Type to search

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παναθηναϊκός: Η ώρα να (ξάνα) γίνει Panathinaikos

Share

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε, στη μεγαλύτερη βραδιά θριάμβου του Ιβάν Γιοβάνοβιτς μέχρι την επόμενη. Το ξέσπασμα μίας ομάδας που πέρασε πολλά, αλλά είναι ξανά εδώ και είναι έτοιμη να επανέλθει στα κανονικά “κυβικά” της.

Το “ναιιιιιιιιι” από τα χείλη κάθε φίλου του Παναθηναϊκού, στο τελικό σφύριγμα του Ρόι Ραϊνσράιμπερ, στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο θα πρέπει να ακούστηκε ως τον τελευταίο… δορυφόρο της NASA. Η απίστευτη έκρηξη χαράς, το ξέσπασμα που έψαχνε κάθε κομμάτι του Παναθηναϊκού, που πέρασε μία πολύ δύσκολη, μία μαύρη πενταετία, που είδε να υπερσυμπιέζονται όλες οι πίκες της γης πάνω του για χρόνια…

Αυτό το διπλό, αυτή η “σφραγίδα” της επιστροφής του Παναθηναϊκού, που έχει την υπογραφή του σπουδαίου Ιβάν Γιοβάνοβιτς, δεν μπορεί παρά να αφιερωθεί σ’ όλους όσοι πέρασαν κι έζησαν όλα αυτά τα δεινά τα τελευταία χρόνια. Σ’ αυτό το διάστημα, στη διάρκεια του οποίου ο Παναθηναϊκός βίωσε πρωτόγνωρες καταστάσεις, αλλά άντεξε, επιβίωσε κι επέστρεψε ξανά. Γιατί είναι σύλλογος (πολύ) μεγάλος.

Θέλει ακόμη μία νίκη με τον με τον ΠΑΣ Γιάννινα το προσεχές Σάββατο (14/5, 20:00) για να κλειδώσει και μαθηματικά την έξοδο του στην Ευρώπη (αφού Άρης ή ΑΕΚ θα χάσουν βαθμούς στο μεταξύ τους ματς) και να αφοσιωθεί απόλυτα μετά στον τελικό του Κυπέλλου της 21ης Μαΐου, χωρίς να τον τρώει το… άγχος του τελευταίου αγώνα στην Τούμπα.

Ναι Ευρώπη… Ιδού ο PANATHINAIKOS σου! Επέστρεψε, είναι ξανά εδώ.. Θα είναι εκεί στην κλήρωση της 15ης Ιουνίου και θα είναι εκεί στις 21 Ιουλίου στον 2ο προκριματικό του Europa Conference league, για να ξεκινήσει την προσπάθειά του να επανέλθει βήμα-βήμα και στα κανονικά ευρωπαϊκά στάνταρντς του.

Εκτέλεση ενός υποδειγματικού πλάνου

Η μεγαλύτερη νίκη της τελευταίας πενταετίας, έχει α’’ την κορφή ως τα νύχια της τη σφραγίδα του Γιοβάνοβιτς. Στο βράδυ που είχαν νικήσει η Άρης (με τεράστιο διπλό στην Τούμπα) και η ΑΕΚ και τον είχαν προσπεράσει. Κι όμως ο Παναθηναϊκός δεν λύγισε κάτω απ’ αυτό το βάρος.

Και μολονότι πήγε στο Φάληρο τρομερά καταπονημένος, διότι το τελευταίο τρίμηνο και το αήττητο σερί του (12 ματς μαζί με το Κύπελλο) βγήκαν με έναν κορμό 13-14 παικτών κι ο Σέρβος τεχνικός γνώριζε πως έπρεπε να κάνει αλλαγές, ο Παναθηναϊκός και ο προπονητής του απλά δεν… μάσησαν.

Ο Γιοβάνοβιτς προετοίμασε ένα εξαιρετικό πλάνο τακτικά, απορρόφησε κάθε επιθετικό όπλο και προσπάθεια του Ολυμπιακού με την τριάδα στην άμυνα (καταπληκτικοί οι Κουρμπέλης, Σένκεφελντ και Σάρλια) και στην επίθεση πέτυχε τον απόλυτο… αιφνιδιασμό. Ο Παλάσιος βρήκε χώρο στο… ξέφωτο και χτύπησε εκεί που δεν το περίμενε κανείς με ένα καταληκτικό γκολ, βγαλμένο απ’ τα πιο όμορφα όνειρα κάθε φίλου του Παναθηναϊκού.

“Χορός” πάνω στον Αβραάμ Παπαδόπουλο, δύο προσποιήσεις κι ένα υπέροχο πλασέ εκεί που η μπάλα απλά δεν πιανόταν. Αυτό που χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός για να βρει ψυχολογία και ακόμη μεγαλύτερη πίστη.

Ο “χρυσοκέφαλος” Μπαρτ Σένκεφελντ

Στο δεύτερο ημίχρονο παρά την αναμενόμενη πίεση του Ολυμπιακού, μετά την είσοδο και του Τικίνιο στο γήπεδο δίπλα στον Ελ Αραμπί, ο Παναθηναϊκός κράτησε την ψυχραιμία του και την αυτοσυγκέντρωσή του. Κι εκεί όπου όλοι θα περίμεναν πως τα πράγματα θα ζόριζαν για τους “πράσινους”, ήρθε το δεύτερο χτύπημα από τον “χρυσοκέφαλο” Μπαρτ Σένκεφελντ που γράφει πλέον ιστορία.

Όπως και με τον Άρη, αλλά πολύ πιο αποφασιστικά αυτή τη φορά, μπήκε με την μπάλα στα… δίκτυα στο 54’ με την κεφαλιά που δεν μπόρεσε να σταματήσει κανείς στην “ερυθρόλευκη” άμυνα. Ο Παναθηναϊκός είχε φέρει πλέον το ματς εκεί που ήθελε. Και δεν θα μπορούσε πια να χάσει αυτή τη νίκη απ’ τα χέρια του.

Όλοι έπαιξαν με μεγάλη αυταπάρνηση

Το γκολ του Τικίνιο έβαλε μια σχετική… αναμπουμπούλα στο ματς, όμως στο τελευταίο 20λεπτο, οι “πράσινοι” διαχειρίστηκαν υποδειγματικά το ματς. Με αυταπάρνηση απ’ όλους, αλλά και το καθαρό μυαλό του Ρούμπεν Πέρεθ. Αυτή τη φορά, ακόμα και οι αλλαγές βοήθησαν πολύ. Ο Χατζηγιοβάνης τού έδωσε τρομερές ανάσες, ο Χουάνκαρ έπαιξε με… μισό πόδι, αλλά δεν άφησε να περάσει ούτε… μύγα απ’ την πλευρά του στα τελευταία λεπτά.

Νίκη και βραδιά βγαλμένη απ’ το παρελθόν με το βλέμμα πια στο μέλλον…

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε κι αρχίζει να πλησιάζει τα κανονικά επίπεδά του. Αλλά έχει ακόμη μπροστά του μία… δουλειά το Σάββατο με τον ΠΑΣ Γιάννινα στην ασφυκτικά γεμάτη Λεωφόρο κι ένα τρόπαιο για να διεκδικήσει μία εβδομάδα μετά. Έφτασε πια η ώρα.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Κουζινόγλου

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *