Type to search

Africa Cup of Nations Mundial 2022 MUNDIAL 2022 ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Σενεγάλη

Οι «Βρυχηθμοί» του Ποδοσφαιρικού Θρύλου της Σενεγάλης

Share

 

Οι ποδοσφαιρικές επιτυχίες της Σενεγάλης μπορούν να μετρηθούν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Έχουν όμως όλες έναν κοινό παρονομαστή, που ακούει στο όνομα Αλιού Σισέ. Το πιο μεγάλο «Λιοντάρι της Τερένγκα» (όπως είναι το παρατσούκλι της εθνικής ομάδας), οδήγησε τη χώρα του για 2η φορά στην ιστορία της στη νοκ άουτ φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικό σύνολο που μπορεί να παίξει καλό ποδόσφαιρο, ακόμη και εν τη απουσία του μεγάλου σταρ του, Σαντιό Μανέ. Η νίκη-πρόκριση με 2-1 επί του Εκουαδόρ πανηγυρίστηκε έξαλλα από τους Σενεγαλέζους, οι οποίοι βλέπουν στο πρόσωπο του 46χρονου τεχνικού τον εθνικό ποδοσφαιρικό τους ήρωα. Και αν ρίξουμε μια ματιά στην πορεία του με τα χρώματα της, θα διαπιστώσουμε πως μάλλον δεν έχουν άδικο.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, η Σενεγάλη προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού, όταν νίκησε την –τότε- παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία με 1-0 στην πρεμιέρα. Σε εκείνη την πρώτη παρουσία της στη διοργάνωση, κατάφερε να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από την Τουρκία, μια ομάδα που έφτασε μέχρι τον μικρό τελικό. Το Φεβρουάριο του ίδιου έτους, είχε προηγηθεί η πρώτη παρουσία της σε τελικό Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, αλλά ο τίτλος δεν ήρθε, αφού ηττήθηκε από το Καμερούν στα πέναλτι. Ο Σισέ ήταν αρχηγός της ομάδας και αναντικατάστατο στέλεχός της στην ξέφρενη πορεία που είχε και στις δύο διοργανώσεις.

Αναλαμβάνοντας το πόστο του προπονητή (2015), λίγοι μπορούσαν να φανταστούν ότι η κληρονομιά που θα αφήσει θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Τα «Λιοντάρια της Τεράνγκα» έριξαν την προειδοποιητική βολή, όταν έφτασαν μετά από 17 χρόνια ξανά στον τελικό του Κυπέλλου Εθνών της ηπείρου τους, όμως το τρόπαιο δεν ήρθε ούτε αυτή τη φορά, αφού η Αλγερία επικράτησε με 1-0. Παρ’ όλα αυτά, φαινόταν πως το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Δύο χρόνια αργότερα η στιγμή για τον πρώτο τίτλο της Σενεγάλης είχε φτάσει. Ο Μανέ ευστοχεί στο τελευταίο πέναλτι και ο Σισέ καταφέρνει ότι δεν κατάφερε ως ποδοσφαιριστής, να οδηγήσει την ομάδα του σε ένα τρόπαιο.

Η σημερινή πρόκριση είναι ένα ακόμη επιστέγασμα της δουλειάς που γίνεται στο ποδόσφαιρο της χώρας, η οποία φυσικά έχει την υπογραφή του προπονητή της. Μπορεί σε μια πρώτη εικόνα, ο περίεργος τύπος με τα dreadlocks και το goatee να μη δείχνει «μπαλαδόφατσα», όμως η σφραγίδα του έχει μπει φαρδιά πλατιά στις ποδοσφαιρικές επιτυχίες του έθνους του. Και ποιος ξέρει, ίσως οι νέες σελίδες ιστορίας που γράφονται αυτές τις μέρες στο Κατάρ, να είναι ακόμη μεγαλύτερες από τις προηγούμενες.

Επιμέλεια : Θοδωρής Γκίνης

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *