Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Ρωσικό πρωτάθλημα: Τέταρτο σερί πρωτάθλημα για την Ζενίτ, απογοητευτική Σπαρτάκ και υποβιβασμός για Ούφα,Ρουμπίν Καζάν και Άρσεναλ Τούλα

Share

Μία ιδιαίτερη σεζόν στο Ρωσικό Πρωτάθλημα έφτασε σιγά σιγά στο τέλος της, αφού ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο και τα πλέι άουτ υποβιβασμού. Πρωταθλήτρια για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και έννατη συνολικά στέφθηκε η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Δεύτερη τερμάτισε η  Σότσι, με τις Δυναμό Μόσχας, Κρασνοντάρ και ΤΣΣΚΑ Μόσχας να ακολουθούν. Υπενθυμίζουμε ότι η UEFA απέβαλε τις Ρωσικές ομάδες από τις Ευρωπαΐκές διοργανώσεις για την επόμενη σεζόν και οι συγκεκριμένες πέντε ομάδες έκαναν ένσταση στο CAS για την απόφαση της Ουέφα, όμως δεν αναμένεται να αλλάξει την απόφαση το CAS. Στη δεύτερη κατηγορία υποβιβάστηκαν απευθείας η Άρσεναλ Τούλα και η Ρουμπίν Καζάν. Μετά τα πλέι άουτ υποβιβάστηκε και η Ούφα ενώ η Χίμκι κατάφερε να διατηρήσει τη θέση της.

Η Ζενίτ έφτασε σχετικά εύκολα στη κατάκτηση του τίτλου αφού κατέκτησε και μαθηματικά το πρωτάθλημα την 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος έπειτα από την εντός έδρας επικράτηση με 3-1 επί της Λοκομοτίβ Μόσχας στο στάδιο Κρεστόφσκι. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης έμεινε πίσω στο σκορ από το τέταρτοι λεπτό, όμως με γκολ των Ιβάν Σεργκέφ και Μαΐκόν έφτασε στην ανατροπή πριν την λήξη του πρώτου ημιχρόνου. Το τρίτο γκολ πέτυχε ο Αντρέΐ Μοστοβόι στο 77ο λεπτό και “κλείδωσε” το πρωτάθλημα, τρείς στροφές πριν το τελός.

Η αλήθεια είναι ότι από το ξεκίνημα της σεζόν φαινόταν ότι η Ζενίτ θα διεκδικήσει ξανά το πρωτάθλημα, καθώς άρχισε με ένα αήττητο σερί εννέα αγώνων, με την πρώτη ήττα να έρχεται στην έδρα της από την μετέπειτα δευτεραθλήτρια Σότσι με 1-2 στις 03 Οκτωβρίου ενώ ακολούθησε και η ήττα σοκ από την Άρσεναλ Τούλα εκτός έδρας. Αυτές οι ήττες όμως δεν την επηρέασαν και με ένα νέο μεγάλο αήττητο σερί 18 αγώνων εξασφάλισε τον τίτλο. Για την ιστορία γνώρισε την ήττα στον τελευταίο αγώνα της χρονίας από την Νίζνι Νόβγκοροτ εκτός έδρας με 0-1.

Μετά και τον αποκλεισμό των Ρωσικών ομάδων από τις Ευρωπαΐκές διοργανώσεις τη νέα σεζόν, το πρωτάθλημα έχασε το ενδιαφέρον του καθώς η μάχη για τα ευρωπαΐκά εισιτήρια αποτελούσε πλέον παρελθόν. Δεύτερη και εννέα βαθμούς πίσω (56 συνολικά) από τη πρωταθλήτρια τερμάτισε η Σότσι με ένα εξαιρετικό φινάλε στη σεζόν με μόλις μία ήττα στα τελευταία 14 παιχνίδια. Την πρώτη εξάδα συμπληρώνουν η Δυναμό Μόσχας με 53 βαθμούς, η Κράσνονταρ και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 50 βαθμούς και η Λοκομοτίβ Μόσχας με 48.

Από εκεί και πέρα ανετη χρονιά είχε η Αχμάτ Γκρόζνι και η νεοφώτιστη Κρίλια Σοβέτοβ που τερμάτισαν σε 7η και 8η θέση με 42 και 41 βαθμούς αντίστοιχα. Από την άλλη Ροστόφ και Σπαρτάκ Μόσχας είχαν μία απογοητευτική χρονιά, που λίγο έλειψε να τις βάλει σε περιπέτειες για τη παραμονή τους στη κατηγορία. Τελικά το τελευταίο σφύριγμα στη χρονιά τις βρήκε με 38 βαθμούς στην έννατη και στην δέκατη θέση αντίστοιχα. Αυτή μάλιστα ήταν και η χειρότερη θέση που κατέλαβε η Σπαρτάκ Μόσχας από το 2003, όταν και πήρε ξανά τη δέκατη θέση.

Στην ουρά της βαθμολογίας υπήρξε ενδιαφέρον μέχρι και τη τελευταία στιγμή. Τη τελευταία αγωνβιστική Νίζνι Νόβγκοροντ,Ουράλ, Χίμκι, Ρουμπίν Καζάν και Ούφα, όλεςεμπλέκονταν σε σενάρια υποβιβασμού. Το ματς που ξεχώριζε ήταν αυτό μεταξύ της της Ρουμπίν Καζάν και της Ούφα στο Καζάν Αρένα. Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν τον αγώνα με 29 βαθμούς ενώ οι φιλοξενούμενοι βρίσκονταν στους 27 και μόνο με νίκη θα γλίτωναν τον απευθείας υποβιβασμό. Η Ρουμπίν Καζάν ευτύχησε να προηγηθεί με πέναλτι του Βιτάλι Λισάκοβιτς στο 37ο λεπτό της αναμέτρησης. Η Ούφα μπήκε δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο και έφτασε στην ισοφάριση στο 54ο λεπτό με τον Βλάντισλαβ Καμίλοβ. Εκεί που όλα έδειχναν ότι το παιχνίδι θα λήξει στην ισοπαλία 1-1, ο Ντίλαν Ορτίθ έγραψε το 2-1 για την Ούφα και έστειλε την Ρουμπίν Καζάν στη δεύτερη κατηγορία, γλιτώνοντας προσωρινά την ομάδα του.

Στα άλλα ματς η Νίζνι Νόβγκοροντ επικράτησε με 1-0 της πρωταθλήτριας Ζενίτ, η Ουράλ νίκησε με 2-1 την ήδη υποβιβασμένη Άρσεναλ Τούλα ενώ νίκη με το ίδιο σκορ πέτυχε η Χίμκι επί της Σπαρτάκ Μόσχας. Με αυτά τα αποτελέσματα Νίζνι και Ουράλ σώθηκαν, Χίμκι και Ούφα οδηγήθηκαν στα μπαράζ ενώ η Ρουμπίν Καζάν ακολούθησε την Άρσεναλ Τούλα στη δεύτερη κατηγορία.

Τελικά η Ούφα δεν κατάφερε να γλιτώσει τα χειρότερα. Στα πλέΐ άουτ υποβιβασμού κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Όρενμπουργκ. Στο πρώτο μάτς εκτός έδρας προηγήθηκε με 2-0, όμως τελικά ισοφαρίστηκε σε 2-2 και όλα θα κρίνονταν στην ρεβάνς. Εκεί βρέθηκε νωρίς πίσω στο σκορ, ισοφάρισε σε 1-1 με Ζουραβλίοβ όμως η τύχη την πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα, αφού δέκτηκε το γκολ στο 94 και υποβιβάστηκε όπως η Ρουμπίν Καζάν.

Στο άλλο ζευγάρι η ΣΚΑ Κχαμπάροσκ κέριδσε με 1-0 την Χίμκι στο πρώτο παιχνίδι με γκολ του Έμμερσον όμως η δεύτερη δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα στη ρεβάνς, αφού επικράτησε με 3-0 και σφράφισε τη παραμονή της στη πρώτη κατηγορία.

Αυτό που μένει να δούμε είναι τι μέλλει γενέσθαι με τις Ρωσικές ομάδες το επόμενο διάστημα, με την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί.

 

Κώστας Τσιακλής

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *