Type to search

Alaves FC Arminia Bielefeld FC Bordeaux FC Burnley FC Cagliari FC Genoa FC Granada FC Greuther Furth FC Hertha Berlin Levante FC Metz FC Norwich City FC Saint Etienne FC Salernitana FC Venezia FC Watford FC ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Υποβιβασμός ομάδων από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης στη Β’ Κατηγορία

Share

Γράφει ο Χρηστος Νικολόπουλος……

Ομάδες ιστορικές, ομάδες με ιστορία πίσω τους, πρωταγωνιστές αλλά στο τέλος κομπάρσοι και είδαν το τρένο υποβιβασμού, 1η θέση vip για την απευθείας είσοδο προς τα κάτω (Μπέρνλι) ή έχασαν την θέση τους στα πλέι-οφ και με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτησαν την διοργάνωση (Σέντ Ετιέν).

 

Πρέμιερ Λιγκ: Η ερώτηση αν η Μπέρνλι ξανανέβει η χαθεί, η Γουότφορντ με απουσία Τρόι Ντιν δε έσωσε τη κατηγορία και η Νόριτς με goodbye ανεβαίνοντας έτσι έπεσε.

Η Μπέρνλι, η ομάδα που έβγαινε 7η και Ευρώπη τώρα 18η και μοιραία στη Τσαμπιονσιπ.

Έκανε πολύ άσχημη σεζόν ουσιαστικά ήταν κοντά στο να πέσει κατηγορία όπως και έγινε.

Στα εντός έδρας δε ήταν άσχημη η εικόνα μαζεύοντας σε 19 παιχνίδια 21 πόντους αλλά στα εκτός την πάτησε για τα καλά με 14 βαθμούς σε 19 παιχνίδια. Συνολικά σε 38 games είχε 7 νίκες και 35 βαθμοί που πας.

Ήθελε και τρεις βαθμούς ώστε να αποφύγει στο να πέσει κατηγορία διότι είχε η Λιντς 38 αλλά ούτε αυτό κατάφερε.

Θα τη δούμε στη Τσαμπιονσιπ να παλεύει ξανά.

Μια διοργάνωση που ξέρουν καλά να την χειρίζονται.

 

Η Γουότφορντ με απόντα τον Τρόι Ντιν.

Υπήρξε ένας από τους καλύτερους παίκτες και ένας που πέρασε στο πάνθεον των ελαφιών, ελειπε δεν ήταν στην ομάδα είχε πάρει μεταγραφή σε άλλη και αυτό στοίχισε στην ομάδα του Ρομπ Εντουαρντς  που με 6 νίκες και 23 πόντους ήταν εκτός όλη την συνέχεια. Σαν να περίμενε τον υποβιβασμό πολύ καιρό πριν, πολύ νωρίς από τη 5η αγωνιστική.

Η Νόριτς των δικών μας παιδιών του Δημήτρη Γιαννούλη και του Χρήστου Τζόλη είδαν άκαρπες τις ευκαιρίες που τους έδωσαν, προσπάθησαν, πήραν μια γεύση τι σημαίνει Πρεμιέρ Λίγκ όμως αυτό το υπέροχο όνειρο έφτασε στο τέλος της.

Κατέκτησαν τη Τσαμπιονσιπ, είχαν στόχο, είχαν μεγάλα σχέδια αλλά έμειναν με το παράπονο στα χείλη, σάκος του μποξ με 5 νίκες και 22 βαθμοί έπεσαν γρήγορα σαν το άνεμο.

Μπουντεσλιγκα: Το έσωσε τελευταία στιγμή η Χερτα, οι  σταχτοπούτες έχασαν το γόβακι τους και τον πρίγκιπα τους.

Η Χέρτα Βερολίνου  τερμάτισε στην 16η θέση με 9 νίκες και 33 βαθμούς ουσιαστικά ήτανε στην ισοβαθμία, το χάσανε με τη Στουτγκάρδη (-18) οι Βερολινέζοι είχαν (-34) και έπαιξαν για τη σωτηρία τους στα πλέι οφ απέναντι στο Αμβούργο.

Η Χέρτα που δεν έπεσε κατηγορία, ήταν πολύ κοντά στο να νιώσει τη 2η κατηγορία στην ανάσα της διότι στο πρώτο παιχνίδι ηττήθηκε με 1-0 από το Αμβούργο στο Βερολίνο όμως τα πράγματα ήρθανε αντίστροφα και έτσι οι Βερολινέζοι κατάφεραν και έκαναν την ανατροπή.

Οχι μόνο ισοφάρισαν αλλά πετύχανε μια μεγάλη ανατροπή με 2-0 και έτσι έτσι ήταν μεγάλη νικήτρια, έμεινε στην κατηγορία.

Οι δύο σταχτοπούτες που ανέβηκαν πέρσι έτσι έπεσαν.

Δύο παιδιά που επαιξαν στη εθνική Ελλάδα είναι τα δικά μας παιδιά, ο Στέφανο Καπίνο και ο Σεμπάστιαν Βασιλειάδης.

Τα παιδιά κατάφεραν να κάνουν ότι μπορούσαν, ότι περνούσαν απο το χέρι τους αλλά δεν μπόρεσαν να αποφύγουν το μοιραίο και έτσι μετά από 34 αγωνιστικές και  πέντε νίκες και 28 βαθμούς είπαν goodbye στη κατηγορία.

Όπως και αποχαιρέτησε την κατηγορία η άλλη ομάδα που ανέβηκε ήταν η Γκροιτερ Φιρτ.

Δεχόμενοι από παντού ήταν ο αδύναμος αντίπαλος με τρεις νίκες και 18 βαθμοί φαίνεται ότι ήταν μεγάλη διαφορά στο να καλύψουν το -15 και τελείωσαν νωρίς την υπόθεση να σωθούν.

Λα Λίγκα: Το έχασε στο νήμα η Γρανάδα, μαθηματικές ελπίδες εξατμίστηκαν από την Λεβάντε, adios u hola απο την Αλαβες.

Στο ισπανικό πρωτάθλημα η Γρανάδα ήταν πολύ κοντά στο να σωθεί, ήταν μια ανάσα για να μη πέσει.

Εντέλει έπεσε, όμως έπεσε μαχόμενη.

Συγκέντρωσε με 8 νίκες και 14 ισοπαλίες 38 βαθμοί έναντι 39 της Καδιζ.

Αν εχανε η Καδιζ από την Αλαβες η ισοπαλία και νικούσε η Γρανάδα από την ισοπαλία που αρκέστηκε θα μιλάγαμε για αλλά νούμερα και με άλλα δεδομένα και ίσως έμενε κατηγορία.

Πίσω της με 35 βαθμούς και 8 νίκες η Λεβάντε.

Η άλλοτε ομάδα του Φάνη Γκεκα θα παίξει στη Σεγκουντα Ντιβισίον την επόμενη σεζόν.

Η Αλαβες αδύναμη ήξερε πολύ καλά ότι θα πέσει, έκανε κάποιες νίκες, κατάφερε να πάρει κάποιους πόντους αλλά ήθελε και άλλους από τη στιγμή που τελειώνει το πρωτάθλημα αποδέχτηκε τις ήττες μη μπορώντας να αντιδράσει άλλο.

Σε 38 παιχνίδια, μάζεψε 8 νίκες και 31 βαθμοί οπότε όπως βλέπετε δύσκολο το έργο της.

Ιταλικό πρωτάθλημα: Ντέρμπι στις θέσεις υποβιβασμού, η Κάλιαρι το έχασε για 1 πόντο, σεισμός στο ποδόσφαιρο, έπεσε η Τζενοα και η Βενέτσια είδε και έπαθε για να ανέβει βαθμίδα.

Στις ομάδες που έπεσαν κατηγορία κάνει ένα τεράστιο μπαμ το όνομα Τζένοα, οι γενοβέζοι χωρίς να το περιμένουμε καθόλου είναι στη Σεριε Β.

Απορία σε μένα και στους φίλους του ποδοσφαίρου πώς μία ομάδα όπου έπαιζε Ευρώπη, μια ομάδα που είχε παίκτες κλάσης, μία ομάδα που έφερε ταλέντα, μία ομάδα που έβγαζε ποδοσφαιριστές για να στελεχώσει το τμήμα της έπεσε κατηγορία, έπεσε στη Β κατηγορία και αυτό είναι ένα τεράστιο πλήγμα στη μεγάλη ιστορία της ομάδας.

Τουλάχιστον θα χαρούν στη δεύτερη κατηγορία ότι θα φιλοξενήσουν ένα ακόμα όνομα βαρύ του ιταλικού ποδοσφαίρου την Τζενοα.

Αν το δούμε διαφορετικά με 4 νίκες και 28 πόντους στις τσέπες τους, είχαν μια καλή ευκαιρία με νίκη να έμεναν στη κατηγορία και έτσι θα γλύτωναν τη γκρίνια και την μουρμούρα.

Η Σαλερνιτανα έχασε με 4-0 από την Ουντινεζε, εάν όμως οι Γενοβέζοι με νικη απέναντί στη Μπολόνια θα είχαν κρατήσει το εισιτήριο για να μη καούν.

Όμως όπως έστρωσαν κοιμήθηκαν και έτσι θα περιμένουμε αν είναι 1 χρόνο, 2 χρόνια και μπορεί παραπάνω για να παίξουν στη Σεριε Α.

Η ομάδα από τη Βενετία πέρσι έφτασε στα play-off που πήρε την μεγάλη πρόκριση, κατάφερε και ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία, πήρε μία γεύση, είδε, έμαθε, γνώρισε, ερωτεύτηκε αλλά όμως αυτό το υπέροχο ταξίδι τελείωσε νωρίς για τους βενετσιάνους που με 6 νίκες και 28 βαθμοί ισως μιλάμε ως ένα μεγαλύτερο finito στην ιστορία τους.

Λίγκ 1: Μια από τις ιστορικές ομάδες της Γαλλίας η Σέντ Ετιέν έπεσε κατηγορία με τον κόσμο της και τους οπαδούς να αντιδρούν. Η Μετς κοντά στα πλέι οφ μακριά από τη σωτηρία της, η Μπορντό στη ligue 2 μη μπορώντας να το πιστέψει κάνεις αυτό που έγινε.

Θα ξεκινήσω με την Μετς, ομάδα μικρομεσαίου δυναμικού, μια ομάδα τύπου επαρχίας.

Το πάλεψε, διεκδικήσε, ήταν παρών σε κάποια ματς αλλά το σύστημα της Γαλλίας της έδωσε τη δύναμη να δει αλλά της πήρε την ταυτότητα της και χάθηκε στη συνέχεια.

19η θέση,6 νίκες και 31 βαθμοί, στο – 5 και στη διάσωση της αλλά αυτό που έμεινε στη ομάδα είναι η εμπειρία.

Η Σέντ Ετιέν, έχει ένα αξιοσέβαστο ρεκόρ (πάει να το σπάσει η Παρί Σεν Ζερμέν) αυτό με τα πρωταθλήματα.

Οι 2 ομάδες έχουν 10 έκαστος, εφόσον η Σέντ Ετιέν έπεσε αν του χρόνου το κατακτήσει και πόσο το θέλει η Παρί τότε μιλάμε για άλλη βασίλισσα.

Οι Στεφανουα όμως αφού σώθηκαν κάπως με το απευθείας κάθοδο τους, είχαν μια ευκαιρία, αυτό των πλέι άουτ.

Η μία για να μείνει κατηγορία, η άλλη μετά από χρόνια θέλει να κάνει την υπέρβαση.

Και στο Οσερ, και στη Σέντ Ετιέν ήρθαν ισόπαλα θα 2 παιχνίδια (1-1).

Αυτό σημαίνει πέναλτι.

Η ζωή μου και ο θάνατος σου.

Μεγάλη νικήτρια με 5-4 ήταν οι διπλωμάτες όπως τους αρέσει να τους λένε.

Oi πράσινοι εκτός ότι έπεσαν κατηγορία θα πρέπει να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την τιμωρία που θα τους ρίξει ο δικαστής με τα επεισόδια που έγιναν. Οικονομική επίπληξη, κεκλεισμένων των θυρών, αφαίρεσή βαθμών.

Συνεπώς η ομάδα θα κατέβει με προβλήματα πολλά στο αγωνιστικο χώρο αν εξαιρέσεις και τα τραγικά οικονομικά που έχουν.

Κατάφεραν από πολλή περιπέτεια να κάνουν 7 νίκες και 32 βαθμοί μαζεμένοι αλλά όπως φαίνεται δε μπορούσαν να συγκεντρώσουν παραπάνω και μας αποχαιρετησαν.

Τραγικά οικονομικα έχουν και η Μπορντό.

Οι Γιρονδινοι είχαν περιορισμένα οικονομικά, χάλιο αγωνιστικό προφίλ και χωρίς ταυτότητα ή brand name που δε το τήρησαν, έπρεπε να ζήσουν μια από τις μελανές στιγμές της ιστορίας της. Αυτό με τον υποβιβασμό.

Με 6 νίκες και 31 βαθμόι ήθελαν το κάτι παραπάνω, όμως το κάτι παραπάνω δε μπόρεσαν να αποδώσουν (ίσως οφείλεται και η ζημιά του κορονοϊόυ) και το Λίγκ 2 θα έχει την τιμή να έχει 2 συλλόγους ιστορικούς, 2 ομάδες με ευρωπαϊκή εμπειρία.

Πολλοί ισως έλεγαν ότι η Μπορντό δε θα αντέξει λόγω περιορισμού στο μπάτζετ αλλά αυτό που δε πίστεψαν ότι θα δουν τους πράσινους την Σέντ Ετιέν να πέσει έτσι απλά κατηγορία.

Έγινε το μπαμ και αυτές οι ομάδες θα μας λείψουν για κάποιο διάστημα. Η Σέντ Ετιέν μια από τις δημοφιλείς ομάδες μαζί με την Μπορντό ήταν σε καλές θέσεις και με εισιτήριο Ευρώπης, όμως πως τα έφερε έτσι η ζωή και από τα σαλόνια στα αλώνια.

Ομάδες με πλούσιο βιογραφικό, με ευρωπαϊκές παραστάσεις, παίκτες που βγήκαν από αυτούς τους συλλόγους και πωλήθηκαν ακριβά,παίκτες που έκαναν μεγάλες εμφάνισεις.

Ομάδες που θα τις ξαναδούμε κάποια στιγμή, αν όχι τώρα σε ένα χρόνο και μετά.

Ίσως διαλυθούν, ίσως ζήσουν σε χαμηλές κατηγορίες όμως δε είπαν αντίο μόνο τα λέμε.

Οικονομικά είναι το θέμα που πέφτουν οι ομάδες διότι δε μπορούν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες ομάδες και έτσι πέφτουν πολύ απλά.

2 θεατές στο ίδιο έργο. 

Ομαδες με ιστορία, με παιχνίδια σε Ευρώπη, 2 ρομαντικοί πρωταγωνιστές σε ένα μονότονο θρίλερ δίχως τέλος

 

Αυτή την χρονιά θα είναι ένα σκαλί πίσω από την άνοδο και επομένως την διάκριση οπότε θα θέλουν να ανέβουν για να μη τη πατήσουν.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *