Type to search

Superleague Τουρκίας ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Τράμπζονσπορ : Η ομάδα των Μπακασέτα και Σιώπη πρωταθλήτρια Τουρκίας

Share

Η Τράμπζονσπορ των Τάσου Μπακασέτα και Μανώλη Σιώπη στέφθηκε πρωταθλήτρια Τουρκίας για έβδομη φορά στην ιστορία της, ύστερα από το 2-2 με την Αντάλιασπορ για την 35η αγωνιστική της Süper Lig.

Η ομάδα του Τάσου Μπακασέτα και Μανώλη Σιώπη στέφθηκε πρωταθλήτρια Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία της στο πρωτάθλημα  από την αρχή της σεζόν. Το 2-2 επί της Αντάλιασπορ στο “Μέντικαλ Παρκ” για την 35η αγωνιστική διασφάλισε τη διαφορά των 9 βαθμών που χρειαζόταν από τη 2η Φενέρμπαχτσε, ώστε να μην μπορεί να προσπεραστεί, μιας και η ομάδα του Δημήτρη Πέλκα μειονεκτεί στην ισοβαθμία. Το γήπεδο ήταν ασφυκτικά γεμάτο για τη φιέστα, ενώ χιλιάδες φίλαθλοι που δεν κατάφεραν να προμηθευτούν εισιτήριο συγκεντρώθηκαν στο εθνικό πάρκο της Τραπεζούντας, όπου μία γιγαντοθόνη μετέδιδε τον αγώνα.

Μόλις στο 3ο λεπτό, όλοι αυτοί οι φίλαθλοι πανηγύρισαν το 15ο γκολ του Αντρέας Κορνέλιους στο πρωτάθλημα. Η Αντάλιασπορ δεν το έβαλε κάτω όμως, αφού είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον, κυνηγώντας ένα ευρωπαϊκό “εισιτήριο”. Μάλιστα, επιτέθηκε χωρίς δισταγμό και βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα μία φορά στο 1ο μέρος, αλλά το γκολ ακυρώθηκε λόγω οφσάιντ. Στο 51′, η κυριαρχία των φιλοξενουμένων οδήγησε τελικά στην ισοφάριση με τον Αλασάν Νταό και πέντε λεπτά αργότερα κέρδισαν πέναλτι, όμως ο Ουγκουρτζάν Τσακίρ απέκρουσε την εκτέλεση του Φρέντι.

Ο Μπακασέτας αντικατέστησε τον Σιώπη στο 59′ και τρία λεπτά αργότερα ο Ντορουκχάν Τοκέζ έδωσε εκ νέου προβάδισμα στους γηπεδούχους. Το πάρτι που στήθηκε στις κερκίδες ίσως αποπροσανατόλισε τους παίκτες του Αμπντουλάχ Αβτζί, με την Αντάλιασπορ να ισοφαρίζει ξανά με τον Χάτζι Ράιτ. Τα τελευταία λεπτά ήταν επεισοδιακά, με τον Μπακασέτα να τσακώνεται με τον Γκιουράι Βουράλ που του πέταξε την μπάλα στο σώμα και εκατοντάδες φίλους της Τράμπζονσπορ να εισβάλλουν στο γήπεδο πριν από το σφύριγμα της λήξης για να πανηγυρίσουν τον τίτλο.

Εν τέλει αυτό συνέβη έπειτα από μία μικρή καθυστέρηση, με την Τράμπζονσπορ των Ελλήνων να γράφει ιστορία και να εξασφαλίζει θέση στον 3ο προκριματικό γύρο του επόμενου Champions League.

 

Ποντιακό ξεφάντωμα

 

Η πόλη της Τραπεζούντας, δεν ήταν δυνατόν να μην το γιορτάσει δεόντως. Στιγμές γλεντιού με έντονο Ελληνικό χρώμα. Όχι μόνο λόγω των Τάσου Μπακασέτα και Μανώλη Σιώπη. Η Τραπεζούντα ήταν το βασίλειο και το κέντρο των Ποντίων. Όσοι έμειναν εκεί, τηρούν ακόμη τις παραδόσεις. Έτσι, ο τρόπος με τον οποίο πανηγύρισαν το Πρωτάθλημα της Τραμπζονσπόρ, ήταν άκρως ποντιακός και συγκινητικός. Χορεύοντας στους δρόμους, ακούγοντας ποντιακή λύρα και φορώντας τις φανέλες της αγαπημένης τους ομάδας.

 

 

Αναδρομή μιας γεμάτης ιστορίας

 

Μέχρι την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας  το 1923 υπήρχαν τέσσερις ομάδες στην Τραπεζούντα που συμμετείχαν στο ερασιτεχνικό τοπικό πρωτάθλημα: η Ιντμανοτζαγί (İdmanocağı), η Ιντμανγκιουτζού (İdmangücü), η Νετζμιατί (Necmiati) και η Τράμπζον Λισεσί (Trabzon Lisesi). Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο πρώτων ήταν εφάμιλλος με εκείνον που παρατηρείται μέχρι σήμερα μεταξύ της Φενέρμπαχτσε και της Γαλατασαράι .

Την περίοδο 1962-3, με απόφαση του προέδρου της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, έπρεπε να γίνει συγχώνευση των συλλόγων κάθε πόλης που θα συμμετείχαν στη δεύτερη κατηγορία της χώρας. Λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού μεταξύ Ιντμανοτζαγί και Ιντμανγκιουτζού, κάτι τέτοιο στάθηκε αρχικά αδύνατο μέχρι το 1967.  Στις 21 Ιουνίου 1966 αποφασίστηκε τελικά η συγχώνευση των İdmanocağı, Μαρτισπόρ (Martıspor) και Γιλντίζσπορ (Yıldızspor). Τα χρώματα της ομάδας που δημιουργήθηκε ήταν το κίτρινο και το κόκκινο.  Την πρώτη περίοδο κατά την οποία συμμετείχε στη δεύτερη κατηγορία Τουρκίας κατέκτησε την όγδοη θέση και αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Μπασμπακανλίκ (Başbakanlık) . Λίγο αργότερα, η Ιντμανγκιουτζού συγχωνεύτηκε με τις Καραντενίζγκιουτζού (Karadenizgücü), Μαρτισπόρ και Γιολσπόρ (Yolspor) σχηματίζοντας τη σημερινή Τραμπζονσπόρ, με χρώματα της το κόκκινο και λευκό.

 

Κεφάλαιο Αχμέτ Οζγιαζιτζί

Ο Αχμέτ Οζγιαζιτζί ανέλαβε προπονητής της ομάδας το 1973, έχοντας προηγουμένως αγωνιστεί ως ποδοσφαιριστής για την Ινταμνγκιουτζού και κατά την πρώτη του χρονιά στο σύλλογο συνέβαλλε στην άνοδό του στην πρώτη εθνική κατηγορία. Το 1974-5 κατέκτησε την ένατη θέση στο πρωτάθλημα και την επόμενη χρονιά στην πρώτη . Η Τραμπζονσπόρ έγινε η πρώτη ομάδα εκτός της Κωνσταντινούπολης που κατέκτησε πρωτάθλημα. Με την καθοδήγηση του Οζγιαζιτζί ο σύλλογος κατέκτησε ακόμα το πρωτάθλημα και Κύπελλο Τουρκίας το 1976-7, καθώς και το Σούπερ Καπ. Το 1977-8 κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα και το τρόπαιο του κυπέλλου. Ο Οζγιαζιτζί αντικαταστάθηκε τότε από τον Οζκάν Σουμέρ για να αναλάβει εκ νέου προπονητής την επόμενη χρονιά.

 

Στάδιο – ‘Εδρα

 

Έδρα της Τραμπζοσπόρ είναι το Χουσεΐν Αβνι Ακέρ Στάντιουμ το οποίο χτίστηκε το 1951 και έχει χωρητικότητα 2.500 θέσεις. Ανακαινίστηκε το 1967, 1981, 1994-8 και τελευταία το 2010, ενώ πλέον διαθέτει 19.649 θέσεις. Το χόρτο είναι φυσικό και η έκτασή του είναι 68 x 105 τετ.μέτρα . Φέρει το όνομα του Χουσειν Αβνι Ακέρ, ο οποίος συνεισέφερε στον αθλητισμό της πόλης ως δάσκαλος.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *