Type to search

Super league

ΑΕΚ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: ΞΑΝΑ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Share

Χρειάστηκε να περάσουν 15 χρόνια για να δούμε ξανά στο Ελληνικό πρωτάθλημα την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό να διεκδικούν τα σκήπτρα του Πρωταθλητή. Οι δύο μονομάχοι διασταυρώνουν τα ξίφη τους το απόγευμα της Κυριακής στην κατάμεστη από οπαδούς της ΑΕΚ, OPAP ARENA στη Νέα Φιλαδέλφεια. Πρόκειται για το πρώτο ραντεβού των δύο ομάδων στη Νέα Φιλαδέλφεια μετά τον Σεπτέμβριο του 2002. ΑΕΚ και Παναθηναϊκός είναι οι πιο φορμαρισμένες ομάδες και την Κυριακή θέλουν απεγνωσμένα και οι δύο να φύγουν νικητές. Τι είχε γίνει όμως τις προηγούμενες φορές που οι μονομάχοι της Κυριακής διεκδίκησαν το πρωτάθλημα; Ας ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν.

 

 

Η ΑΡΧΗ

Η πρώτη φορά που διεκδίκησαν το πρωτάθλημα ήταν την περίοδο της «χρυσής» τριετίας της ΑΕΚ, που πανηγύρισε 3 συνεχόμενα πρωταθλήματα. Με συνδιεκδικητή το «Τριφύλλι», οι «Κιτρινόμαυροι» σήκωσαν 2 πρωταθλήματα. Το 1993 και το 1994. Προπονητής της ΑΕΚ και τις δύο αυτές φορές ήταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Το πρωτάθλημα της σεζόν 1992-1993 βάφτηκε κιτρινόμαυρο, αφήνοντας πίσω 1 βαθμό τον Παναθηναϊκό του Ιβίτσα Όσιμ. Έναν χρόνο μετά, η ΑΕΚ κέρδισε ξανά τους «Πράσινους» με 2-0 στο «Νίκος Γκούμας». Το πρώτο  γκολ για την «Ένωση» πέτυχε ο Χάρης Κοπιτσής με υπέροχο σουτ εκτός περιοχής στο 75’. Το 2-0 το πραγματοποίησε ο Αλέξης Αλεξανδρής. Η ΑΕΚ στέφθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδος για 11η φορά στην ιστορία της βρισκόμενη 7 βαθμούς μπροστά από τον Παναθηναϊκό.

 

 

 ΠΡΑΣΙΝΗ ΥΠΕΡΟΧΗ

Η σεζόν 1995-1996 θεωρείται από τις πιο πετυχημένες για το «Τριφύλλι». Με προπονητή τον Χουάν Ραμόν Ρότσα ο Παναθηναϊκός έφτασε στα ημιτελικά του Champions League, ενώ παράλληλα κατέκτησε και το πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Ο τίτλος κρίθηκε στο μεταξύ τους ντέρμπι στο ΟΑΚΑ. Χάρη στο γκολ του Μπορέλι 11 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα, οι «Πράσινοι», πήραν τη νίκη απέναντί στην ένωση. Για την ΑΕΚ αυτή η σεζόν μνημονεύεται ως η σεζόν που έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο.

 

 

 

ΜΑΧΗ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΤΩΣΗΣ

Το μακρινό 2008, η ΑΕΚ υποδέχτηκε τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Τελικό σκορ 1-1. Αμφότερες οι ομάδες ήταν απογοητευμένες από την έκβαση του αγώνα. Η ΑΕΚ διέθετε ένα από τα καλύτερα ρόστερ στην ιστορία της, με παίκτες όπως ο Ριβάλντο, ο Μπλάνκο, ο Λυμπερόπουλος, ο Δέλλας, ο Παπασταθόπουλος και ο Ζήκος. Με αυτό το ρόστερ η ΑΕΚ πάλεψε μέχρι τέλους για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, το οποίο όμως κατέκτησε ο Ολυμπιακός. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός εκείνης της εποχής διέθετε ρόστερ που αποτέλεσε τη βάση για την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2010, με παίκτες τους Καραγκούνη, Σαλπιγγίδη και Σιμάο Ματέ Τζούνιορ. Το ματς ήταν πολύ κλειστό, το πρώτο ημίχρονο έληξε 0-0. Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ προηγήθηκε 1-0 με πέναλτι του Ριβάλντο, λίγο αργότερα όμως ο Έλντερ Πόστιγκα ισοφάρισε.

 

 

 

 

ΣΗΜΕΡΑ

Η ΑΕΚ μετά από 21 χρόνια επιστρέφει στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι «Κιτρινόμαυροι» έχουν βάλει στόχο με την επιστροφή τους στη φυσική τους έδρα να κερδίσουν το πρωτάθλημα. Αναμορφωτής της ομάδας είναι ο Ματίας Αλμέιδα, ο οποίος στην πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα έχει αλλάξει το status της ΑΕΚ και έχει βάλει στόχο να την κάνει πρωταγωνίστρια. Ο  Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, που τρέχει ένα αήττητο σερί 13 νικών και 3 ισοπαλιών, θέλει να επιστρέψει στο βάθρο του πρωταθλητή μετά από 12 χρόνια. Το ντέρμπι της Κυριακής αναμένεται να είναι ντέρμπι αποδείξεων. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο.

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΟΪΛΕΣ

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *