Type to search

CHAMPIONS LEAGUE Liverpool FC Real Madrid ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Απλά…Ρεάλ Μαδρίτης, απλά… Βασίλισσα της Ευρώπης

Share

 

Η Ρεάλ Μαδρίτης επέστρεψε στον θρόνο της καθώς στέφθηκε το βράδυ του Σαββάτου για 14η φορά στην ιστορία της Πρωταθλήτρια Ευρώπης επικρατώντας με 1-0 της Λίβερπουλ στον τελικό του Champions League, στο Παρίσι, με σκόρερ τον Βινίσιους και «φύλακα άγγελο» τον Κουρτουά

Ίσως και να πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κλισέ στον ποδοσφαιρικό κόσμο αλλά είναι η πραγματικότητα, η φανέλα μίλησε ξανά. Και όταν μιλάμε για φανέλα μια είναι η ομάδα που μας έρχεται στο μυαλό. Αυτή με την πιο «βαριά» φανέλα στην Ευρώπη, η Ρεάλ Μαδρίτης. Η “βασίλισσα” το έκανε ξανά. Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι, σε έναν επεισοδιακό τελικό, νίκησε 1-0 την Λίβερπουλ στο Σταντ ντε Φρανς και κατέκτησε το 14ο Champions League στην ιστορία της χάρη στον μοναδικό σκόρερ της αναμέτρησης Βινίσιους Τζούνιορ και τον «ήρωα» Κουρτουά, με τον Βέλγο να κρατάει ανέπαφη την εστία του έπειτα από “καταιγισμό” επιθέσεων των «Reds».

Χάος και…36 λεπτά καθυστέρηση για το πρώτο σφύριγμα

Ένας από τους λόγους που θα θυμόμαστε τον φετινό τελικό του Champions League, πέραν του αγωνιστικού σκέλους, είναι και η μεγάλη καθυστέρηση για την έναρξη. Πρωτοφανές για το ευρωπαϊκά δεδομένα. Πλήθος οπαδών είχε συγκεντρωθεί έξω από το γήπεδο και προσπάθησαν να εισέλθουν στις κερκίδες του αγωνιστικού χώρου χωρίς εισιτήριο. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε χάος καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να αποτρέψουν τους συγκεκριμένους με χρήση δακρυγόνων. Αυτό παράλληλα είχε ως αποτέλεσμα πολλοί από τους οπαδούς με εισιτήρια να καθυστερήσουν να κάτσουν στην θέση τους και έτσι λόγω ασφαλείας και αποφυγής συνωστισμού η UEFA αποφάσισε να μετατεθεί η ώρα της σέντρας 36 λεπτά αργότερα.

Στα του αγώνα…

Η Λίβερπουλ μπήκε δυνατά στο ματς πιέζοντας τους Μαδριλένους σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου με σκοπό να πάρει κεφάλι στο σκορ. Ο Σαλάχ ήταν αυτός που απείλησε πρώτος την εστία του Κουρτουά στο 16ο λεπτό με χαμηλό σουτ στην αριστερή γωνία, ο Βέλγος ωστόσο ήταν εκεί που έπρεπε και είπε όχι στον Αιγύπτιο επιθετικό. Ο Μανέ στην συνέχεια πήρε την σκυτάλη από τον συμπαίκτη του και στο 21’ έπειτα από ωραία ενέργεια του ίδιου μέσα στην περιοχή υποχρεώνει τον τερματοφύλακα της ισπανικής ομάδας σε μια από τους σπουδαιότερες επεμβάσεις του αγώνα, με την μπάλα να καταλήγει στο δοκάρι και στην αγκαλιά του.

Η πρώτη καλή στιγμή για τους Μερένχες ήρθε στο 43ο λεπτό, ο Μπενζεμά εκμεταλλεύεται την αδυναμία των Φαμπίνιο και Κονατέ να διώξουν την μπάλα και στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Άλισον, με το γκολ ωστόσο να ακυρώνεται στην συνέχεια ως οφσάιντ έπειτα από υπόδειξη VAR.

Το δεύτερο μέρος ξεκινάει με τους Κλοπ και Αντσελότι να μην αλλάζουν κάτι. Χρειάστηκε να περάσει περίπου ένα τέταρτο για να δούμε την πρώτη μεγάλη φάση στο δεύτερο ημίχρονο και αυτή για λογαριασμό της Ρεάλ Μαδρίτης. Στο 59’ ο Βαλβέρδε σεντράρει στην περιοχή χαμηλά, ο Μπενζεμά αφήνει την μπάλα να περάσει και ο Βινίσιους σε πλεονεκτική θέση βάζει μπροστά στο σκορ την “Βασίλισσα”.

Ο Γερμανός τεχνικός θέλοντας να ανατρέψει την κατάσταση δεν εχάσε χρόνο και 6 λεπτά μετά το γκολ που δέχθηκε η ομάδα του πέρασε στο παιχνίδι τον Ζότα στην θέση του Ντίας. Οι «Reds» στην συνέχεια άγγιξαν την ισοφάριση στο 69’ με τον Σαλάχ να επιχειρεί ωραίο φαλτσαριστό σουτ έξω από την περιοχή αλλά τον Κουρτουά να του λέει και πάλι όχι.

Σε άλλες δύο αλλαγές προχώρησε ο Κλοπ ψάχνοντας το πολύτιμο γκολ της ισοφάρισης με τους Κεϊτά και Φιρμίνο να παίρνουν την θέση των Χέντερσον και Τιάγκο στο 77’.

Στο 82’ ήρθε και η τελευταία μεγάλη φάση για την ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ, με τον Σαλάχ και πάλι να εκτελεί με το δεξί μέσα από την μεγάλη περιοχή τον Βέλγο γκολκίπερ, αλλά τον τελευταίο να πραγματοποιεί μια ακόμη σπουδαία επέμβαση. Τα λεπτά πέρναγαν το γκολ της ισοφάρισης δεν ερχόταν, το 2-0 πλησίαζέ αλλά δεν ήρθε ποτέ και όλα έδειχναν πως η Ρεάλ Μαδρίτης είναι καταδικασμένη να κερδίσει άλλον ένα τελικό και έτσι και έγινε. Μέχρι το σφύριγμα της λήξης δεν άλλαξε κάτι, παρέμεινε το 1-0 υπέρ των Μαδριλένων και…εγένετο νούμερο ένα στην Ευρώπη για 14η φορά.

 

 

Αναλυτικά οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Κονατέ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Φαμπίνιο, Χέντερσον (77′ Κεϊτά), Τιάγκο (77′ Φιρμίνο), Ντίας (65′ Ζότα), Σαλάχ, Μανέ

 

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ :Κουρτουά, Καρβαχάλ, Μιλιτάο, Άλαμπα, Μεντί, Μόντριτς (90′ Θεμπάγιος), Καζεμίρο, Κρόος, Βαλβέρδε (85′ Καμαβινγκά), Μπενζεμά, Βινίσιους (93′ Ροντρίγκο)

Το πιο μάγκικο από τα δεκατέσσερα…

Ακόμη και στον πιο πιστό, στον πιο αισιόδοξο φίλο της Ρεάλ Μαδρίτης αν του έλεγαν στην αρχή της σεζόν πως το φινάλε της χρονιάς θα έβρισκε την ομάδα του με το Πρωτάθλημα Ισπανίας και το Champions League , δύσκολα θα το πίστευε. Και αυτό γιατί; Γιατί μετά την φυγή του αρχηγού της Σέρχιο Ράμος, την μετακόμιση του παρτενέρ του Ισπανού στην άμυνα Ραφαέλ Βαράν στο Μάντσεστερ αλλά και δεδομένης των μετρίων τα τελευταία χρόνια σεζόν των Μαδριλένων μετά την αποχώρηση του Κριστιάνο Ρονάλντο, όλα έδειχναν πως θα είχαμε μια από τα ίδια και φέτος.

Και από μεταγραφές; Μόνο ο Αλάμπα ήρθε να καλύψει το κενό που άφησαν οι Ράμος και Βαράν.

Στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης πέρασε σχετικά εύκολα από την πρώτη θέση του 4ου ομίλου , η ήττα όμως από την Σερίφ Τιρασπόλ αλλά και οι δύσκολες νίκες απέναντι στην Σαχτάρ Ντόνετσκ δεν μας άφηναν περιθώρια να πιστέψουμε σε κάτι παραπάνω.

Από τους 16 της διοργάνωσης και μετά όμως έβγαλε μπροστά το ποδοσφαιρικό της DNA, έστειλε στο καναβάτσο 4 ποδοσφαιρικά μεγαθήρια, την Παρί Σεν Ζερμέν των Μέσσι, Νεύμαρ και Μπαππέ, την περσινή κάτοχο του τροπαίου Τσέλσι, την πρωταθλήτρια Αγγλίας Μάντσεστερ Σίτι, την Λίβερπουλ, την ομάδα που αποδεδειγμένα έπαιζε το καλύτερο ποδόσφαιρο μέσα στην χρονιά ενώ δεν είχε χάσει ούτε μια φορά μέσα στο 2022, κατέκτησε την 14η κούπα με τα «μεγάλα αυτιά» και απέδειξε για άλλη μια φορά σε όλους γιατί λέγεται Βασίλισσα της Ευρώπης.

ΦΩΤΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *