Type to search

ΔΙΕΘΝΗ

Μαρόκο: Ποδοσφαιρική -και όχι μόνο- ιστορία

Share

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου του Μαρόκου εκπροσωπεί το Μαρόκο στις διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Τελεί υπό τον έλεγχο της Βασιλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου του Μαρόκου (FRMF). Έδρα της ομάδας είναι το Κομπλεξέ Σπορτίφ Μουλέ-Αμπνταλά στo Ραμπάτ και το Σταντ Μοαμέντ Β΄ στην Καζαμπλάνκα. Μερικές φορές χρησιμοποιεί και το Σταντ ντε Μαρακές στο Μαρακές.

Η πρώτη της συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν το 1970 στο Μουντιάλ του Μεξικού. Έχει κερδίσει το Κύπελλο Εθνών Αφρικής 1976. Ήταν η πρώτη Αφρικανική και Αραβική ομάδα που κέρδισε σε όμιλο στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 τερμάτισε πάνω από Πορτογαλία, Πολωνία και Αγγλία. Ήταν επίσης, η πρώτη αφρικανική ομάδα που προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο, αλλά έχασε από τη φιναλίστ Γερμανία με 1–0 το 1986.

ΡΑΓΚΜΠΙ

Η ένωση ράγκμπι ήρθε στο Μαρόκο στις αρχές του 20ου αιώνα, κυρίως από τους Γάλλους που κατέλαβαν τη χώρα. Ως αποτέλεσμα, το μαροκινό ράγκμπι συνδέθηκε με τις τύχες της Γαλλίας, κατά τον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, με πολλούς Μαροκινούς παίκτες να φεύγουν για να πολεμήσουν. Όπως πολλά άλλα έθνη του Μαγκρέμπ, το μαροκινό ράγκμπι έτεινε να αναζητά έμπνευση στην Ευρώπη, παρά στην υπόλοιπη Αφρική.

Σημαντικοί Μαροκινοί παίκτες είναι οι εξής:

– Abdelatif Benazzi

– Said Boucha

– Abdellatif Boutaty

– Rachid Karmouchi

– Djalil Narjissi

ΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Mehdi Bennani είναι ο πιο αξιοσημείωτος οδηγός αγώνων του Μαρόκου. Συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού από το 2009, όπου έχει πετύχει μια σειρά από τρεις πρώτους τερματισμούς. Το 2014 σημείωσε την πρώτη του νίκη στο WTCC στον γύρο της Σαγκάης του πρωταθλήματος.

Ανδρέας Αλίμπέρτης

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *