Type to search

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αλφόνσο Ντέιβις: Το Καναδέζικο αστέρι που παραλίγο να σταματήσει να αστράφτει!

Share

Ο Αλφόνσο Ντέιβις στα 20 του θεωρείται ένα από τα καλύτερα φουλ μπακ του κόσμου λόγο της ταχύτητας του, της τρίπλας του και της δημιουργηκότητας του. Απο τα 17 του είναι βασικό στέλεχος της εθνικής ομάδας του Καναδά και οδήγησε επίσης την χώρα του για πρώτη φορά μετά το 1986 στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα γίνει στο Κατάρ τον χειμώνα.

 

 

Το Αμερικάνικο όνειρο

Ο Ντέιβις ξεκίνησε την καριέρα του στην Αμερική και στους Βανκούβερ Γουάιτκαπς 2 το 2016, που την τότε στιγμη έγινε ο νεότερος παίκτης που υπέγραψε συμβόλαιο στο USL σε ηλικία 15 ετών και τριών μηνών και σε ηλικία 15 ετών και έξι μηνών έγινε επίσης ο νεότερος παίκτης που σκόραρε στο USL, ρεκόρ που το κατείχε ο Ντέιβις μέχρι το 2020. Εμεινε μέχρι το 2018 κάνοντας εντυπωσιακές εμφανίσεις και τραβώντας το ενδιαφέρον πολλών Ευρωπαϊκών ομάδων και συγκεκριμένα της πρωταθλήτριας Γερμανίας, Μπάγερν Μονάχου που και τον απέκτησε το 2018. Τα στατιστικά του με την Αμερικανική ομάδα είναι τα εξής: Σε 92 αγώνες (και με την πρώτη και με την δεύτερη ομάδα) είχε 14 γκολ και 14 ασσίστ.

Το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και η γρήγορη προσαρμογή του

Ο Ντέιβις αποκτήθηκε απο τους Βαυαρούς το 2018 έναντι 13.5 εκ δολαρίων και με τα επιπρόσθετα μπόνους να φτάνουν συνολικά την μεταγραφή στα 22 εκ. Έγινε ο νεότερος παίκτης που σκόραρε για την ομάδα σε νίκη επί της Μάινζ με 6-0 ξεπερνόντας το πάνω απο 20 χρόνια ρεκόρ που είχε ο Ρόκε Σάντα Κρούζ. Είναι επίσης ο πρώτος Καναδός διεθνής που σκοράρει για την Μπάγερν. Στην πρώτη του χρονιά ο Ντέιβις κατέκτησε και το πρωτάθλημα και το κύπελλο, όπου στον τελικό με την Λειψία δεν ήταν στην αποστολή.

 

Εδραίωση στην πρώτη ομάδα και κατάκτηση του Champions League

Ο Ντέιβις ξεκίνησε για πρώτη φορά στην βασική ενδεκάδα στην 9η αγωνιστική της Bundesliga σε ματς με την Ουνιόν Μπερλίν, παίζοντας όλο τον αγώνα στην νίκη της Μπάγερν με 2-1. Το πρώτο του παιχνίδι ως βασικός στο Champions League ήταν με τον Ολυμπιακό στην Αλιάνζ Αρένα σε αγώνα που οι γηπεδούχοι νίκησαν με σκορ 2-0. Μετά τους τραυματισμούς των Σούλε και Ερνάντεζ, ο Κόβατς έβαζε συχνά τον Ντέιβις στο αριστερό άκρο της άμυνας μεταφέροντας τον Άλαμπα στην θέση του σέντερ μπακ. Οι εμφανίσεις του σε όλη την χρονιά κέρδισαν τον σύλλογο που τον ανανέωσε τον Απρίλιο του 2020 μέχρι το 2025. Το 2020 ήταν μια ονειρική ημερολογιακή χρονιά για τον Ντέιβις αφού κατέκτησε όλους τους διαθέσημους τίτλους μπαίνοντας σε ένα κλειστό κλαμπ παικτών που το έχουν καταφέρει αυτό. Βγήκε επίσης τρίτος στην ψηφοφορία για το βραβείο του Γκόλντεν Μπόι πίσω από τον Χάλαντ και τον Φάτι.

 

 

Το πρόβλημα υγείας που πήγε να βάλει πρόορο στοπ στην καριέρα του

Τον Γενάρη ο Ντέιβις βγήκε θετικός στον κορονοϊό. Η Μπάγερν όμως έκανε παραπάνω τεστ στον Καναδό και βρέθηκε στον Ντέιβις ένα πρόβλημα ήπιας μυοκαρδίτιδας και φαινόταν ότι θα άφηνε για αρκετό καιρό εκτός το φούλ μπάκ της Μπάγερν και μπορεί να έχανε και το Παγκόσμιο Κύπελλο που τόσο πολύ ήθελε να παίξει. Όμως ο Ντέιβις κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας που τον ταλαιπωρούσε, όμως δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει απο κοντά την μαθηματική πρόκριση του Καναδά στους ομίλους του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο Ντέιβις πραγματοποίησε την επιστροφή του στο πρώτο ματς με την Βιγιαρεάλ όπου έπαιξε 90 λεπτά στην ήττα της Μπάγερν στο Θεράμικα με σκορ 1-0. Τα στατιστικά στην μέχρι τώρα καριέρα του στην Μπάγερν είναι: Σε 114 αγώνες έχει πέντε γκολ και 18 ασσίστ όντας ένα μηχανάκι που δεν σταματάει να τρέχει και να ζαλίζει τους αντίπαλους αμυντικούς.

 

Κωνσταντίνος Καλάβριας

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *