Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ολλανδία – ΗΠΑ 3-1 : Οι ιπτάμενοι Ολλανδοί προκρίνονται στα προημιτελικά.

Share

Με εντυπωσιακό τον Ντάμφρις, ο οποίος είχε 1 γκολ και 2 ασσίστ, οι Ολλανδοί του Λουίς Φαν Χάαλ πέρασαν στη προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ήταν η καλύτερη ομάδα και είχαν σαφώς ένα πλάνο που θα τους εξασφάλιζε τη πρόκριση χωρίς να πάρουν πολλά ρίσκα και να κινδυνέψουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Προηγήθηκαν 2-0 με τέρματα του Ντεπάϊ στο 10′, και του Μπλιντ στο 45+1′. Οι ΗΠΑ μείωσαν στο σκορ με τον Ράϊτ στο 76′, με τον Ντάμφρις να σφραγίζει τη νίκη των Ολλανδών με γκολ στο 81′.

ΤΟ ΜΑΤΣ

Οι <<Οράνιε>> ήταν άκρως κυνικοί στο πρώτο ημίχρονο, με όλους τους παίχτες να περιμένουν πίσω από τη μπάλα και μάλιστα πίσω από τη μεσαία γραμμή. Οι παίχτες της εθνικής των ΗΠΑ ήταν αυτοί που ήλεγχαν το παιχνίδι, έχοντας την κατοχή της μπάλας και προσπαθώντας να εκδηλώσουν επιθέσεις με γρήγορους συνδυασμούς από τα άκρα. Είτε από τα αριστερά με τον Πούλισικ και τον Ρόμπινσον, είτε από τα δεξιά με τον Γουεά και τον Ντεστ. Οι Ολλανδοί, οι οποίοι δεν πίεζαν στο μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού, προσπάθησαν να επιτεθούν αρκετά άμεσα και να εκμεταλλευτούν τους κενούς χώρους στα άκρα στην πλάτη της άμυνας, αφού και ο Ρόμπινσον αλλά και ο Ντεστ βρίσκονταν αρκετά ψηλά στο γήπεδο.

Η πρώτη ευκαιρία στην αναμέτρηση ήρθε στο 3ο μόλις λεπτό για τους Αμερικανούς. Ο ΜακΚέννι με ωραία πάσα στη πλάτη της άμυνας έβγαλε τετ α τετ τον Πούλισικ, ο οποίος όμως νικήθηκε από τον Νόπερτ. Οι Ολλανδοί θα προηγηθούν στο 10′, αφού μετά από καταπληκτική κυκλοφορία της μπάλας, εκείνη θα φτάσει στα δεξιά για τον Ντάμφρις, ο οποίος θα βρει στο σημείο του πέναλτι τον Ντεπάϊ και με ένα ωραίο τελείωμα θα γίνει το 1-0. Το γκολ αυτό προήλθε μετά από εναλλαγή 20 συνεχόμενων πασών για τους Ολλανδούς. Παράλληλα, με αυτό το γκολ, ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα πέρασε στη 2η θέση των πρώτων σκόρερ όλων των εποχών της Εθνικής Ολλανδίας, πίσω μόνο από τον Ρόμπιν Βαν Πέρσι.

Επόμενη τελική προσπάθεια στο ματς ήταν ένα άστοχο σουτ του Ντεπάϊ από δύσκολη γωνία στο 21′. Στο 43′, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χάσουν μεγάλη ευκαιρία με τον Νόπερτ να αποκρούει δυνατό σουτ του Γουεά από το ύψος της περιοχής. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων οι <<Οράνιε>> θα επεκτείνουν το προβάδισμα τους στο σκορ, με τον Ντάμφρις να κάνει παρόμοιο γύρισμα με αυτό του 1ου γκολ, με τον Μπλιντ αυτή τη φορά να στέλνει τη μπάλα τη δίχτυα.

Τελείως διαφορετικός ρυθμός στο δεύτερο ημίχρονο, με αλλεπάλληλες χαμένες ευκαιρίες για τις δύο ομάδες στα πρώτα λεπτά. Στο 49′ ο Χάκπο θα διώξει πάνω στη γραμμή προβολή του Ριμ μετά από φάση διαρκείας σε κόρνερ, ενώ στο αμέσως επόμενο λεπτό, ο Τέρνερ θα επέμβει εξ επαφής μετά από λάθος παρέμβαση του συμπαίκτη του, του Ριμ. Στο 52′ ένα σουτ του Πούλισικ έξω από τη περιοχή θα καταλήξει στην αγκαλιά του Νόπερτ, ενώ στην επόμενη φάση το σουτ του ΜακΚέννι θα περάσει ψηλά άουτ. Ο Τέρνερ θα βρει πάλι απάντηση, αυτή τη φορά στο 62′, σε σουτ του Ντεπάϊ έξω από τη περιοχή πετώντας τη μπάλα σε κόρνερ.

 

Ο Ράϊτ αντικατέστησε τον ΜακΚέννι στο 67ο λεπτό.

Ο Αμερικανός τερματοφύλακας θα κρατήσει ζωντανή τη χώρα του με διπλή επέμβαση στο 70′. Αρχικά, απέκρουσε το μακρινό σουτ του Κοπμάϊνερς και εν συνεχεία την κεφαλιά του Ντεπάϊ πεσμένος στο χόρτο. Τέσσερα λεπτά αργότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χάσουν μεγάλη ευκαιρία με τον Ράϊτ να μην εκμεταλλεύεται το λάθος του Ντεπάϊ, καθώς το σουτ του θα σταματήσει, πριν περάσει τη γραμμή, ο Ντάμφρις. Η επόμενη φάση, όμως, θα έχει διαφορετική κατάληξη. Από το γύρισμα του Πούλισικ, ο Ράϊτ θα βρει με το τακουνάκι την μπάλα η οποία θα πάρει περίεργη τροχιά και θα ξεγελάσει τον Νόπερτ, μειώνοντας σε 2-1 και ξαναβάζοντας την χώρα του στο παιχνίδι.

Ο έξαλλος πανηγυρισμός του Ζίμερμαν στο γκολ των ΗΠΑ.

Στο 81′ όμως, ο απόλυτος πρωταγωνιστής του ματς, ο Ντένζελ Ντάμφρις, θα βρεθεί αμαρκάριστος στο πίσω δοκάρι από σέντρα του Μπλιντ και θα σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα, δίνοντας στους Ολλανδούς και πάλι προβάδισμα δύο τερμάτων. Στο 86ο λεπτό, ένα φιλόδοξο ψαλιδάκι του Ριμ θα περάσει αρκετά άουτ. Το παιχνίδι κάπου εκεί τελείωσε για τους Αμερικανούς, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να απειλήσουν ξανά την αντίπαλη εστία στον χρόνο που απέμενε. Η Ολλανδία, θα αντιμετωπίσει στα προημιτελικά τον νικητή της αναμέτρησης Αργεντινή-Αυστραλία ( Σάββατο 3/12 21:00 ).

Ο πρωταγωνιστής του ματς, Ντένζελ Ντάμφρις.

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

Ολλανδία ( Λουίς Βαν Χάαλ ) : Νόπερτ, Ακέ ( Ντε Λιχτ 90+3′ ), Βαν Ντάϊκ, Τίμπερ, Μπλιντ, Ντε Γιονγκ, Ντε Ρουν ( Μπεργκβάϊν ), Ντάμφρις, Κλάασσεν ( Κοπμάϊνερς 46′ ), Ντεπάϊ ( Σίμονς 82′ ), Χάκπο ( Βέγκχορστ 90+3′ ).

ΗΠΑ ( Γκρεγκ Μπερχάλτερ ) : Τέρνερ, Ρόμπινσον ( Μόρις 90+2′ ), Ριμ, Ζίμερμαν, Ντεστ, Άνταμς, Μούσα, ΜακΚέννι ( Ράϊτ 67′ ), Πούλισικ, Γουεά ( Αάρονσον 67′ ), Φερρέϊρα ( Ρέϊνα 46′ ).

Γράφει ο Χρήστος Σκούρας.

 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *