Type to search

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός : Οι υψηλοί μέσοι όροι ηλικίας, η απουσία Ελλήνων παικτών και το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ 1

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός : Οι υψηλοί μέσοι όροι ηλικίας, η απουσία Ελλήνων παικτών και το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου

Share

Μεγάλη νικήτρια η ΑΕΚ που επικράτησε με 1-0 του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι της 17ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Οι υψηλοί μέσοι όροι ηλικίας των ομάδων αλλά και η απουσία Ελλήνων ποδοσφαιριστών από τον αγωνιστικό χώρο της “OPAP Arena” δεν απασχόλησε ιδιαίτερα, όμως η καταγραφή ορισμένων στατιστικών στοιχείων στο παρακάτω κείμενο που αφορούν τις παραπάνω θεματικές, αποτελούν “καμπανάκι” για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το ντέρμπι της αγωνιστικής μεταξύ ΑΕΚ και Παναθηναϊκού στην “OPAP Arena” μονοπώλησε το ενδιαφέρον του κόσμου. Νικήτρια η Ένωση με σκορ 1-0, σε ενα πολύ ισορροπημένο παιχνίδι που κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Από στατιστικής άποψης, η πλειοψηφία επικεντρώθηκε στα αμιγώς αγωνιστικά δρώμενα του παιχνιδιού, όμως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναφέρουμε ορισμένα “ανησυχητικά” νούμερα που δεν αφορούν μόνο τους δύο χθεσινούς αντιπάλους αλλά το σύνολο του πρωταθλήματος γενικότερα.

Το ντέρμπι αποτέλεσε μια πολύ καλή αφορμή για να ανοίξει ξανά το θέμα του μέσου όρου ηλικίας των ποδοσφαιριστών του πρωταθλήματος αλλά και της ελλιπούς συμμετοχής Ελλήνων ποδοσφαιριστών σε αυτό. Οι αριθμοί που θα παρουσιαστούν παρακάτω δεν σοκάρουν και δύσκολα θα κάνουν εντύπωση σε κάποιον που έχει γνώση επί του θέματος.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε το χθεσινό ντέρμπι με την ενδεκάδα της να έχει ως μέσο όρο ηλικίας τα 29.8 έτη, ενώ η αντίστοιχη του Παναθηναϊκού υπερέβαινε τα 30 (30.7). Η παρουσία Ελλήνων ποδοσφαιριστών σχεδόν ανύπαρκτη. Από τους 22 παίκτες που ξεκίνησαν το παιχνίδι, μόλις οι 3 ήταν Έλληνες. Από πλευράς ΑΕΚ ο τερματοφύλακας Γιώργος Αθανασιάδης και από την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού, οι Γιάννης Κώτσιρας και Δημήτρης Κουρμπέλης. 

Λίγη ώρα πριν το ξεκίνημα του αγώνα στην “OPAP Arena”, ο διαιτητής Ουμούτ Μελέρ σφύριζε την έναρξη του Φενέρμπαχτσε – Γαλατασαράι στη γειτονική Τουρκία, την μοναδική χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη που, στο σύνολο του πρωταθλήματος της, παρουσιάζει μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας παικτών σε σχέση με την ελληνική Σούπερ Λιγκ! 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του CIES Football Observatory, του διεθνούς κέντρου αθλητικών σπουδών, το ελληνικό πρωτάθλημα βρίσκεται δεύτερο στη σχετική λίστα με μέσο όρο ηλικίας τα 28.3 έτη και πίσω μόνο από το τούρκικο με 28.6. Την πρώτη πεντάδα κλείνει το κυπριακό (28.2) το ρουμάνικο (27.8) και το ισπανικό πρωτάθλημα (27.7). Τα νούμερα που προέκυψαν από το ματς της Νέας Φιλαδέλφειας λοιπόν δεν ήταν τυχαία, αλλά περισσότερο αντιπροσωπευτικά της γενικότερης κατάστασης.

Η συνέχεια της απαρίθμησης στατιστικών στοιχείων εξίσου αποκαρδιωτική. Στην κατηγορία που απαριθμεί τα αγωνιστικά λεπτά των club trained παικτών, αυτών δηλαδή που ανήκαν στην ομάδα με την οποία αγωνίζονται τώρα για τουλάχιστον μια τριετία από τα 15 έως τα 21 τους χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση με ποσοστό μόλις 5.1%. Χαμηλότερο έχει μόνο η Τουρκία 4.5%, ενώ στις υψηλότερες θέσεις βρίσκονται η Σλοβακία (24.1%) και τρεις Σκανδιναβικές χώρες, η Δανία (23.5%), η Σουηδία (21.1%) και η Νορβηγία (20.4%). 

Ελληνικό και Κυπριακό πρωτάθλημα βρίσκονται πολύ ψηλά και στη λίστα με τους περισσότερους ξένους ποδοσφαιριστές. Προηγείται το δεύτερο, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία (81.5%) των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται εκεί δεν προέρχονται από τη Μεγαλόνησο. Η δική μας λίγκα δε πηγαίνει πίσω καθώς το 72.2% είναι παίκτες προερχόμενοι από το εξωτερικό. Την πεντάδα κλείνουν τα πρωταθλήματα της Τουρκίας, της Ιταλίας (65.9%) και της Σκωτίας (62.1%). 

Οι δείκτες ανησυχητικοί. Η παραγωγή Ελλήνων ποδοσφαιριστών και η πτώση των μέσων όρων ηλικίας είναι δύο ζωτικής σημασίας παράγοντες για το παρόν αλλά κυρίως το μέλλον τόσο του εγχώριου πρωταθλήματος όσο και της εθνικής ομάδας. 

Βέργης Μηνάς

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *