Type to search

ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Εθνική Κροατίας : Αν έχεις μέσους..διάβαινε

Share

Ωραίοι οι νέοι, αλλιώς όμως οι παλιοί. Η τριάδα κέντρου της Κροατίας, Μόντριτς – Μπρόζοβιτς – Κόβασιτς, παρέδωσε μαθήματα απέναντι στον Καναδά, ο Πέρισιτς έδωσε ρεσιτάλ δημιουργίας και η “Χρβάτσκα” έκανε bounce back (4-1) μετά την ισοπαλία με το Μαρόκο. Μια ωδή σε μερικούς από τους κορυφαίους μέσους του 21ου αιώνα.

Μια παροιμία λεεί “δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι”. Στην ποδοσφαιρική γλώσσα αυτή η φράση έχει κάπως αλλοιωθεί, προκειμένου να αναδείξει το πόσο σημαντικό είναι για ένα σύνολο μια αξιόλογη μεσαία γραμμή. Κοινώς, “δείξε μου τα χαφ σου να σου πω τι ομάδα έχεις”. Κάτι που ταιριάζει “γάντι” στην εθνική ομάδα της Κροατίας. Την τελευταία δεκαετία, η τριάδα κέντρου της “Χρβάτσκα” αποτελείται από τους Λούκα Μόντριτς, Μαρσέλο Μπρόζοβιτς και Ματέο Κόβασιτς, ενώ στην εξίσωση μπαίνει και ο πανταχού παρών Ιβάν Πέρισιτς.

Αυτή η “φουρνιά” των Κροατών, με στυλοβάτες τους προαναφερθέντες, έφτασε το 2018 στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έχει συνεχόμενες παρουσίες σε τελικές φάσεις κορυφαίων διοργανώσεων και θέλει να επαναλάβει αντίστοιχη πορεία με αυτή προ τετραετίας και στη φετινή διοργάνωση του Κατάρ. Η “λευκή” ισοπαλία και η μέτρια έως κακή εμφάνιση της πρεμιέρας απέναντι στο Μαρόκο έφερε στην επιφάνεια μια κάποια αμφισβήτηση, αναφορικά με το αν οι 30αρηδες πλέον σούπερ σταρ των Κροατών μπορούν να φέρουν εις πέρας μια ακόμη αποστολή.

Η απάντηση δόθηκε στο παιχνίδι της δεύτερης αγωνιστικής του 6ου ομίλου απέναντι στον Καναδά. Το “σοκ” από το 0-1 του Αλφόνσο Ντέιβις δεν πτόησε την ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς η οποία κατόρθωσε να γυρίσει το παιχνίδι μέχρι την ανάπαυλα και εν τέλει να φτάσει στο επιβλητικό 4-1. Κομβικοί ποιοι άλλοι; Οι τρεις του άξονα και ο Πέρισιτς. Ο Καναδάς βγήκε ψηλά στο γήπεδο για να πιέσει, όμως δεν ήξερε τι τον περιμένει. Ή μάλλον θα έπρεπε, καθώς απέναντι του βρέθηκαν τρεις από τους κορυφαίους press resistant μέσους στον πλανήτη.

Στη βάση της τριάδας ο Μπρόζοβιτς, αριστερά του ο Κόβασιτς και δεξιά του ο Μόντριτς. Κάθε φορά που η μπάλα έφτανε εκεί, κατά τη δεύτερη φάση ανάπτυξης, η πίεση ως δια μαγείας σταματούσε, ή αν θέλετε δεν ήταν αποτελεσματική, χάρη στην ικανότητα των Κροατών χαφ. Συγκλονιστικός Κόβασιτς τόσο στην κυκλοφορία και τη δημιουργία ευκαιριών όσο και στις αναχαιτίσεις των επιθέσεων των Καναδών, αειθαλής Λούκα Μόντριτς, παίζει λες και έχει σταματήσει ο χρόνος για αυτόν, κάνει “πλάκα” απέναντι σε πολύ πιο αθλητικούς αντιπάλους και ένας Μπρόζοβιτς να ηρεμεί την κατάσταση, “θεμέλιο στο οικοδόμημα”, με σωστές μεταβιβάσεις (54/61 εύστοχες πάσες) και σχεδόν διψήφιο αριθμό ανακτήσεων κατοχής (9).

 

Σε αυτούς έρχεται να προστεθεί ο Ιβάν Πέρισιτς, ένας 33χρονος με τρεξίματα 20αρη και υψηλό ποδοσφαιρικό iq. Δύο ασίστ από τον άσο της Τότεναμ, η πρώτη στην πλάτη της άμυνας για το 1-1 του Κράμαριτς (36′), η δεύτερη στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου και πάλι στον άσο της Χόφενχαιμ για το 3-1. Ο παίκτης που βγαίνει μπροστά στα κρίσιμα, έχει σκοράρει στα τρία τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα, είναι αυτός που έχει συνεισφέρει περισσότερο από κάθε άλλο Κροάτη στην ιστορία σε γκολ ή ασίστ της “Χρβάτσκα” στις μεγάλες διοργανώσεις. Ο Πέρισιτς, με τις δύο χθεσινές ασίστ, έφτασε τις 6 σε Μουντιάλ και EURO, ενώ μετράει και 9 γκολ. Ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει άμεση εμπλοκή σε περισσότερα γκολ συγκριτικά με τον Κροάτη στις δύο αυτές διοργανώσεις από το 2012 και ύστερα είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο με 21.

 

Ότι κι αν γίνει σε αυτό το τουρνούα, ακόμη κι αν η Κροατία δε καταφέρει να προκριθεί στην επόμενη φάση, ένα είναι το σίγουρο. Πως αυτή η “χρυσή” γενιά έκανε περήφανο κάθε Κροάτη σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η παραγωγή παικτών δε σταματάει εδώ, έρχονται με φόρα από πίσω οι “διάδοχοι” Λούκα Σούτσιτς και Λόβρο Μάγερ. Όλα αυτά για μια χώρα των ούτε τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων.

 

Βέργης Μηνάς

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *