Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ 1

ΠΑΣ Γιάννινα: Η επιτυχημένη χρονιά που έψαχνε καιρό ήρθε φέτος

Share

Μία ακόμα σεζόν ολοκληρώνεται αφήνοντας όμορφες αναμνήσεις στους φιλάθλους του ΠΑΣ Γιάννινα από τη συνολική πορεία και μάλιστα φέτος ο ΠΑΣ κατάφερε να έχει πολύ και μεγάλη διάρκεια στα θετικά αποτελέσματα. Ξεκίνησε με τις μεγάλες νίκες επί ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού στις δύο πρώτες αγωνιστικές, έβαλε γερές βάσεις για τη σωτηρία του και από εκεί και πέρα «διάνθισε» την παρουσία του με νίκες όπως το 0-5 επί του Άρη, αλλά και με μία πολύ ανταγωνιστική παρουσία στα playoffs.

Υπό άλλες προϋποθέσεις και συνθήκες, η σημερινή αναμέτρηση, τελευταία της καταπληκτικής χρονιάς για τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, θα ήταν μία πραγματική γιορτή. Παρόλα αυτά όμως, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με τα συνεχή δημοσιεύματα για την επικείμενη αποχώρηση του Ηρ. Μεταξά από τον πάγκο του ΠΑΣ και τη συμφωνία του με τον Αστ. Τρίπολης, δημιούργησαν μία βαριά ατμόσφαιρα και αυτό είναι εύκολο να το διακρίνει οποιασδήποτε παρακολουθεί τα δρώμενα της ομάδας. Μπορεί ο Ηρ. Μεταξάς στην καθιερωμένη media day, να είπε, ότι δεν υπάρχει κάτι επίσημο να ανακοινωθεί και πως ο ίδιος έχει κάνει μία συζήτηση με τον κ. Χριστοβασίλη, αλλά χωρίς να διευκρινίσει το περιεχόμενο αυτής, ωστόσο όλα δείχνουν, ότι έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από τον ΠΑΣ και να συνεχίσει την καριέρα του στον Αστέρα Τρίπολης.

Ένας μίνι απολογισμός, με θετικό πρόσημο

Φτάνοντας στο τέλος της σεζόν, ο προπονητής του ΠΑΣ κλήθηκε να κάνει και έναν σύντομο απολογισμό, λέγοντας πως υπάρχουν πολλά ωραία πράγματα από αυτήν τη χρονιά, με κυριότερο το καλύτερο κλίμα σε αποδυτήρια ομάδας που συνάντησε ποτέ ο ίδιος, αλλά και οι παίκτες του.

«Ειλικρινά δεν έμεινε κάτι ανεκπλήρωτο. Υπάρχουν τόσο ωραία πράγματα απ’ αυτήν τη χρονιά να πούμε. Σήμερα μίλησα μ’ έναν παίκτη που ήρθε πέρυσι και μου είπε ότι τέτοια αποδυτήρια και τέτοιο κλίμα πρώτη φορά βλέπω. Αυτό όλοι μαζί το καταφέραμε. Και τα παιδιά και το τιμ και οι φροντιστές, ο Πεδιαδιτάκης, ο Καρβέλης, οι φυσιοθεραπευτές. Είδαμε ομαδικότητα, ήταν το πρώτο που ζήτησα και το είχαμε ως το τέλος. Και τώρα με όλα αυτά τα προβλήματα δεν είδαμε κάποιον να τα παρατάει, να ρίχνει ευθύνες σε άλλους, να βάζει το κεφάλι κάτω ή να λέει «δεν θα τα δώσω σήμερα όλα». Είδαμε ότι ο Πίρσμαν έπαιζε ακόμα και τραυματίας, ενώ ξέραμε ότι δεν θα είναι εδώ την επόμενη χρονιά. Δεν είναι φυσιολογικά αυτά τα πράγματα και δεν τα ζεις κάθε χρόνο. Σίγουρα, θα ήθελα να κερδίζαμε παραπάνω παιχνίδια, αλλά κερδίσαμε παραπάνω ματς απ’ αυτά που πίστευαν οι πιο πολλοί. Είμαι πολύ ευχαριστημένος. Είναι νωρίς όμως για απολογισμό, γιατί αύριο (σ.σ σήμερα) παίζουμε ένα ακόμα παιχνίδι και θα ήθελα να βγω άλλη μία φορά χαρούμενος από το γήπεδο. Το καλό κλίμα, όσο καλό και να είναι στην προετοιμασία, δεν διατηρείται αν δεν κερδίζεις. Θα ήθελα πολύ αυτή τη νίκη για να πάμε στις διακοπές με καλό κλίμα. Ο Άρης έχει πίσω του ένα φανταστικό παιχνίδι απ’ αυτά που θυμάσαι και μακάρι κι εμείς να κάνουμε στην έδρα μας ένα τελευταίο γλέντι γι’ αυτήν τη χρονιά».

1997–2004: Η επιστροφή και η νέα κρίση
Την περίοδο 1997–98 ο ΠΑΣ Γιάννινα βρέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Γ΄ Εθνική. Την πρώτη χρονιά που μετείχε στην κατηγορία κατέκτησε το πρωτάθλημα και επανήλθε άμεσα στη Β΄ Εθνική (1998–99) όπου τερμάτισε τέταρτος, ενώ στο πρωτάθλημα του 1999–2000 ήταν τρίτος και προκρίθηκε στα μπαράζ ανόδου που διεξήχθησαν στο ουδέτερο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Εκεί νίκησε τον (4ο) Πανσερραϊκό (3–1) και έφερε ισοπαλία 1–1 (ισοφάρισε ο Κορμαρής στο 96′) με το (2ο) Αιγάλεω, κατακτώντας την άνοδο, επιστρέφοντας έτσι έπειτα από 10 χρόνια στην Α’ Εθνική με πρώτο σκόρερ της ομάδας (και 4ο στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής) τον Κορμαρή με 16 γκολ. Σημαντικό σημείο των μπαράζ ήταν η δυναμική παρουσία του κόσμου (πάνω από 8.000).

Στο πρωτάθλημα 2000–01 ο ΠΑΣ τερμάτισε 13ος και υποχρεώθηκε να δώσει αγώνες μπαράζ για την παραμονή στην κατηγορία στη Ρόδο απέναντι στον ΟΦΗ, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί στη Β΄ Εθνική (0–1, 0–2 στη Ρόδο και 2–0 στα Γιάννενα).Τα μπαράζ σημαδεύτηκαν από επεισόδια και τον σοβαρό τραυματισμό φιλάθλων.

Τη χρονιά 2001–02 κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και επέστρεψε άμεσα στα «μεγάλα σαλόνια». Πρώτοι σκόρερ της ομάδας ήταν οι Θ. Νικολαΐδης, Κυπαρίσσης και Γήττας που είχαν από 6 γκολ.

Κατόπιν ακολούθησε μια περίοδος κρίσης, καθώς στο πρωτάθλημα 2002–03 παρότι τερμάτισε 14ος, θέση που του εξασφάλιζε τη συμμετοχή στα μπαράζ για τη σωτηρία, τιμωρήθηκε με αφαίρεση 90 βαθμών για χρέη προς παλιούς ποδοσφαιριστές του, απόφαση που οδήγησε τον σύλλογο στη Β΄ Εθνική.

Την επόμενη περίοδο (2003–04) τερμάτισε 14ος στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής και σε αγώνα μπαράζ για την παραμονή με τον Ηλυσιακό ηττήθηκε 3–1 και υποβιβάστηκε στην Γ΄ Εθνική. Ο τότε πρόεδρος Μάνθος Κολέμπας αποχώρησε και την ηγεσία της ομάδας ανέλαβε ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας.[10] Ο σύλλογος νομικά από ΠΑΕ μετατράπηκε σε ΤΑΠ, μια μορφή ημιεπαγγελματικής λειτουργίας.

2004–2010: Στα ημιτελικά του κυπέλλου
Ο ΠΑΣ τερμάτισε δεύτερος στον Βόρειο Όμιλο της Γ΄ Εθνικής το 2004–05, ωστόσο δεν προβιβάστηκε λόγω του κανονισμού που προέβλεπε να παίρνει το εισιτήριο για την άνοδο στην Β΄ Εθνική ο καλύτερος 2ος από τους δύο ομίλους της κατηγορίας.

Την περίοδο 2005–06 ο σύλλογος έφτασε ένα βήμα πριν τον υποβιβασμό στην Δ’ Εθνικήμε την αφαίρεση βαθμών του μετά το τέλος του πρωταθλήματος, τελικά όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε και πήρε την άνοδο στη Β’ Εθνική έχοντας τερματίσει 2ος σε ισοβαθμία με τον 1ο Αγροτικό Αστέρα, ενώ παράλληλα με την άνοδο στην δεύτερη κατηγορία δημιουργήθηκε επισήμως η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966.

Την επόμενη χρονιά (2006–07) τερμάτισε στην 5η θέση, διεκδικώντας την άνοδο στη Σούπερ Λίγκα καθ΄όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Στον θεσμό του Κυπέλλου έκανε τη μεγάλη έκπληξη αποκλείοντας αρχικά τους Βύζαντα Μεγάρων, Αιγάλεω, Ηρακλή καθώς και τον πρωταθλητή Ολυμπιακό με σκορ 2–0 και 1–2 (στην παράταση) φτάνοντας στα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου εκεί αποκλείστηκε από τη μετέπειτα κυπελλούχο ΑΕΛ. Ο ΠΑΣ Γιάννινα έγινε η μόνη ομάδα κατώτερης κατηγορίας που έχει αποκλείσει τον Ολυμπιακό σε διπλούς αγώνες.

Με σημαντικές προσθήκες ποδοσφαιριστών ο Άγιαξ της Ηπείρου ξεκίνησε το 2007 με τον τίτλο του φαβορί για την άνοδο στη Σούπερ Λίγκα, τελικά όμως στο τέλος της περιόδου τερμάτισε 4ος μετά από μια σχετικά μέτρια πορεία.

Μετά την αποτυχία της ομάδας να μην ανέβει στην Α’ Εθνική και έπειτα από εντάσεις ο μεγαλομέτοχος Αλέξης Κούγιας αποφάσισε να αποχωρήσει από την ομάδα. Στις 3 Ιουλίου 2008 ήρθε σε συμφωνία με τον Γιώργο Χριστοβασίλη για την πώληση της ΠΑΕ και μετά από μια χρονοβόρα διαδικασία που ακολούθησε το 87% των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 άλλαξε ιδιοκτήτη. Την περίοδο 2008–09 τερμάτισε στη 2η θέση της Β΄ Εθνικής, πίσω από τον Ατρόμητο Αθηνών, έχοντας την καλύτερη επίθεση με 70 γκολ, εξασφαλίζοντας την άνοδο στην πρώτη κατηγορία.

Η παρουσία της ομάδας στη μεγάλη κατηγορία υπήρξε όμως σύντομη, καθώς την περίοδο 2009–10 υποβιβάστηκε στη Β΄ Εθνική. Στο κύπελλο ωστόσο ισοφάρισε το ρεκόρ της φθάνοντας στα ημιτελικά του θεσμού, έχοντας αποκλείσει μεταξύ άλλων τον δεύτερο στην τελική βαθμολογία της Σούπερ Λίγκα, ΠΑΟΚ με 4–0 στο Στάδιο Ζωσιμάδων (μονός αγώνας), αποκλείστηκε όμως από τον μετέπειτα νταμπλούχο Παναθηναϊκό.

2010–2017: Ο δρόμος για την Ευρώπη
Την επόμενη χρονιά (2010–11) η ομάδα επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία έχοντας την καλύτερη επίθεση και την καλύτερη άμυνα, αλλά χάνοντας την πρώτη θέση την τελευταία αγωνιστική από τον Παναιτωλικό.

Την περίοδο 2011–12 τερμάτισε στην 8η θέση της πρώτης εθνικής, παραμένοντας στην κατηγορία και βάζοντας παράλληλα τέλος σε ένα αρνητικό σερί άμεσων υποβιβασμών. Την επόμενη περίοδο (2012–13) κατάφερε να φτάσει μέχρι την 5η θέση, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ καλύτερης θέσης στο πρωτάθλημα, συμμετέχοντας στη συνέχεια στα πλέι οφ όπου κατέλαβε την 4η θέση του μίνι πρωταθλήματος, αν και ξεκίνησε με 2 νίκες και παρά το γεγονός ότι αγωνιστικά εξασφάλισε τη συμμετοχή του στο Γιουρόπα Λιγκ (2013–14), δεν έλαβε τελικά τη σχετική άδεια από την ΟΥΕΦΑ. Στο πρωτάθλημα του 2013–14 τερμάτισε 11ος, συνεχίζοντας την παρουσία του στην κατηγορία, ενώ την περίοδο 2014–15 τερμάτισε στην έκτη θέση της βαθμολογίας, αποτυγχάνοντας να λάβει μέρος στη διαδικασία των πλέι οφ κι ενώ μέχρι την τελευταία αγωνιστική βρισκόταν στην πέμπτη προνομιούχο θέση. Επιστέγασμα της καλής πορείας ήταν οι διακρίσεις του Γιάννη Πετράκη που ανακηρύχθηκε ως ο καλύτερος προπονητής, του Μάρκου Βελλίδη ως καλύτερος τερματοφύλακας, ο οποίος συμπεριλήφθηκε και στην καλύτερη ενδεκάδα του πρωταθλήματος, και του Χάρη Χαρίση ως ο καλύτερος νέος ποδοσφαιριστής.

Την επόμενη χρονιά (2015–16) ο ΠΑΣ Γιάννινα τερμάτισε ξανά στην 6η θέση, εξασφαλίζοντας ωστόσο για πρώτη φορά στην ιστορία του τη συμμετοχή του στο Γιουρόπα Λιγκ (2016–17), αντί του 5ου Πανιώνιου, ο οποίος δεν έλαβε τη σχετική άδεια συμμετοχής από την ΟΥΕΦΑ. Ο προπονητής του συλλόγου Γιάννης Πετράκης, ήταν ακόμα μια φορά υποψήφιος για τον τίτλο του καλύτερου προπονητή της χρονιάς.

Η περίοδος 2016–17 ήταν ιστορική για τον σύλλογο, καθώς συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία του σε πανευρωπαϊκή διοργάνωση (Γιουρόπα Λιγκ), ενώ στο πρωτάθλημα τερμάτισε στην 9η θέση. Σημαντική στιγμή για τον σύλλογο και την πόλη τη χρονιά αυτή υπήρξε επίσης ο φιλικός αγώνας με τους παλαίμαχους της Μπαρτσελόνα, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2016 στο Στάδιο Ζωσιμάδων, έπειτα από συνεργασία των δύο συλλόγων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει για το εν λόγω θέμα και να προσφέρει οικονομική βοήθεια.

Παναγιώτης Κουζινόγλου

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *