Type to search

Bundesliga Bundesliga 2 Ιστορία ΛΕΙΨΙΑ

Λειψία : Ιστορία και διακρίσεις

Share

Ίδρυση

Η Ράζεν Μπάλσπορτ Λειψία  ιδρύθηκε στις 19 Μαΐου 2009. Και τα επτά ιδρυτικά μέλη του συλλόγου ήταν είτε εργαζόμενοι είτε συνεργάτες της Red Bull GmbH.Ο Αντρέας Σάντλο εξελέγη πρόεδρος, ενώ ο Γιόαχιμ Κρουγκ προσελήφθη ως αθλητικός διευθυντής. Ο Αντρέας Σάντλο ήταν ιδιαίτερα γνωστός ατζέντης παικτών, ο οποίος εργαζόταν για λογαριασμό της εταιρείας “Stars & Friends”.Με στόχο την αποφυγή τυχόν μελλοντικών εμπλοκών με την Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (DFB) παραιτήθηκε από την θέση του ως ατζέντης παικτών, προτού αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ως πρόεδρος του συλλόγου. Το καταστατικό της DFB δεν επέτρεπε σε ατζέντη παικτών να αναμιχθεί με τη διοίκηση ενός συλλόγου.Ο Γιόαχιμ Κρουγκ είχε διατελέσει νωρίτερα προπονητής και τεχνικός διευθυντής της Ροτ Βάις Άλεν, η οποία ήταν τότε γνωστή ως ΛΡ Άλεν και είχε ως χορηγό την εταιρεία παρασκευής καλλυντικών LR International.

Η ΡΜ Λειψία αποτέλεσε την πέμπτη συνολικά ποδοσφαιρική ομάδα υπό την ιδιοκτησία της Red Bull, μετά τις ΦΚ Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία, Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς στις ΗΠΑ, Ρεντ Μπουλ Μπραζίλ στην Βραζιλία και Ρεντ Μπουλ Γκάνα στην Γκάνα,Σε αντίθεση με τις προηγούμενες ομάδες, η ΡΜ Λειψία δεν έφερε την επωνυμία της εταιρείας. Το καταστατικό της DFB απαγορεύει επωνυμίες εταιρειών να περιλαμβάνονται στις ονομασίες συλλόγων.Έτσι ο σύλλογος υιοθέτησε την ασυνήθιστη ονομασία “Ράζεν Μπάλσπορτ”, η οποία σημαίνει κατά λέξη “Αθλήματα με Μπάλα επί Χόρτου”. Ωστόσο, μέσω της χρήσης των αρχικών “ΡΜ”, τα οποία αντιστοιχούν στα αρχικά της ίδιας,η ταυτότητα της εταιρείας ήταν δυνατό να αναγνωριστεί.

Η ΡΜ Λειψία ξεκίνησε την ιστορία της μέσω μιας συνεργασίας με την ομάδα της πέμπτης κατηγορίας, ΣΣΦ Μάρκρανστεντ. Η συνεργασία αυτή σήμαινε πως η ΣΣΦ Μάρκρανστεντ θα τροφοδοτούσε τον κύριο κορμό της νέας ομάδας της ΡΜ Λειψίας, κατά τα πρώτα βήματα της τελευταίας στις μικρές κατηγορίες των γερμανικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου.Η ΡΜ Λειψία απέκτησε τα αγωνιστικά δικαιώματα για την συμμετοχή της στην Όμπερλιγκα, τις τρεις ανδρικές ομάδες ποδοσφαίρου, καθώς και την ομάδα ποδοσφαίρου βετεράνων ανδρών της ΣΣΦ Μάρκρανστεντ.Η πρώτη ομάδα του συλλόγου πέρασε ολοκληρωτικά υπό τον έλεγχο της Red Bull, μαζί με το προπονητικό προσωπικό της και τον πρώτο προπονητή της, Τίνο Φόγκελ, υιό του πρώην θρύλου του ανατολικογερμανικού ποδοσφαίρου, Έμπερχαρντ Φόγκελ.

Η παραχώρηση των αγωνιστικών δικαιωμάτων για την Όμπερλιγκα έπρεπε να γίνει προηγουμένως αποδεκτή από την Βορειοανατολική Γερμανική Ποδοσφαιρική Ένωση (NOFV). Η ΡΜ Λειψία θα χρειαζόταν τουλάχιστον τέσσερις ομάδες νέων, συμπεριλαμβανομένης μιας πρώτης ομάδας νέων, προκειμένου να λάβει αγωνιστικά δικαιώματα. Η ΣΣΦ Μάρκρανστεντ είχε διατηρήσει υπό τον έλεγχό της τα τμήματα υποδομής της, με αποτέλεσμα η ΡΜ Λειψία να μην διαθέτει ομάδες νέων. Ως αποτέλεσμα, η Red Bull GmbH ήρθε σε επαφή με την ΦΚ Ζάκσεν Λειψίας, καθώς ο σύλλογος αντιμετώπιζε εκ νέου οικονομικές δυσκολίες και αδυνατούσε πλέον να χρηματοδοτήσει τα τμήματα υποδομής της.Η NOFV ενέκρινε την παραχώρηση των αγωνιστικών δικαιωμάτων στις 13 Ιουνίου 2009, ενώ στη ΡΜ Λειψία δόθηκε προθεσμία ενός χρόνου, ώστε να συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό ομάδων νέων.Ο σύλλογος προχώρησε τότε στην απόκτηση τεσσάρων ομάδων νέων, προερχόμενων από την ΦΚ Ζάκσεν Λειψίας.Η απόκτησή τους ενθαρρύνθηκε από την Ποδοσφαιρική Ένωση Σαξωνίας (SFV), η οποία φοβόταν την μαζική φυγή ταλέντων προερχόμενων από την ευρύτερη περιοχή.

Η ΡΜ Λειψία έδωσε τις εντός έδρας αναμετρήσεις της για την πρώτη της περίοδο στην Όμπερλιγκα στο Στάντιον αμ Μπαντ του Μάρκρανστεντ. Το γήπεδο είχε χωρητικότητα της τάξεως των 5.000 θέσεων και αποτελούσε την παραδοσιακή έδρα της ΣΣΦ Μάρκρανστεντ. Τα σχέδια προέβλεπαν ωστόσο την μετακόμιση εντός συντόμου διαστήματος της πρώτης ομάδας του συλλόγου στο κατά πολύ μεγαλύτερης χωρητικότητας Τσεντράλσταντιον.Ενδεχομένως και από το 2010, κατόπιν ενδεχομένης ανόδου της ομάδας στην Ρεγκιονάλλιγκα. Το γήπεδο αποτελούσε ιδιοκτησία του Μίχαελ Κέλμελ, ο οποίος ήταν από καιρό γνώριμος της Red Bull GmbH, ενώ είχε συμβάλλει και στην ίδρυση της ΡΜ Λειψίας ως συνεργάτης επί των διαπραγματεύσεων.Ο Μίχαελ Κέλμελ είχε παλαιότερα εμπλακεί και ο ίδιος με το τοπικό ποδόσφαιρο της περιοχής, αποτελώντας χορηγό της ΦΚ Ζάκσεν Λειψίας. Επιθυμούσε να βρει έναν ισχυρό ένοικο για το γήπεδο, καθώς ο τελευταίος του ένοικος, ΦΚ Ζάκσεν Λειψίας, είχε υποχρεωθεί να δώσει τις εντός έδρας αναμετρήσεις στα πλαίσια της Ρεγκιοναλίγκα κεκλεισμένων των θυρών. Διαπραγματεύσεις μεταξύ της Red Bull GmbH και του Μίχαελ Κέλμελ ξεκίνησαν άμεσα μετά την ίδρυση του συλλόγου. Η Red Bull GmbH αγόρασε τα δικαιώματα ονομασίας του γηπέδου τον Ιούνιο του 2009, κάτι που σήμαινε πως η ονομασία του γηπέδου δεν μπορούσε πλέον να πωληθεί σε κάποιον άλλο.

Κατά την ίδρυσή της, στόχος της ΡΜ Λειψίας ήταν να αγωνιστεί στην Μπούντεσλιγκα εντός χρονικού διαστήματος διαρκείας οκτώ ετών.Με βάση το σχέδιο, το οποίο είχε προηγουμένως σχεδιάσει και εφαρμόσει η Red Bull GmbH στην Αυστρία και τις ΗΠΑ, στόχος του συλλόγου ήταν να αναδειχθεί και να προβιβαστεί σε σύντομο διάστημα προς τις κορυφαίες τη τάξει κατηγορίες του γερμανικού ποδοσφαίρου.Το επενδυτικό σχέδιο προέβλεπε μια επένδυση εκ μέρους της Red Bull GmbH της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ στον σύλλογο εντός διαστήματος δέκα ετών, ενώ ο Ντίτριχ Μάτεσιτς έκανε ανοιχτά λόγο για την πιθανότητα κατάκτησης του γερμανικού πρωταθλήματος από την ομάδα σε βάθος χρόνου.[Η τελευταία ομάδα προερχόμενη από την Λειψία που είχε κατορθώσει κάτι ανάλογο ήταν η ΦφΜ Λειψίας το 1903.

Ιστορία

Η ΡΜ Λειψίαεείναι γερμανικός ποδοσφαιρικός σύλλογος με έδρα την ομώνυμη πόλη.

Η επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα του συλλόγου, μαζί με την ομάδα νέων Κ-15, διευθύνεται από την εταιρεία RasenBallsport Leipzig GmbH,το 99% της οποίας κατέχει η εταιρεία Red Bull GmbH, ενώ το 1% ανήκει στο σύλλογο (RasenBallsport Leipzig e.V.) έπειτα από την άνοδο της ομάδας στη 2. Μπούντεσλιγκα το 2014.Καθώς τα μέλη του συλλόγου είναι στενά συνδεδεμένα με την Red Bull, ο σύλλογος στην πραγματικότητα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Red Bull GmbH. Ειδικά κατά τις πρώτες ημέρες υπήρξαν διαμαρτυρίες από τους οπαδούς προς τους ιθύνοντες του συλλόγου.

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2009, έπειτα από πρωτοβουλία της εταιρείας παραγωγήςενεργειακών ποτών Red Bull GmbH,η οποία αγόρασε τα δικαιώματα της ομάδας της πέμπτης κατηγορίας,ΣΣΦ Μάρκρανστεντ με στόχο να οδηγήσει την ομάδα ως την Μπούντεσλιγκα εντός διαστήματος οκτώ ετών. Στην πρώτη της περίοδο το 2009–10, η ΡΜ Λειψία κυριάρχησε στην Όμπερλιγκα Νορντόστ (Ε),[ προβιβάστηκε ως πρωταθλήτρια στην Ρεγκιονάλλιγκα Νορντ (Δ). Η ΡΜ Λειψία κατέκτησε την Ρεγκιονάλλιγκα Νορντόστ στην διάρκεια της σεζόν 2012–13, παραμένοντας αήττητη και προβιβάστηκε στην 3. Λίγκα (Γ), ενώ στην συνέχεια τερμάτισε ως δευτεραθλήτρια της 3. Λίγκα την σεζόν 2013-14 και προβιβάστηκε στην 2. Μπούντεσλιγκα (Β), ούσα η πρώτη ομάδα μετά την δημιουργία της 3. Λίγκας, η οποία προβιβάζεται έπειτα από μόλις μία σεζόν παραμονής στην κατηγορία.

Στις 8 Μαΐου 2016 η Λειψία εξασφάλισε τον προβιβασμό της στην Μπούντεσλιγκα για την περίοδο 2016-17 με μία νίκη με σκορ 2-0 επί της Καρλσρούης ΣΚ.

Χρώματα και Έμβλημα

Η ΡΜ Λειψία επέλεξε άμεσα μετά την ίδρυσή της να αγωνίζεται με τα παραδοσιακά ερυθρόλευκα χρώματα των ποδοσφαιρικών ομάδων της Red Bull.] Όσες προτάσεις εμβλημάτων έγιναν κατά την ίδρυση της ομάδας απορρίφθηκαν από την Ποδοσφαιρική Ένωση Σαξωνίας (SFV), καθώς θεωρήθηκαν ως αντιγραφές του λογοτύπου της Red Bull GmbH. Η ομάδα τελικά αγωνίστηκε κατά την διάρκεια της σεζόν 2009–10 χωρίς να φέρει κάποιο έμβλημα.Η ΡΜ Λειψία στην συνέχεια υπέβαλε προς εξέταση νέο έμβλημα, το οποίο τελικώς και έγινε αποδεκτό από την SFV τον Μάιο του 2010. Το συγκεκριμένο έμβλημα ήταν ελαφρώς διαφορετικό από εκείνο των υπολοίπων ποδοσφαιρικών ομάδων της Red Bull. Συγκεκριμένα οι δύο ταύροι είχαν διαφορετική μορφή, ενώ είχαν προστεθεί και ορισμένοι κεραυνοί Το έμβλημα αυτό ήταν σε χρήση από την περίοδο 2010-11 της Ρεγκιονάλλιγκα έως και το πέρας της περιόδου 2013-14 της 3. Λίγκα. Ωστόσο η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ένωση (DFL) το απέρριψε κατά την διάρκεια της διαδικασία αδειοδότησης ενόψει της σεζόν 2014-15 της 2. Μπούντεσλιγκα.Ως μέρος ενός συμβιβασμού με την DFL, ο σύλλογος συμφώνησε να σχεδιάσει εκ νέου το έμβλημά του, υιοθετώντας το σημερινό του έμβλημα.Το σημερινό έμβλημα είναι κατά πολύ διαφορετικότερο των εμβλημάτων που χρησιμοποιούν οι υπόλοιπες ποδοσφαιρικές ομάδες της Red Bull, αν και είναι ίδιο με το τροποποιημένο έμβλημα το οποίο και χρησιμοποιεί η ΦΚ Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ για τις διεθνείς αναμετρήσεις της κι αυτό λόγω των κανονισμών της ΟΥΕΦΑ. Ο κίτρινος ήλιος αντικαταστάθηκε από μια μπάλα ποδοσφαίρου και τα αρχικά του “RasenBallsport” επανατοποθετήθηκαν στο κάτω τμήμα του εμβλήματος, ενώ δεν είναι πλέον υπογραμμισμένα με κόκκινο.

Επιτυχίες

Πρωταθλήματα

  • 2. Μπούντεσλιγκα (Β)
    • Δεύτερη θέση (1): 2015–16
  • 3. Λίγκα (Γ)
    • Δεύτερη θέση (1): 2013–14
  • Ρεγκιονάλλιγκα Νορντόστ (Δ)
    • Πρωταθλήτρια (1): 2012–13
  • ΝΟΦΦ-Όμπερλιγκα Σιντ (Ε)
    • Πρωταθλήτρια (2): 2009–10, 2014–15
  • Σάσενλιγκα (ΣΤ)
    • Πρωταθλήτρια (1): 2013–14
  • Μπετσίρκσλιγκα Λειψίας (Ζ)
    • Πρωταθλήτρια (2): 2009–10, 2010–11

Κύπελλα

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *