Type to search

Boston Celtics NBA NBA ΜΠΑΣΚΕΤ Μπάσκετ

Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ : ΣΕ 12 ΜΗΝΕΣ ΟΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥΣ

Share

2022: Μια χρονιά με τα πάνω και τα κάτω της για μια από τις κορυφαίες ομάδες του ΝΒΑ, τους Μπόστον Σέλτικς, ξετυλίγεται…

Οι Μπόστον Σέλτικς έκλεισαν την προηγούμενη σεζόν με μια γεύση απογοήτευσης, διότι παρά την θετική τους εξέλιξη και πορεία στο ΝΒΑ, βρέθηκαν μόνο μια ανάσα μακριά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Όλοι πίστευαν πως αυτό θα τους επηρεάσει, όμως εκείνοι τους διέψευσαν ξεκινώντας τη νέα σεζόν με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς.

Το ημερολόγιο του 2022 της Βοστώνης ξεκίνησε με την ίδια να μεταμορφώνεται σε ήρεμη δύναμη κατά τη διάρκεια της σεζόν 2021-22, κορυφώθηκε με την ομάδα να φτάνει στους πρώτους της τελικούς του NBA μετά από 12 χρόνια και να κλείνει με τους Σέλτικς έτοιμους για άλλη μια πιθανώς μεγάλη πορεία στα πλέι οφ το 2023, αφού βρίσκονται στην 1η θέση της ανατολής με ρεκόρ 26-10.

Ιανουάριος: Η χρονιά ξεκίνησε 2/3 ήττες για την ομάδα της Βοστώνης με πιο χαρακτηριστική εκείνη στο Maddison Square Garden απέναντι στους Νίκς με 108-105. Τότε οι Σέλτικς είχαν κατρακυλήσει στην 11η θέση της ανατολής με ρεκόρ 18-21. Από εκείνο το μάτς και μετά τα πράγματα άλλαξαν ραγδαία στην πορεία τους. Όμως αυτό ήταν κάτι  που δεν φαντάζονταν τότε οι Κέλτες. Έκαναν σενάρια που πίστευαν πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ομάδα. Στο τραπέζι έπεσε ακόμα και η σκέψη ανταλλαγής των Τέιτουμ και Μπράουν, ώστε να στοχεύσουν σε κάποιο καλό pick τη νέα σεζόν.

Φεβρουάριος: Η ρόδα άρχισε να γυρίζει και οι προηγούμενες σκέψεις-λύσεις απελπισίας δεν είχαν πλέον ισχύ. Πριν την ολοκλήρωση της χειμερινής περιόδου των μεταγραφών, οι Σέλτικς μετρούσαν ήδη 13 νίκες σε 17 παιχνίδια. Ο Μπράντ Στίβενς έπρεπε να καταφέρει να φέρει καλές μεταγραφές στην ομάδα για να την ενισχύσει και να καλύψει τα κενά που υπήρχαν. Οι κινήσεις αυτές είναι οι εξής:

  • Έδωσαν στους Ορλάντο Μάτζικ τον Μπόλ Μπόλ, τον Πι Τζέι Ντόζιερ και ένα πιθανό draft pick δεύτερου γύρου και κάποιο χρηματικό ποσό με αντάλλαγμα ένα πιθανό draft pick δεύτερου γύρου. Αυτό συνέβη για να μπορέσει η ομάδα του Ουντόκα να ελευθερώσει κάποιες θέσεις στο ρόστερ της.
  • οι Σαν Αντόνιο Σπερς αποφάσισαν να δώσουν τον γκάρντ Ντέρρικ Ουάϊτ με αντάλλαγμα τον Τζος Ρίτσαρντσον, τον Ρόμεο Λάνγκφορτ, την επιλογή ταλέντου από τον 1ο γύρο για τους Σέλτικς (όχι το 1 ως 4) και τη δυνατότητα να ανταλλάξουν επιλογές 1ου γύρου το 2028. Εδώ φάνηκε πως η Βοστώνη θυσιάζει πολλά, όμως ο Ντέρρικ Ουάϊτ πέρα από τους πολύ καλούς αριθμούς που πετύχαινε (14.4 πόντους και 5.6 ασσίστς ανά παιχνίδι) αποτελεί και έναν πολύ δυνατό αμυντικό.
  • Τέλος απόκτησαν τον παλιό τους γνώριμο Ντάνιελ Τάις από τους Χιούστον Ρόκετς με αντάλλαγμα τους Ντένις Σρόντερ, Ενές Φρίντομ και Μπρούνο Φερνάντο.

Ο Στίβενς πρόσθεσε την επόμενη μέρα ότι η Βοστώνη είχε τη δυνατότητα να ξεχωρίσει με βάση την άνοδο της αμυντικά.

Μάρτιος:  Οι Σέλτικς συνέχισαν την “καυτή” τους πορεία στο πρωτάθλημα με κορυφαία εμφάνιση αυτή στην έδρα τους, το TD Garden, στις 7 Μαρτίου φιλοξενώντας τους Μπρούκλιν Νέτς και νικώντας τους 126-100. Τη νίκη αυτή σφράγισε ο Τζέισον Τέιτουμ κάνοντας ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του. Σημείωσε 54 πόντους με 53.3 % ευστοχία, μάζεψε 5 ριμπάουντ και μοίρασε 3 ασσίστ.

Στις 14 Μαρτίου ο Hall of Famer Κέβιν Γκαρνέτ είδε με συγκίνηση την φανέλα του με τον αριθμό 5 να αποσύρεται ως τον ελάχιστο φόρο τιμής στον 15 φορές All Star. Ο Γκαρνέτ λειτούργησε καταλυτικά στους Σέλτικς για να σηκώσουν τον 17ο τίτλο τους την χρονιά 2007-2008, που ήταν και η πρώτη του χρονιά στην ομάδα.

Απρίλιος: Μετά τις μεταγραφές στα μέσα της σεζόν οι Σέλτικς μετρούσαν 20 νίκες και μόνο 6 ήττες με αποκορύφωμα την επικράτηση στο φινάλε της κανονικής σεζόν απέναντι στους Μέμφις Γκρίζλις με σκορ 139-110 τερματίζοντας στην 2η θέση της ανατολικής περιφέρειας. Την ίδια μέρα υπήρχαν μομφές από τον σύλλογο της Βοστώνης προς τους Μπάκς του Γιάννη Αντετοκούνμπο (3οι στην ανατολή) ότι έχασαν επίτηδες στην τελευταία δική τους αναμέτρηση με τους Καβαλίερς (115-133), ώστε να μη βρεθούν αντιμέτωποι στα πλέι οφ με τους 7ους στην κατάταξη Μπρούκλιν Νέτς.

Τα πολυαναμενόμενα πλέι οφ ξεκίνησαν στις 16 Απριλίου με τους Σέλτικς να “σκουπίζουν” με ευκολία την σειρά με τους Νέτς 4-0. Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι το buzzer beatting  λέι-απ του Τέιτουμ στο πρώτο παιχνίδι που χάρισε τη νίκη στην ομάδα του.

Μάιος: Οι ημιτελικοί της ανατολής βρήκαν την ομάδα του Ουντόκα αντιμέτωπη με τους Μπάκς. Η σειρά δεν κύλησε με την ίδια ευκολία για τους Σέλτικς όπως η προηγούμενη, αφού ο -για άλλη μια φορά εξαιρετικός- Τέιτουμ σκοράροντας 46 πόντους ανάγκασε την σειρά να πάει και στο 7ο παιχνίδι βγάζοντας εν τέλει νικήτρια την ομάδα του (4-3).

ο Αλ Χόρφορντ δήλωσε μετά την 4η αναμέτρηση, για τον τρόπο που τον κοίταξε ο Αντεντοκούνμπο μετά από ένα κάρφωμα του: “Δεν ξέρω τι μου είπε, αλλά ο τρόπος που με κοιτούσε πραγματικά δεν μου άρεσε. Σε εκείνο το σημείο, νομίζω ότι κάτι άλλαξε μέσα μου στο παιχνίδι.”

Άλλη μια δύσκολη σειρά περίμενε τους Σέλτικς που αντιμετώπισαν τους Μαϊάμι Χιτ για τους τελικούς της ανατολικής περιφέρειας. Αυτή τη φορά ήταν οι Χιτ που ανάγκασαν την σειρά να πάει στο 7ο παιχνίδι, όμως οι Σέλτικς πήραν τη δύσκολη αυτή νίκη με 100-96. Αξιοσημείωτη στιγμή είναι το κάρφωμα του Τζέιλεν Μπράουν πάνω στον Μπαμ Αντεμπάγιο στην πέμπτη αναμέτρηση των δύο ομάδων που δυσκολεύονταν στο σκοράρισμα μέχρι εκείνη την στιγμή.

 

Ιούνιος: Τελικοί ΝΒΑ. Αντίπαλοι: Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Ακόμη μία σειρά που με δυσκολία καθόρισε τον νικητή. Αυτή τη φορά οι κουρασμένοι Μπόστον Σέλτικς δεν τα κατάφεραν ακόμα κι αν προηγήθηκαν στην σειρά 2-1. Οι Ουόριορς πήραν τον τίτλο του πρωταθλητή με 103-90 στο έκτο παιχνίδι συνεχίζοντας τη δυναστεία τους. Αυτός που ξεχώρισε μεταξύ των αναμετρήσεων είναι ο συνήθης ύποπτος Στεφ Κάρι που για πρώτη φορά έλαβε το βραβείο MVP τελικών με άξια αναφοράς την εμφάνισή του στο τέταρτο παιχνίδι που σημείωσε 43 πόντους με 7/14 τρίποντα.

Ιούλιος – Αύγουστος: Οι Σέλτικς μετά απο 12 χρόνια βρέθηκαν μια ανάσα μακριά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ενώ, οι παίκτες σε δηλώσεις τους έλεγαν πως η τελευταία ήττα στο έβδομο παιχνίδι τους έχει στοιχειώσει, η ομάδα μπήκε στην off season με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: ως μια πολύ καλή ομάδα που με μερικές ακόμα προσθήκες θα βελτιωνόταν κι άλλο. Ο τεχνικός διευθυντής Μπράντ Στίβενς βρήκε τα κομμάτια που έλειπαν από το παζλ στα μάτια των έμπειρων Ντανίλο Γκαλλινάρι και Μάλκολμ Μπρόγκντον, τους οποίους πήρε από τους Πέισερς. Για να εξασφαλίσουν τα νέα αποκτήματα τους, οι Σέλτικς χρειάστηκε να δώσουν τους Άαρον Νέσμιθ, Ντάνιελ Τάις, Νικ Στάουσκας, Μαλίκ Φίττς, Χουάν Μόργκαν και ένα pick 1ου γύρου για το 2023. Η ομάδα της Βοστώνης είχε έτσι κι αλλιώς βάθος στον πάγκο, όμως οι παίκτες που προέρχονταν από εκεί δεν κατάφεραν να αναδειχθούν και να δώσουν το κάτι παραπάνω. Αυτό ήλπιζαν να δουν οι Κέλτες από τον Μπρόγκντον και τον Γκαλλινάρι.

Στις 31 Ιουλίου ξημέρωσε μια στενάχωρη μέρα όχι μόνο για τους Σέλτικς αλλά και για όλο το NBA, αφού ο θρύλος Μπίλ Ράσελ δεν βρισκόταν πλέον στην ζωή. Ο Ράσελ φρόντισε να μείνει το στίγμα του και ως παίκτης, αφού βοήθησε σημαντικά την ομάδα της Βοστώνης κατα την περίοδο της δυναστείας της να κατακτησει 11 πρωταθλήματα, αλλά και ως άνθρωπος για τις ιδέες του. Από τις πρώτες μέρες της καριέρας του πάλευε για την εξάλειψη του ρατσισμού. Το 1956 μάλιστα αρνήθηκε να αγωνιστεί στους Σεντ Λούις Χοκς από τους οποίους και επιλέχθηκε στο νούμερο 3 τονίζοντας πως δεν πρόκειται να αγωνιστεί σε μία τόσο ρατσιστική πόλη, και συμφώνησε με το σύλλογο της Βοστώνης που ήταν ο πρώτος που είχε μαύρο παίκτη στις τάξεις της. Η φανέλα του με το νούμερο 6 αποσύρθηκε από ολόκληρο το NBA με μόνο μερικούς παίκτες να έχουν το δικαίωμα να το φοράνε ακόμα π.χ. Λεμπρόν Τζέιμς.

Σεπτέμβριος: Με άσχημα νέα ξεκίνησε ο Σεπτέμβριος για την ομάδα της Βοστώνης. Στις 2 του μηνός ανακοινώθηκε πως ο Γκαλλινάρι έσκισε τον αχίλλειο του σ’ ένα παιχνίδι με την εθνική Ιταλίας για τα προκριματικά του Μουντομπάσκετ καθιστώντας τον μη διαθέσιμο μέχρι να αναρρώσει.

Στις 22 Σεπτεμβρίου ανακοινώνεται η αποβολή του προπονητή των Σέλτικς Ίμε Ουντόκα για ένα χρόνο εξαιτίας παραβίασης των πρωτοκόλλων της ομάδας. Όλα ξεκίνησαν όταν, σύμφωνα με το ESPN, αποκαλύφθηκε ότι είχε συνάψει ερωτική σχέση με υπάλληλο της ομάδας. H σχέση αυτή φαίνεται ότι αποτελεί παράβαση του εσωτερικού κανονισμού των Σέλτικς.

Θα περίμενε κανείς πως η ξαφνίκη αποχώρηση του Ουντόκα θα αποδιοργάνωνε την ομάδα πάνω στην αρχή της νέας σεζόν. Ο Στίβενς, όμως, έδειξε απόλυτη εμπιστοσύνη στο νέο προπονητη της ομάδας Τζο Μαζούλα και απ΄ότι φαίνεται από τη μέχρι τώρα πορεία των Σέλτικς του βγαίνει σε καλό.

Οκτώβριος: Η έναρξη της κανονικής σεζόν του NBA στις 14 Οκτωβρίου σίγουρα δεν έγινε με τον τρόπο που θα ήθελαν οι Σέλτικς, γιατί ήρθαν αντιμέτωποι με την ήττα στο πρώτο ματς απέναντι στους Τορόντο Ράπτορς με 134-137 στην παράταση. Αυτό ήταν ένα από τα λίγα στραβοπατήματα στη μέχρι τώρα εξαιρετική πορεία τους. Στις 19 του ίδιου μήνα στην αναμέτρηση με τον σύλλογο της Φιλαδέλφεια νίκησαν με 127-116 και το δίδυμο Τέιτουμ – Μπράουν έγινε το πρώτο μετά το 1969 και τους Τσάμπερλέιν και Ουέστ που σκοράρει ο καθένας τους 35+ πόντους.

Νοέμβριος: Ένας μήνας που μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει για τους Σέλτικς, αφού σημείωσαν 13 νίκες σε 15 παιχνίδια. Κορυφαία εμφάνιση ήταν εκείνη απέναντι στους Ντιτρόιτ Πίστονς στις 13 Νοεμβρίου όπου οι Σέλτικς επικράτησαν στο Little Caesars Arena με 117-108. Ο Τέιτουμ είχε μία ακόμη εκπληκτική εμφάνιση σκοράροντας τους 43 πόντους της ομάδας του με 50% ευστοχία και 7 τρίποντα.

Δεκέμβριος: Στον αγώνα με τους Μιάμι Χιτ την πρωτη μέρα του μήνα, ο σύλλογος της Βοστώνης επικράτησε με 134-121. Πέρα από την για άλλη μια φορά επιβλητική εμφάνιση των Σέλτικς, ο Τζέισον Τέιτουμ ήταν ξανά ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Αναδείχθηκε ως ο πιο νέος παίκτης στην ιστορία του NBA που φτάνει τα 900 τρίποντα. Το πέτυχε σε μια βραδιά που σκόραρε 49 πόντους με 8/12 τρίποντα. Πλέον στο τέλος αυτής της χρονιάς είναι άξια στην 2η θέση της κατάταξης για το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της σεζόν (MVP) πίσω από τον δύο φορες κάτοχο του τίτλου Νίκολα Γιόκιτς.

Μπορεί οι Σέλτικς να ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο χάνοντας τους 5 από τους 6 αγώνες τους, όμως αυτό το αρνητικό ρεκόρ διορθώθηκε στην πορεία.

NBA και Χριστούγεννα, όπως γνωρίζουν οι φίλοι της διοργάνωσης, πάνε μαζί. Στο παιχνίδι που είχαν απέναντι στους πολύ σημαντικούς αντιπάλους Μπάκς του Γιάννη Αντετοκούνμπο ανήμερα των Χριστουγέννων, επιβλήθηκαν με σκορ 139-118 στην έδρα τους, στο TD Garden. Πρώτος σκόρερ ήταν ξανά ο Τέιτουμ με 41 πόντους, 7 ριμπαούντ και 5 ασσίστ.

Το κάρφωμα του Τέιτουμ πάνω στον Γιάννη Αντετοκούνμπο ήταν ένα από τα highlight της Χριστουγεννιάτικης βραδιάς.

Οι φίλοι των Σέλτικς έχουν κάθε λόγο να ατενίζουν με αισιοδοξία την πορεία της ομάδας τους τη νέα χρονιά. Κρατούν το καλύτερο ρεκόρ στη λίγκα μέχρι στιγμής, 26-10 με την 8η καλύτερη άμυνα και την καλύτερη επίθεση σε ολόκληρο το πρωτάθλημα.

Ο Τζέιλεν Μπράουν δήλωσε για τη φετινή χρονιά : ” Δίνω έμφαση στο να κερδίζουμε τα παιχνίδια και να οδηγήσω πάλι την ομάδα στους τελικούς.”

Επιμέλεια: Ευτυχία Οικονομίδου

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *