Type to search

ΚΥΠΡΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κύπρος: Πρωταθλητής ο Απόλλων Λεμεσού έπειτα από 16 χρόνια, στο Τσάμπιονς Λιγκ και η ΑΕΚ Λάρνακας. Εκτός Ευρώπης η Ανόρθωση!!

Share

Η σεζόν στο Κυπριακό πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε και επίσημα μετά το τέλος της ανατρεπτικής τελευταίας αγωνιστικής. Πρωταθλητής Κύπρου στέφθηκε έπειτα από 16 χρόνια ο Απόλλων Λεμεσού, μετά την επικράτηση του με 4-1 επί του συμπολίτη Άρη στη πρότελευταία αγωνιστική. Το δεύτερο εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ πήρε η ΑΕΚ Λάρνακας αφού νίκησε με 1-0 τον Απόλλωνα στο Τσίρειο στάδιο την τελευταία αγωνιστική και εκμεταλλεύτηκε την ήττα του ΑΠΟΕΛ από την Πάφο και πέρασε αυτή στη δεύτερη θέση. Ο ΑΠΟΕΛ από τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, κατέληξε στη τρίτη θέση που οδηγεί στο Κόνφερενς Λιγκ. Το άλλο Ευρωπαΐκό εισιτήριο μέσω πρωταθλήματος πήρε ο Άρης Λεμεσού που νίκησε με 3-0 την Ανόρθωση εκτός έδρας και εξασφάλισε την έξοδο του στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην ιστορία του. Στην Β’ κατηγορία οδηγείται ο ένας από τους δύο φιναλίστ του κυπέλλου, Εθνικός Άχνας αλλά και η ΠΑΕΕΚ Κερύνειας.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο Απόλλων Λεμεσού κατέκτησε το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά το 2006 και αυτό έκανε την Λέμεσο να μοιάζει με μεθυσμένη πολιτεία. Η σεζόν για τους Λεμεσιανούς δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο, αφού γνώρισαν τον αποκλεισμό στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Κόνφερενς Λιγκ από την Σλοβακική Ζίλινα. Στο πρωτάθλημα όμως έδωσε την απάντηση του στους επικριτές, αφού ξεκίνησε με το απόλυτο νικών σε τέσσερεις αναμετρήσεις. Ο Απόλλωνας ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας στο μεγαλύτερο μέρος του πρωταθλήματος. Το τέλος της κανονικής διάρκειας τον βρήκε στους 46 βαθμούς και στο +7 από ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ. Ένα σερί εννέα αγωνιστικών όμως (δύο στην κανονική διάρκεια και επτά στα πλέι οφ), έβαλαν φωτιά στο πρωτάθλημα καθώς ο ΑΠΟΕΛ έφτασε στο μείον ένα, πριν το μεταξύ τους ντέρμπι.

Εκεί σε ένα ντέρμπι με τα όλα του, ο Απόλλωνας χάρις σε γκολ των Ιωάννη Πίττα, Χάρη Μαυρία και Ράντζελο Γιάνγκα επικράτησε με 3-2 και άνοιξε τη “ψαλίδα” στους τέσσερεις βαθμούς και έμοιαζε ότο αυτός ο τίτλος δεν χάνεται. Και πράγματι έτσι ήταν καθώς στην επόμενη αγωνιστική θριάμβευσε με 4-1 επί του Άρη και ‘κλείδωσε” και μαθηματικά το πρωτάθλημα.

Ο Απόλλωνας Λεμεσού κέρδισε το πρωτάθλημα στην Κύπρο: Το κύπελλο παρέδωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης | Hellasjournal.com

Η ΑΕΚ Λάρνακας είναι η ομάδα που πήρε το δεύτερο προνομιούχο εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσαμπιονς Λιγκ πραγματοποιόντας ένα αρκετά καλό φινάλε στο πρωτάθλημα με έξι αήττητα παιχνίδια ενώ και το ξεκίνημα της τον Αύγουστο ήταν ανάλογο με μόλις μία ήττα στα πρώτα 13 ματς του πρωταθλήματος από τον Άρη στη Λεμεσό. Στα επόμενα ισάριθμα παιχνίδια όμως πήρε μόλις τρείς νίκες, αποτελέσματα που την έφεραν να παλεύει περισσότερο για τα ευρωπαΐκά εισιτήρια παρά για τον τίτλο. Στο τέλος με τρείς ισοπαλίες και τρείς νίκες, πήρε 12 βαθμούς και τερμάτισε στο +2 από τον τρίτο ΑΠΟΕΛ.

Λάθος δύο PCR για ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ | ShootandGoal

Τα δύο εισιτήρια για τα προκριματικά του Κόνφερενς Λιγκ πήραν ΑΠΟΕΛ και Άρης. Από τη μία ο ΑΠΟΕΛ με πολλά σκαμπανεβάσματα στην σεζόν. Αρχικά ξεκίνησε με 3/3 ήττες και η χρονιά έμοιαζε ανάλογη με την περσινή, στην συνέχεια είχε μόλις δύο ήττες στα επόμενα 22 παιχνίδια και έφτασε στο σημείο να διεκδικεί το πρωτάθλημα και στο τέλος αφού έμεινε για τέσσερεις αναμετρήσεις χωρίς νίκη, αυτοκτόνησε και όχι μόνο έχασε τον τίτλο αλλά και το εισιτήριο του Τσάμπιονς Λιγκ. Από την άλλη ο Άρης ως νεοφώτιστος, πραγματοποίησε τη καλύτερη σεζόν του στη πρώτη κατηγορία και συμμετείχε για πρώτη φορά στα πλέι οφ. Σε κάποια φάση μάλιστα διεκδικούσε και το πρωτάθλημα! Τελικά πραγματοποίησε ένα επικό προσπέρασμα τη τελευταία αγωνιστική. Η ομάδα από τη Λεμεσό, ήθελε μόνο νίκη εκτός έδρας κόντρα στην Ανόρθωση και το έκανε με το εμφατικό 3-0 και άφησε την προσφυγική ομάδα εκτός Ευρωπαΐκών κύπελλων για τη νέα χρονιά.

ΑΠΟΕΛ - Άρης 1 -1, "μίλησε" τελευταίος ο Στεπίνσκι (video)

Η άλλη έκπληξη της χρονιάς ήταν η Πάφος, η οποία και αυτή κατάφερε να συμμετάσχει στα πλέι οφ. Τελικά όμως δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση και ήταν η μία από τις δύο χαμένες της σπουδαίας μάχης που έγινε φέτος για την Ευρώπη.

Απογοητεύσεις της χρονιάς ήταν η πρωταθλήτρια Ομόνοια αλλά και η ΑΕΛ Λεμεσού που δεν μπόρεσαν καν να μπουν στα πλέι οφ και κατέληξαν να είναι “αδιάφορες” στα πλέι άουτ. Από την μία η Ομόνοια δεν ενισχύθηκε όπως θα έπρεπε και δεν μπόρεσε να αντέξει το βάρος και της Ευρώπης και του πρωταθλήματος. Από την άλλη η ΑΕΛ δεν μπόρεσε να βρεί ποτέ ρυθμό μετά το ξεκίνημα του πρωταθλήματος και μοιραιά τερμάτισε στην όγδοη θέση. Η διαφορά των δύο ομάδων είναι ότι η Ομόνοια βρίσκεται στο τελικό του κυπέλλου με αντίπαλο τον Εθνικό Άχνας και αν το κατακτήσει, θα εξασφαλίσει θέση στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ. Μάλιστα οι “πράσινοι” απέκλεισαν την ΑΕΛ στην προημιτελική φάση. Σε αυτή τη κατηγορία οφείλουμε να βάλουμε και την Ανόρθωση καθώς θεωρείται αποτυχία η μη εξασφάλιση Ευρωπαΐκού εισιτηρίου. Το ξεκίνημα της δεν ήταν καλό λόγω και της συμμετοχής της στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ. Ακολούθησε ένα δυνατό σερί με μόλις μία ήττα σε 17 παιχνίδια, όμως τελικά πλήρωσε και την όχι ανάλογη παρουσία της στα πλέι οφ.

Όσο αφορά τον υποβιβασμό, εκεί δεν είχαμε ιδιαίτερες συγκινήσεις καθώς Εθνικός Άχνας και ΠΑΕΕΚ ήταν με διαφορά οι χειρότερες ομάδες και δίκαια υποβιβάστηκαν στην Β΄ κατηγορία. Ο Εθνικός Άχνας όμως βρίσκεται σήμερα στον τελικό του κυπέλλου απέναντι στην Ομόνοια και έγινε η πρώτη ομάδα που ενώ έχει υποβιβαστεί, κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό. Την θέση των Εθνικού Άχνας και ΠΑΕΕΚ στην πρώτη κατηγορία θα πάρουν οι Καρμιώτισσα, Νέα Σαλαμίνα, Ακρίτας Χλώρακας και Ένωση Νέων Παραλιμνίου και θα έχουμε πρωτάθλημα 14 ομάδων.

Η μοναδική εκκρεμότητα θα κλείσει απόψε το βράδυ στις 19:00 το απόγευμα στο ΓΣΠ, όπου Ομόνοια Λευκωσίας και Εθνικός Άχνας διεκδικούν το τρόπαιο. Η μεν Ομόνοια θέλει το 15ο τρόπαιο της ενώ ο Εθνικός Άχνας βρίσκεται για δεύτερη φορά σε τελικό και θα επιδιώξη την πρώτη του κατάκτηση. Ο νικητής θα έχει εξασφαλισμένη θέση στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ και πιθανότατα θέση στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ, λόγω των ανακατατάξεων που έχουμε φέτος εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

ANT1.com.cy | Αποκλειστικές φωτογραφίες από το τρόπαιο του τελικού κυπέλλου Ομόνοια-Εθνικός Άχνας!

Κώστας Τσιακλής

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *