Type to search

UEFA Cup Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ Γκράτσερ ΑΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Στούρμ Γκρατς

Πως ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ “ασχολήθηκε” με το ποδόσφαιρο από το 1997 μέχρι το 2005!

Share

Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους Bodybuilders που έχουν υπάρξει έχοντας αναδειχθεί εφτά φορές Mr. Olympia και τρείς φορές Mr. Universe και ίσως το σπουδαιότερο όνομα που έχει περάσει από το Hollywood και τον παγκόσμιο κινηματογράφο διανύοντας μια καριέρα 52 ετών παίζοντας σε Blockbuster ταινίες όπως τα Terminator (εκτός από την 4η ταινία της σειράς), στο Commando και πολλές άλλες. Πως όμως κατάφερε να ασχοληθεί κατά κάποιο τρόπο με το ποδόσφαιρο το 1997;

Το 1997 στην Αυστρία και στο Γκρατς, σε μια πόλη όπου είναι κοντά το χωριό που γεννήθηκε ο Αυστριακός ηθοποιός χτίστηκε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, το σημερινό Στάδιο Λιμπενάου (ή Merkur Arena λόγω χορηγίας από μία ασφαλιστική εταιρεία στο Γκρατς) . Το στάδιο αυτό αρχικά ονομάστηκε “Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ”, προς τιμήν του τεράστιου ηθοποιού. Ο Άρνολντ δεν δήλωσε ποτέ φαν του ποδοσφαίρου, αλλά μπορούμε να φανταστούμε ότι θα ήταν κάτι διαφορετικό και ξεχωριστό για εκείνον να πάρει κάποιο γήπεδο, κοντά στην γενέτειρα του το δικό του όνομα.

Το Στάδιο Λιμπενάου

 

Σε αυτό το γήπεδο παίζουν έκτοτε η Στούρμ Γκρατς και η Γκράτσερ ΑΚ, όπου λόγω του γηπέδου αλλά και της πόλης είναι μεγάλοι αντίπαλοι. Στο “Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ”, οι δύο ομάδες είχαν από τις πιο επιτυχημένες χρονιές και περιόδους στις ένδοξες ιστορίες τους, με την Γκράτσερ σε αυτά τα οχτώ χρόνια να κάνει ένα νταμπλ κατακτώντας πρωτάθλημα και κύπελλο την σεζόν 2003-04 και χάνοντας στο Supercup από την Αούστρια Βιέννης στα πέναλτι με 4-2, αφού ο αγώνας είχε λήξει ισόπαλος με 1-1. Επίσης τερμάτισε δύο φορές στην δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα τις σεζόν 2002-03 και 2004-05 και τέλος κατέκτησε άλλες δύο φορές το κύπελλο το 2000 και 2002 και τις ίδιες χρονιές κατέκτησε και το Supercup.

Από την άλλη, η Στούρμ Γκρατς ήταν και είναι η πιο πετυχημένη ομάδα της πόλης, καθώς με προπονητή τον σπουδαίο Ίβιτσα Όσιμ, (που στην Αυστριακή ομάδα πήγε από τον Παναθηναϊκό το 1994 και έμεινε μέχρι το 2002) σε αυτή την οχταετία κατέκτησε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα τις σεζόν 1997-98 και την σεζόν 1998-99, όπου έκανε το Τρεμπλ κατακτώντας επίσης το κύπελλο και το Supercup, που κατέκτησε εν τέλει δυο συνεχόμενες χρονιές, το 1998 και το 1999.

Η Στούρμ Γκρατς το 1998

Το “Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ” έζησε επίσης και αρκετές Ευρωπαϊκές βραδιές, καθώς η Στούρμ Γκρατς έπαιζε στους ομίλους του Champions League τις σεζόν 1998-99, όπου τερμάτισε 4η σε όμιλο με Σπαρτάκ Μόσχας, την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης και Ίντερ. Την επόμενη σεζόν, σε όμιλο με Μαρσέιγ, την τότε πρωταθλήτρια Ευρώπης Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Κροάσια τερμάτισε 3η και αποκλείστηκε έπειτα από την εκπληκτική Πάρμα στον τρίτο γύρο του UEFA Cup και στην καλύτερη Ευρωπαϊκή της πορεία, την σεζόν 2000-01 στο Champions League, όπου μετά από δύο προκριματικούς με Χαποέλ Τελ Αβίβ και Φέγενουρντ, μπήκε στους ομίλους και τερμάτισε πρώτη μεταξύ ομάδων όπως οι Ρέιντζερς, η Γαλατάσαραϊ και η Μονακό και προκρίθηκε στην επόμενη φάση των ομίλων, που συνάντησε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Βαλένθια και τον Παναθηναϊκό που νίκησε 2-0 εντός και 2-1 εκτός τερματίζοντας έτσι στην 3η θέση του ομίλου.

Φωτογραφία από την νίκη της Αυστριακής ομάδας επί του Παναθηναϊκού στο Ολυμπιακό Στάδιο με 2-1!

Το 2005, ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ όντας τότε ο τρέχον κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, ήρθε σε ρήξη με την χώρα του, καθώς ενοχλήθηκε από τους συμπατριώτες του που έκαναν πορεία διαμαρτυρίας για να αποτρέψουν την εκτέλεση της θανατικής ποινής στην οποία είχε καταδικαστεί ο Στάνλεϊ “Τούκι” Γουίλιαμς και γι’ αυτό το λόγο ζήτησε να αποσυρθεί από το γήπεδο των Στούρμ Γκρατς και Γκράτσερ το όνομα του. Τέλος, να υπενθυμίσουμε πως ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ είχε δώσει την συγκατάθεση του για την εκτέλεση του Στάνλεϊ “Τούκι” Γουίλιαμς, ο οποίος πριν από 42 χρόνια ήταν ηγετικό στέλεχος της συμμορίας “Κριπς” και κατηγορήθηκε για τέσσερις δολοφονίες.

 

Κωνσταντίνος Καλάβριας

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *