Type to search

MUNDIAL 2022 ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΟΠΑ ΑΜΕΡΙΚΑ Ουρουγουάη Παγκόσμιο Κύπελλο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σβήνει ο ήλιος της Σελέστε

Share

Συνεχίζει να απογοητεύει η Ουρουγουάη του Ντιέγκο Αλόνσο στα γήπεδα του Κατάρ με αποτέλεσμα να μείνει για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι χωρίς γκολ. Πλέον χρειάζεται μόνο νίκη απέναντι στην απολαυστική και σίγουρα παθιασμένη για εκδίκηση Γκάνα, που δεν έχει ξεχάσει τον οδυνηρό αποκλεισμό στα προημιτελικά το 2010.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά δεν θα έπρεπε να ξαφνιάζουν ιδιαίτερα όποιον παρακολουθούσε τακτικά τη «Σελέστε» τα τελευταία χρόνια. Ο κύκλος της γενιάς των Σουάρες, Καβάνι και Γοδίν εδώ και καιρό φαινόταν ότι έφτανε στο τέλος του. Στο Κόπα Αμέρικα του 2021 η εικόνα της ομάδας ήταν απογοητευτική, στο παιχνίδι της έλειπε φαντασία και οι νίκες, όταν έρχονταν, έρχονταν με αρκετή δυσκολία. Η ομάδα του «μαέστρου» Όσκαρ Ταμπάρες έφτιαχνε με το σταγονόμετρο ευκαιρίες τις οποίες οι γερασμένοι Διόσκουροι της επίθεσης δυσκολεύονταν να μετατρέψουν σε γκολ. Τον χρόνο δεν τον νίκησε κανείς και το ίδιο ίσχυε και για δυο από τους μεγαλύτερους επιθετικούς της εποχής τους. Έτσι ο αποκλεισμός από την Κολομβία στα προημιτελικά, έστω και στα πέναλτι, ήρθε αναμενόμενα βάζοντας τέλος στις ελπίδες για την κατάκτηση του 16ου Κόπα Αμέρικα της ιστορίας της.

Ο μεγάλος στόχος όμως ήταν το Κατάρ, το οποίο όλοι ήλπιζαν πως θα ήταν το κύκνειο άσμα της σπουδαίας αυτής γενιάς. Ακόμα και η παρουσία της χώρας σε αυτό όμως για ένα διάστημα είχε τεθεί υπό αμφιβολία. Με την Ουρουγουάη να βρίσκεται στην 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα και με τέσσερις μόλις αγωνιστικές να απομένουν η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας πήρε τη δύσκολη απόφαση να διώξει τον επι 15 χρόνια «δάσκαλο» Όσκαρ Ταμπάρες και να φέρει στη θέση του τον Ντιέγκο Αλόνσο. Η αλλαγή έστω και προσωρινά φάνηκε να δουλεύει, καθώς η Ουρουγουάη νίκησε τα εναπομείναντα ματς της και προκρίθηκε στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι ίδιες παθογένειες όμως έκαναν πάλι την εμφάνισή τους στις δυο πρώτες αγωνιστικές. Η ομάδα παίζει φοβισμένα, δυσκολεύεται να δημιουργήσει ευκαιρίες και βασίζεται σε ατομικές ενέργειες, σαν αυτή του Ροντρίγο Μπεντανκούρ απέναντι στην Πορτογαλία. Το ρόστερ δεν δικαιολογεί αυτήν την εικόνα όταν έχεις παίκτες όπως οι Βαλβέρδε, Μπεντανκούρ, Ολιβέρα και Νούνιες που είναι από σημαντικά γρανάζια έως και βασικοί και αναντικατάστατοι σε μερικές από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Απέναντι στην Πορτογαλία ωστόσο φάνηκαν, έστω και αργοπορημένα, με την είσοδο του Πελίστρι και του Ντε Αρασκαέτα μερικά ψήγματα της διάθεσης και της ποιότητας που διακατέχει συνήθως τη μικρή αυτή χώρα της Νοτίου Αμερικής.

Αυτά τα στοιχεία στον «τελικό» απέναντι στη Γκάνα θα πρέπει να βγάλει από το πρώτο λεπτό η Σελέστε αν δεν θέλει να αποχαιρετήσει από τη φάση των ομίλων το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο της χρυσής αυτής γενιάς. Οι μόλις 3.5 εκατομμύρια κάτοικοί της, που ζουν για το ποδόσφαιρο, σίγουρα δεν θα ήθελαν να δουν να σβήνει τόσο άδοξα ο «Ήλιος» της, έστω και εάν η γέννηση του επόμενου δεν μοιάζει πολύ μακριά.

Ορέστης Καδδάς

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *