Type to search

Ανασκόπηση 2022 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ρεάλ Μαδρίτης Τσαμπιονς Λίγκ

Ανασκόπηση ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ 2022

Share

Το Τσάμπιονς Λιγκ είναι η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση και επιβεβαίωσε τον τίτλο της και φέτος. Από τον Φεβρουάριο που ξεκίνησαν οι νοκ-άουτ αναμετρήσεις και τον μεγάλο τελικό της 28ης Μαΐου μεταξύ Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης, μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου πριν τη διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Προσέφερε στο φίλαθλο κοινό συγκινήσεις, δράμα, εναλλαγή συναισθημάτων, ανατροπές, γκολ και θέαμα. Ήταν μια χρονιά που τα είχε όλα αλλά και πάλι πρωταθλήτρια Ευρώπης στέφθηκε η Ρεάλ Μαδρίτης κατακτώντας το 14ο Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας της. Σε όλη τη διαδρομή της έως εκεί ξεχώρισαν, φυσικά, οι τρομερές ανατροπές που έκανε αλλά και το πνεύμα του πρωταθλητή που ανέδειξε, και υπό την καθοδήγηση του Κάρλο Αντσελότι κατάφερε να φτάσει έως το τέλος. Σε μία τρομερή χρονιά, όμως, συνέβησαν πολλά περισσότερα πέρα από αυτά.

Ιανουάριος : << Η κίνηση-ματ της Λίβερπουλ >>

Στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, η Λίβερπουλ θέλησε να ενισχυθεί επιθετικά, και κατόρθωσε να βρει το κομμάτι του <<παζλ>> που της έλειπε. Αγόρασε τον Κολομβιανό εξτρέμ Λουίζ Ντίαζ από τη Πόρτο έναντι 47 εκατομμυρίων ευρώ, και εκείνος αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στην πορεία των <<Κόκκινων>> μέχρι και τον τελικό, σημειώνοντας 2 γκολ και 1 ασσίστ στη πορεία. Παράλληλα, σημαντική μεταγραφή έκανε και η Γιουβέντους, παίρνοντας τον Ντούσαν Βλάχοβιτς από την Φιορεντίνα για 80 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η μεταγραφή δεν θα αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική στην Ευρώπη, αφού η Γιουβέντους θα μείνει εκτός στη φάση των <<16>>.

Φεβρουάριος : << Ο ήρωας Κιλιάν Εμπαπέ >>

Το μεγαλύτερο ζευγάρι στη φάση των ‘’16’’ του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν ξεκάθαρα αυτό της Παρί Σεν Ζερμέν με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η Παρί που ήθελε να κατακτήσει το πρώτο Τσάμπιονς Λιγκ στην ιστορία της, έχοντας και τον Λιονέλ Μέσσι πια στο ρόστερ της, απέναντι στην <<Βασίλισσα>>. Στο πρώτο παιχνίδι στο <<Παρκ ντε Πρενς>> ο Μέσσι έχασε πέναλτι και η Παρί δυσκολεύτηκε να μετουσιώσει την αγωνιστική της υπεροχή σε γκολ. Στο 90+4’ όμως, ο Εμπαπέ αφού απέφυγε δύο αντιπάλους, πλάσαρε τον Τιμπό Κουρτουά, δίνοντας προβάδισμα πρόκρισης στους Παριζιάνους.

Μάρτιος : << Η ανατροπή είχε πρωταγωνιστή, τον Καρίμ Μπενζεμά>>

Με μια θέση στα προημιτελικά να διακυβεύεται η Ρεάλ Μαδρίτης βρέθηκε με τη πλάτη στον τοίχο όταν στον επαναληπτικό στο 39ο λεπτό πάλι ο Εμπαπέ σκόραρε. Η Ρεάλ, όμως, θα βρει 3 γκολ στο δεύτερο ημίχρονο με τον Καρίμ Μπενζεμά να σημειώνει χατ-τρικ και να στέλνει την ομάδα του στους <<8>> της διοργάνωσης. Σκόραρε στο 61’, 76’, και 78’ και έριξε στο καναβάτσο την Παρί. Σπουδαία πρόκριση, επίσης, σημείωσε και η Βιγιαρεάλ επί της Γιουβέντους επικρατώντας με 3-0 στο Τορίνο, μετά και την ισοπαλία με 1-1 στο πρώτο παιχνίδι στο <<Εστάντιο ντε λα Θεράμικα>>.

Απρίλιος : << Το κίτρινο υποβρύχιο βύθισε τη Μπάγερν>>

Η Βιγιαρεάλ κληρώθηκε στα προημιτελικά με τη Μπάγερν Μονάχου, και παρότι ήταν και πάλι το αουτσάιντερ, κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη πρόκριση στα ημιτελικά. Κέρδισε, επί ισπανικού εδάφους 1-0, με γκολ στο 8’ του Άρνο Γκρούνεβελντ, ενώ στον επαναληπτικό παρότι η Μπάγερν προηγήθηκε στο 52’ με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, το <<κίτρινο υποβρύχιο>> ισοφάρισε στο 88’ με τον Σάμουελ Τσουκουέζε παίρνοντας τη πρόκριση με 2-1 συνολικό σκορ.  Την ίδια στιγμή, η Ρεάλ απέκλειε στη παράταση την Τσέλσι με δραματικό τρόπο, ενώ στα ημιτελικά στο ματς της χρονιάς στη διοργάνωση η Μάντσεστερ Σίτι επικράτησε της Ρεάλ με 4-3.

Μάιος : << Πολύ σκληρή για να πεθάνει >>

Στον επαναληπτικό, η Μάντσεστερ Σίτι προηγήθηκε στο 73ο λεπτό με τον Ριγιάντ Μαχρέζ, και οι πιθανότητες της <<Βασίλισσας>> λιγόστευαν. Ο Ροντρίγκο, με δύο γκολ σε δύο λεπτά ( 90’, 90+1’ ), ισοφάρισε το συνολικό σκορ σε 5-5, στέλνοντας το ματς στη παράταση. Στο 95’ ο Μπενζεμά με πέναλτι, θα σημειώσει το 15ο του γκολ στη διοργάνωση, χαρίζοντας στη Ρεάλ την πρόκριση στον τελικό. Εκεί στο <<Παρκ ντε Φρανς>> επικράτησε με 1-0 της Λίβερπουλ με γκολ στο 59’ του Βινίσιους, με τον Τιμπό Κουρτουά να έχει 9 επεμβάσεις στο ματς.

Ιούνιος : << Οι πρώτες μεταγραφικές κινήσεις >>

Η μεγαλύτερη μεταγραφική κίνηση του καλοκαιριού συνέβη στις 13 Ιουνίου με τον Έρλινγκ Χάαλαντ να μετακινείται από τη Μπορούσια Ντόρτμουντ στη Ρεάλ Μαδρίτης για 60 εκατομμύρια ευρώ. Ο 22χρονος Νορβηγός έδειξε τα πρώτα σημάδια μετέπειτα, ότι μπορεί να είναι το χαμένο κομμάτι στην αρμάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα. Παράλληλα, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ, παρά την τρομερή επιτυχία που σημείωσε φρόντισε να ανανεώσει το ρόστερ της, παίρνοντας τον Αντόνιο Ρούντιγκερ ελεύθερο από τη Τσέλσι και τον Τσουαμενί από τη Μονακό για 80 εκατομμύρια ευρώ.

Ιούλιος : << Η απογοητευτική ελληνική παρουσία >>

Ο πρωταθλητής Ελλάδος Ολυμπιακός, μπήκε στη νέα σεζόν του Τσάμπιονς Λιγκ στον δεύτερο προκριματικό γύρο, και κληρώθηκε με τη πρωταθλήτρια Ισραήλ Μακάμπι Χάΐφα. Στο πρώτο ματς στο <<Γήπεδο Σάμι Οφέρ>> άνοιξε το σκορ στο 7’ με τον Φίλιπ Ζικερνάγκελ, αλλά δέχθηκε γκολ ισοφάρισης στο 90+2’ από τον Ντολέβ Χαζίζα. Στον επαναληπτικό στο <<Γεώργιος Καραϊσκάκης>>, ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 4-0, και έμεινε εκτός συνέχειας Τσάμπιονς Λιγκ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μεγάλο αντίκτυπο προκάλεσε η μεταγραφή του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι από την Μπάγερν Μονάχου στην Μπαρτσελόνα για 45 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και του Ραχίμ Στέρλινγκ από τη Μάντσεστερ Σίτι στη Τσέλσι για 56 εκατομμύρια ευρώ.

Αύγουστος : << Η κλήρωση των ομίλων >>

Στις 25 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της φάσης των ομίλων. Ο όμιλος του <<θανάτου>> ήταν ο 3ος, με Μπάγερν Μονάχου, Μπαρτσελόνα, Ίντερ και τη πρωταθλήτρια Τσεχίας Βικτόρια Πλζεν. Ισχυρά ζευγάρια έβγαλαν, επίσης, ο 5ος που συμπεριέλαβε Τσέλσι και Μίλαν, αλλά και ο 8ος με Γιουβέντους και Παρί Σεν Ζερμέν. Επιπροσθέτως, η Άϊντραχτ Φρανκφούρτης, κάτοχος του ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ της προηγούμενης σεζόν, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ μετά και το 1960 ( τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών ), όπου είχε φτάσει έως και τον τελικό.

Σεπτέμβριος : << Το στραπάτσο των αγγλικών ομάδων >>

Τον Σεπτέμβρη διεξήχθησαν οι πρώτες δύο αγωνιστικές της φάσης των ομίλων, και σε αυτές, οι ομάδες που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές ήταν οι αγγλικές. Η Λίβερπουλ διασύρθηκε στο <<Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα>> με 4-1 από τη Νάπολι, σε μια άκρως απογοητευτική αμυντική εμφάνιση, όπου ο Τζιοβάνι Σιμεόνε, γιος του Ντιέγκο Σιμεόνε, σημείωσε το πρώτο του γκολ στη διοργάνωση. Παράλληλα, η Τσέλσι ηττήθηκε με 1-0 από τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο <<Μάξιμιρ>> με γκολ στο 13’ του Μίσλαβ Όρσιτς, ενώ η Τότεναμ έχασε με 2-0 από τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας στο <<Ζοσέ Αλβαλάδε>> με δύο γκολ μετά το 90ο λεπτό.

Οκτώβριος : << Οι αποκλεισμοί της Μπαρτσελόνα και της Γιουβέντους >>

Στις επόμενες τρεις αγωνιστικές, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους θα υποστούν απογοητευτικές ήττες που θα τους αφήσουν εκτός συνέχειας Τσάμπιονς Λιγκ. Αρχικά, η Μπαρτσελόνα ηττήθηκε με 1-0 από την Ίντερ στο <<Τζιουζέπε Μεάτσα>> και ήρθε ισόπαλη 3-3 στον ματς στο <<Καμπ Νου>>. Από την άλλη μεριά, η Γιουβέντους ηττήθηκε δύο φορές εκτός έδρας, από τη Μακάμπι Χάϊφα με 2-0 στο Ισραήλ και από την Μπενφίκα με 4-3 στη Λισσαβώνα. Δύο απογοητευτικοί αποκλεισμοί που έστειλαν και τις δύο ομάδες να συνεχίσουν την ευρωπαϊκή τους πορεία στο ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ.

Νοέμβριος : << Το μαχητικό πνεύμα της Μπενφίκα και η κλήρωση των νοκ-άουτ >>

Στη τελευταία αγωνιστική του ομίλου το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η εντυπωσιακή νίκη της Μπενφίκα με 6-1 στο <<Σάμι Οφέρ>> επί της Μακάμπι Χάϊφα. Με αυτή τη νίκη, η Μπενφίκα πήρε τη πρώτη θέση στον 8ο όμιλο από τη Παρί Σεν Ζερμέν, στο 7ο κριτήριο ισοβαθμίας, τα περισσότερα εκτός έδρας γκολ στον όμιλο με 9 έναντι 6. Αυτή η δεύτερη θέση της Παρί της στοίχησε, αφού η κληρωτίδα της έφερε ως αντίπαλο την Μπάγερν Μονάχου στη φάση των ‘’16’’. Το άλλο ζευγάρι που ξεχωρίζει είναι επανάληψη του τελικού, Ρεάλ Μαδρίτης εναντίον Λίβερπουλ.

Δεκέμβριος : << Η επένδυση της Λίβερπουλ στο παρόν και της Ρεάλ στο μέλλον >>

Πριν καν ξεκινήσει, επίσημα, η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου, η Λίβερπουλ και η Ρεάλ Μαδρίτης έχουν ήδη ανακοινώσει τις πρώτες τους μεταγραφές. Η Λίβερπουλ υπέγραψε τον Κόντι Χάκπο από την Αϊντχόφεν για 42 εκατομμύρια ευρώ, μετά από ένα καταπληκτικό πρώτο μισό της σεζόν αλλά και μία πολύ καλή παρουσία με την Εθνική Ολλανδίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Ρεάλ υπέγραψε τον 16χρονο Βραζιλιάνο Έντρικ από την Παλμέϊρας για 35 εκατομμύρια ευρώ, αλλά θα έρθει στην ομάδα αφού συμπληρώσει τα 18 του έτη.

Μια σπουδαία χρονιά έφτασε στο τέλος της, αλλά η καινούργια προμηνύετε εξίσου καλό θέαμα, αν όχι και καλύτερο. Τα παιχνίδια της φάσης των ‘’16’’ ξεκινάνε στις 14 Φεβρουαρίου 2023.

Γράφει ο Χρήστος Σκούρας.

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *