Type to search

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Τα «Τρία Λιοντάρια»

Share
Η Εθνική Αγγλίας μετά τη καλή πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας, στο οποίο αποκλείστηκε από τη Κροατία, καλείται να κάνει άλλη μία καλή πορεία, για να «σπάσει» τη κατάρα των κακών εμφανίσεων.

Το 1966 η Εθνική Αγγλίας κατέκτησε το πρώτο και μοναδικό τίτλο σε μεγάλη διοργάνωση. Σε όμιλο με Ουρουγουάη, Μεξικό και Γαλλία, τα «Τρία Λιοντάρια» τερμάτισαν με έξι βαθμούς. Στο προημιτελικό νίκησαν την Αργεντινή 1-0 με τον Τζεφ Χαρστ να πετυχαίνει το μοναδικό γκολ του αγώνα. Στον ημιτελικό η Πορτογαλία του Εουσέμπιο δεν καταφέρνει να αποκλείσει την Αγγλία και οι τυπικά γηπεδούχοι Άγγλοι με δύο γκολ του Μπόμπυ Τσάρλτον, νίκησαν 2-1 και πέρασαν στο τελικό.

Τελευταίο αντίπαλος η Γερμανία. Σε αυτό τον αγώνα ο Τζεφ Χαρστ εκτός από το χατ-τρικ που πέτυχε, έβαλε και ένα από τα πιο γνωστά γκολ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στο 101΄ ο Χαρστ ενώ το σκορ ήταν 2-2, σουτάρει η μπάλα πετυχαίνει το οριζόντιο δοκάρι, χτυπάει πάνω στη γραμμή και οι αμυντικοί τη διώχνουν. Ο Ελβετός διαιτητής ενώ είχε αμφιβολίες, τελικά μέτρησε το γκολ, το οποίο έβαλε την Αγγλία μπροστά στο σκορ. Στο 120΄ άλλο ένα γκολ του Χαρστ έδωσε το τίτλο στα «Τρία Λιοντάρια».

Από τότε η Αγγλία δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει κάποιο τίτλο, παρόλο που έχει βρεθεί σε ημιτελικούς δύο φορές. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μάλιστα έχουν χάσει δύο φορές μεγάλη ευκαιρία να το κατακτήσουν. Το 1996 η Αγγλία φιλοξενεί το EURO και στη χώρα επικρατεί ενθουσιασμός. Το ιδανικό ξεκίνημα μάλιστα με νίκη κόντρα στη Σκωτία ενθουσίασε παραπάνω το κόσμο. Στον ημιτελικό όμως η Γερμανία έβαλε τέλος στα όνειρα των Άγγλων, νικώντας στα πέναλτι και κατακτώντας μετά το τίτλο.

Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το οποίο γινόταν λόγω πανδημίας σε πολλές χώρες, οι Άγγλοι είχαν το προνόμιο να παίξουν στην έδρα τους. Παρόλα αυτά στο τελικό, ακόμα μια φορά τα πέναλτι τους πλήγωσαν. Αν και προηγήθηκαν με τον Σο νωρίς στο παιχνίδι, η Ιταλία βρήκε απάντηση με τον Μπονούτσι, παίρνοντας μετά το ματς στα πέναλτι, με μεγάλο ήρωα τον Ντοναρούμα.

Εκτός από το ποδόσφαιρο η Αγγλία είναι καλή και στο Ράγκμπι, στο οποίο είναι πέμπτη στη παγκόσμια κατάταξη, έχοντας και μία κατάκτηση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στο κρίκετ έχει επίσης μια κατάκτηση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει και τρεις συμμετοχές σε τελικούς. Εκτός όμως από τα ομαδικά αθλήματα, ο Μο Φάρα ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους αθλητές, έχοντας έξι Ολυμπιακά μετάλλια στις μεγάλες αποστάσεις στίβου.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *