Type to search

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ 1

Γιατί δεν υπάρχει άλλος Σύλλογος μεγάλος!

Share

Ο Παναθηναϊκός ιδρύθηκε το 1908 από το Γιώργο Καλαφάτη ο οποίος ήθελε να διαδώσει το ποδόσφαιρο στην ελληνική κοινωνία και εν συνεχεία να κάνει το Τριφύλλι γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Ημερομηνία ίδρυσης του Συλλόγου είναι η 3η Φλεβάρη του 1908. Η έδρα της ομάδας στην αρχή βρισκόταν στο Πολύγωνο και μετά πήγε στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας το 1921. Η Λεωφόρος Αλεξάνδρας ήταν το πρώτο γήπεδο με αποδυτήρια και λουτήρες στη χώρα,το πρώτο γήπεδο με δίχτυα και έχει γίνει η ιστορική έδρα των Πράσινων χωρητικότητας 16.003 καθήμενων θεατών . Το γήπεδο αυτό θα κατεδαφιστεί μόλις ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό,μιας και αυτό ορίζεται στη Διπλή Ανάπλαση που πέρασε στις 30 Μαρτίου από τη γενική συνέλευση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.
Χρώματα της ομάδας είναι το πράσινο και το λευκό.

ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΤΙΤΛΌΙ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Ο Παναθηναϊκός έχει συνδέσει το όνομά του με την Ευρώπη και έχει γίνει γνωστός ως Panathinaikos.Αυτό δεν έχει συμβεί τυχαία. Η πιο χαρακτηριστική στιγμή ήταν το έπος του Γουέμπλει με τη συμμετοχή της ομάδας στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 απέναντι στον Άγιαξ του Κρόιφ και του Μίχελς. Το Τριφύλλι τρεις φορές έχει βρεθεί σε ημιτελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης(1971,1985,1996) και αρκετές στον προημιτελικό. Ο Παναθηναϊκός είναι δεύτερος σε τίτλους στην Ελλάδα έχοντας 20 πρωταθλήματα,19 κύπελλα και 3 σούπερ καπ Ελλάδας.

ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΓΟΥΕΜΠΛΕΙ

Το αναφέραμε και πριν ότι η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι το έπος του Γουέμπλει. Τότε οι παίχτες του Συλλόγου ήταν ημιεπαγγελματίες κι όμως πέτυχαν κάτι αδιανόητο. Το ταξίδι ξεκίνησε στο Λουξεμβούργο απέναντι στη Ζενές Ες, το εμπόδιο της οποίας εύκολα ξεπέρασαν οι Πράσινοι. Ο Πούσκας πριν το πρώτο ματς εκτός έδρας είχε πει στους παίχτες του ότι αν δεν κερδίσουν,να σταματήσουν το ποδόσφαιρο μιας και ο αγωνιστικός χώρος ήταν ιδανικός. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε με 1-2 και πέρασε. Επόμενος σταθμός η Σλόβαν Μπρατισλάβας,την οποία ισοπέδωσε το Τριφύλλι στη Λεωφόρο με 3-0. Έπειτα ήρθε η Αγγλική Έβερτον όπου στο Λίβερπουλ έγινε το ιστορικό συμβάν με τα 5 9άρια:ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 0-1 στις 9 ακριβώς,στις 9 Απριλίου,με σκόρερ το 9άρι του Αντωνιάδη που φορούσε το νούμερο 9 σημειώνοντας το 9ο γκολ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Η Έβερτον βρήκε το γκολ της ισοφάρισης όμως στη Λεωφόρο η λευκή ισοπαλία έδωσε την πρόκριση στην ελληνική ομάδα. Επόμενη στάση; Βελιγράδι. Εκεί όπου ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον Ερυθρό Αστέρα και ηττήθηκε με 4-1. Η ανατροπή στην Αθήνα έμοιαζε ανέφικτη, αλλά τα 2 γκολ του Αντωνιάδη και το 1 του Καμάρα ήταν αρκετά για τη μεγάλη επιστροφή. Στον τελικό ο Άγιαξ κέρδισε,αλλά το έπος δε διαγράφεται από μια ήττα.

ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

Το 1979 όταν και το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έγινε επαγγελματικό τις τύχες του Συλλόγου ανέλαβε η οικογένεια Βαρδινογιάννη. Μέχρι το 2000 πρόεδρος ήταν ο καπετάνιος Γιώργος Βαρδινογιάννης και από το 2000 μέχρι το 2011 ο Γιάννης Βαρδινογιάννης. Ενδιάμεσα, από το 2008 ως το 2010 το τριφύλλι είχε την πολυμετοχικότητα με παρουσία επιχειρηματιών όπως ο Βγενόπουλος,ο Πατέρας και πολλά άλλα μεγάλα ονόματα.Ο τελευταίος στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη τύπου ομολόγησε ότι έκανε λάθη, όπως η μη προστασία της ομάδας και οι κακές σχέσεις με τους οργανωμένους. Το 2012 ανέλαβε ο Ιωάννης Αλαφούζος και από τότε το Τριφύλλι δεν έχει καταφέρει να φτάσει στο μέγεθος που επιβάλλει η ιστορία του.

Οι κορυφαίοι του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός με την ένδοξη ιστορία του είχε στο δυναμικό του αρκετούς σπουδαίους ποδοσφαιριστές. Οι κορυφαίοι σε κάθε θέση είναι οι εξής: στο τέρμα το ‘’πουλί΄΄ Τάκης Οικονομόπουλος, στο κέντρο της άμυνας ο ‘’νίντζα’’ Καλλιτζάκης ο οποίος τώρα είναι γενικός αρχηγός του Παναθηναϊκού Β’,αριστερά ο Μινχ και δεξιά ο Στράτος Αποστολάκης. Στο κέντρο οι Ζάετς και Ζιλμπέρτο Σίλβα ξεχωρίζουν. Ο Βαζέχα με τον Αντωνιάδη είναι οι κορυφαίοι επιθετικοί του που τον κουβάλησαν στο σκοράρισμα για πολλά χρόνια.

Ο Παναθηναϊκός του σήμερα



Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε πέρυσι τον πρώτο του τίτλο μετά το 2014 πέρυσι κερδίζοντας το Κύπελλο Ελλάδας απέναντι στον ΠΑΟΚ με 1-0 στον τελικό. Το Τριφύλλι επέστρεψε στην Ευρώπη μετά από 5 χρόνια απουσίας βγαίνοντας 4ος στο πρωτάθλημα με την καθοδήγηση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *