην Πάλας μέχρι το τέλος της σεζόν. Ο Φέργκιουσον ήταν αυτός που εισηγήθηκε την αγορά του, αλλά η απόσυρση του έφερε στο τιμόνι τον Ντέιβιντ Μόγιες που δεν έδωσε ευκαιρίες στον νεαρό τότε επιθετικό. Δύο εμφανίσεις μόνο στην Πρέμιερ Λιγκ, με τον διεθνή Ιβοριανό να βρίσκεται πλέον στην 13η χρονιά του με τους αετούς, τρίτος σε συμμετοχές και δέκατος σε γκολ.

Δύο παίκτες είχαν το ίδιο πρόβλημα όταν έφτασαν στην Αγγλία για λογαριασμό της Γιουνάιτεντ. Ο Ντονγκ Φανγκζούο το 2004 και, ο γνωστός σε εμάς για την θητεία του στον Παναθηναϊκό, Μανούτσο το 2008. Αμφότεροι καθυστέρησαν πολύ να βγάλουν άδεια εργασίας. Ο Ανγκολέζος το κατάφερε 7 μήνες μετά, έπαιξε μόλις δύο παιχνίδια πριν φύγει ξανά δανεικός, ενώ την επόμενη χρονιά πωλήθηκε στη Ρεάλ Βαγιαδολίδ. Ο Κινέζος από την άλλη ταλαιπωρήθηκε πολύ γιατί περίμενε για τρία ολόκληρα χρόνια. Στο μεταξύ αγωνιζόταν στο Βέλγιο κάνοντας εξαιρετικές εμφανίσεις προκαλώντας παράλληλα ενθουσιασμό στο κοινό στην Ανατολή. Η πραγματικότητα όμως δεν ήταν αυτή ίδια και έμεινε και αυτός στις 2 εμφανίσεις.

Άλλος ένας ποδοσφαιριστής που επηρεάστηκε αρνητικά ήταν ο Τζιουλιάνο Μαϊοράνα. Γεννημένος στην Αγγλία από Ιταλούς γονείς κέρδισε τετραετές συμβόλαιο μετά από δοκιμή το Νοέμβριο του 1988. Έπαιξε σε έξι αγώνες με τον τραυματισμό του στο τέλος του έτους να τον στέλνει στην δεύτερη ομάδα. Παρόλο που ήθελε να αποχωρήσει δεν μπορούσε γιατί δεν υπήρχε ακόμα η απόφαση Μποσμάν και έτσι έμεινε στην ομάδα μέχρι το τέλος του συμβολαίου.

Τελευταίος της λίστας είναι ο Αμάντ Ντιαλό που βρίσκεται ακόμα στην ομάδα αλλά αγωνίζεται δανεικός στη Σάντερλαντ. Έχει παίξει σε εννέα παιχνίδια για τους “κόκκινους διαβόλους” πετυχαίνοντας ένα γκολ στο Γιουρόπα Λιγκ. Είναι μόλις 20 ετών και το μέλλον είναι στα χέρια του.

 

Μάκης Θεοτοκάτος

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *