Type to search

Fifa world cup Αργεντινή Ντιεγκο Μαραντόνα Σενεγάλη

Οι Μαύροι Πάνθηρες των Mundial.

Share

Αδιαμφισβήτητα η Αφρική είναι μια ήπειρος που μπορεί να τη θεωρήσει κάποιος και ‘ποδοσφαιρομάνα’, μιας που δεν είναι λίγοι αστέρες του ποδοσφαίρου που κατάγονται από εκεί. Με αφορμή λοιπόν τις προκρίσεις στην φάση των 16, των δύο από τις πέντε ομάδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, θα κάνουμε μια αναδρομή με τις μεγαλύτερες πορείες ομάδων που προέρχονται από τη Μαύρη Ήπειρο.

Πρώτη στάση λοιπόν σε αυτό το ταξίδι στο χρόνο που κάνουμε είναι στο Μουντιάλ του 1990, το οποίο διοργανώθηκε στην Ιταλία. Η ομάδα που έχουμε ραντεβού είναι αυτή του Καμερούν, η οποία κληρώθηκε σε ένα πάρα πολύ δύσκολο όμιλο μαζί  με  Αργεντινή, Σοβιετική Ένωση και Ρουμανία. Όλα έμοιαζαν πως η Αργεντινή με ηγέτη τότε το Μαραντόνα θα περνούσε πολύ εύκολα τον όμιλο, γεγονός το οποίο τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, μιας που τερμάτισε κάτω και από τη Σοβιετική Ένωση, αλλά και κάτω από το Καμερούν που πέρασε εν τέλει ως πρώτο και έγινε η πρώτη ομάδα από την Αφρική που καταφέρνει να περάσει την φάση των ομίλων. Στη φάση των 16 το περίμενε η Κολομβία που κατάφερε να την αποκλείσει και συνέχισε αυτή την απίστευτη πορεία που είχε ήδη διαγράψει. Το τέλος αυτής της πορείας το όρισε η μετέπειτα τέταρτη στη διοργάνωση Αγγλία που κατάφερε να αφήσει εκτός διοργάνωσης τους Αφρικανούς με σκορ 3-2.

Επόμενη στάση τα γήπεδα της Γαλλίας το 1998 και η ομάδα που θα μιλήσουμε η Νιγηρία και τη λεγόμενη ‘Χρυσή φουρνιά” της. Οι Νιγηριανοί που ήτανε σε ένα όμιλο μαζί με Ισπανία, Παραγουάη και Βουλγαρία φαινόταν, πως άλλη μια φορά πως ομάδα από την Αφρική θα ήτανε ο σάκος του μποξ του ομίλου. Αντ’ αυτού κατάφεραν να περάσουν στα νοκ άουτ ως νικητές του ομίλου πάνω από τη Παραγουάη, πετώντας εκτός διοργάνωσης τον ισχυρό της παρέας Ισπανία. Η κατακλείδα γράφτηκε πολύ άσχημα για αυτή τη χρυσή γενιά μιας που στην επόμενη φάση αντιμετώπισαν την τέως πρωταθλήτρια Ευρώπης Δανία. Οι Δανοί παρέδωσαν μαθήματα τακτικής εναντίον της Νιγηρίας και με το βαρύ 4-1, έστειλαν τη χώρα από την Αφρική πίσω.

Βάζουμε ξανά μπρος τη μηχανή του χρόνου μας και φτάνουμε στο 2002 και ο χάρτης μας δείχνει πως βρισκόμαστε στην Ανατολική μεριά της Γης και πιο συγκεκριμένα στα γήπεδα των Νοτίων Κορέας και Ιαπωνίας. Στον πρώτο όμιλο λοιπόν η Σενεγάλη έμελλε να ταρακουνήσει τα νερά του ποδοσφαιρικού πλανήτη, μιας που πλάι με τη Δανία άφησαν εκτός διοργάνωσης τις Ουρουγουάη και Γαλλία. Οι Αφρικανοί με ένα ρόστερ πού υψηλού επιπέδου, αφού οι 21 από τους 23 ποδοσφαιριστές που υπήρχαν στην αποστολή τους έπαιζαν σε ομάδες του Γαλλικού πρωταθλήματος. Στη φάση των 16 αντιμετώπισαν την Σουηδία και κατάφεραν να την αποκλείσουν σκορ 2-1 και έγινε η μόλις δεύτερη ομάδα από την Αφρική που κατάφερε να βρεθεί στη προημιτελική φάση ενός Παγκοσμίου κυπέλλου. Στη προημετελική φάση γραφτό ήτανε να τελειώσει αυτή η φοβερή πορεία των Σενεγαλέζων, αφού η Τουρκία στη διαδικασία του Χρυσού Γκολ, κατάφεραν να προκριθούν πρώτοι φορά σε ημιτελική φάση Μουντιάλ και οι Αφρικανοί έμειναν με αυτή τη γλυκόπικρη γεύση του ‘Αν;’.

Γυρίζουμε σε Ευρωπαϊκό έδαφος, το ημερολόγιο γράφει 2006 και βρισκόμαστε στη χώρα της Γερμανίας, όπου μας περιμένει για ένα ταξίδι δύο στάσεων η Γκάνα. Η Γκανέζοι που στη φάση των ομίλων πέρασαν ως δεύτεροι πίσω από την Ιταλία και μπροστά από τις Τσεχία και Η.Π.Α., που τις νίκησε και τις δύο με δύο τέρματα τη κάθε μια. Στην επόμενη φάση τη περίμενε δυστυχώς η Βραζιλία που την ποδοπάτησε με τρία γκολ και άφησε τα γήπεδα της Γερμανίας, αλλά δεν είχε πει και τη τελευταία της λέξη για το παγκόσμιο κοινό και μας ακολουθεί και στην επόμενη στάση του ταξιδιού μας.

Η επόμενη στάση μας στάση στο μόνο Μουντιάλ που έχει διοργανωθεί σε Αφρικανικό έδαφος, το 2010 στη Νότια Αφρική. H Γκάνα συνεχίζει να μας ακολουθεί και την αφήνουμε στον όμιλο μαζί με τις Γερμανία, Αυστραλία και Σερβία. Οι Αφρικανοί μπορεί να βρέθηκαν στη δεύτερη θέση του ομίλου και στη δεύτερη φάση του θεσμού και να απέκλεισαν την ΗΠΑ στην παράταση, το καλύτερο μας το φυλούσε για το τέλος. Στην φάση των 8 η παρέα του Εσιέν πραγματοποίησε ένα πάρα πολύ σπουδαίο αγώνα εναντίον σε αυτή της Ουρουγάης, που πραγματικά σε ένα αγώνα για σκληρά νεύρα αποκλείστηκαν στα πέναλτι και γράφτηκε ακόμα ένα τέλος σε άλλη μια χρυσή ποδοσφαιρική γενιά.

Τελευταίος μας προορισμός και το GPS γράφει Βραζιλία 2014. Εκεί μας περιμένει μια ομάδα που έχουμε ξαναδεί πιο πριν και φυσικά κάνουμε αναφορά για τη Νιγηρία. Στη χώρα από τη Μαύρη Ήπειρο η κληρωτίδα έδειξε στη φάση των ομίλων πως θα αντιμετώπιζε τις εθνικές ομάδες των Αργεντινή, Βοζνία και Ιράν. Οι Νιγηριανοί κατάφεραν να προκριθούν δεύτεροι πίσω από την Αλμπισαλέστε και στη φάση των 16  βρήκαν τη πανίσχυρη Γαλλία. Τελικά οι Γάλλοι κατάφεραν εύκολα σχετικά να βάλουν τέλος σε οποιοδήποτε όνειρο είχαν οι παίκτες από την Νιγηρία με σκορ 2-0.

Εδώ το ταξίδι μας έφτασε στο τέλος του και ελπίζω να γνωρίσαμε λίγο καλύτερα τις ομάδες από την Αφρική και τις μεγαλύτερες πορείες που έχουν πραγματοποιήσει σε τελικές φασεις των παγκοσμίων κυπέλλων. Θα κλείσουμε αυτό το ταξίδι αναφέροντας που ελπίζουμε αυτές οι εκπλήξεις να γίνουν ο κανόνας των μεγάλων διοργανόσεων, μιας που το ποδόσφαιρο είναι για όλους και όλες τις χώρες.

 

Επιμέλεια: Μέρρης Γιώργος.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *