Type to search

ATP

Κάρλος Αλκαράθ : Το παιδί θαύμα του ισπανικού τέννις

Share

O Kάρλος Αλκαράθ γεννημένος στις 5 Μαίου του 2003 είναι ο ανερχόμενος αστέρας του ισπανικού τέννις.

Ως junior, ο Αλκαράθ κατετάγη στο νούμερο 22 κόσμου και κέρδισε δύο τίτλους στο ITF Junior Circuit. Αφού έγινε επαγγελλματίας το 2018, κέρδισε τρεις τίτλους στο ITF Mens Word Tennis Tour και τέσσερις στο ατρτσαλενγκερ τουρ και μπήκε στους 100πρώτους της παγκόσμιας κατάταξης τον Μάιο του 2021. Δύο μήνες αργότερα, ο Αλκαράθ έγτασε στον πρώτο του τελικό ATP Tour στο 250 2021 στο Croatia Open, όπου κέρδισε τον πρώτο του τίτλο. Αργότερα μπήκε στους 50 κορυφαίους αφού έρφτασε στους προημιτελικούς στο επόμενο US Open και κέρδισε τους τελικούς του ΑTP Next generation στο τέλος του έτους 2021. Αφού κέρδισε τον πρώτο του τίτλο ATP Tour 500 στο Ρίο Οπεν τον Φεβρουάριο του 2022, ο Αλκαράθ κέρδισε τόσο τον πρώτο τουν τίτλο ATP Masters 1000 στο Μiami Open όσο και τον δεύτερο τίτλο του ATP 500στο οπεν της Βαρκελώνης τον Απρίλιο, οδηγώντας τον στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης. Στις 8 Μαιόυ 2022 κέρδισε τον δεύτερο του τίτλο Masters 1000 τη χρονιά στο Open Madrid νικώντας στον τελικό τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ.

Σε ηλικία 16 ετών, ο Αλκαράθ έκανε το ντεμπούτο του στο κυρίως ταμπλό της ATP τον Φεβρουάριο του 2020 στο Ρίο οπεν, νικώντας τον συμπατριώτη του Άλμπερτ Ράμος Βινιόλας. Στο τουρνουά αυτό ηττήθηκε στον δεύερο γύρο από τον Φεντερίκο Κόρια.

2021

Σε ηλικία 17 ετών, ο Αλκαράθ προκρίθηκε στην κύρια κλήρωση του Αυστραλιανού Οπεν, καθιστώντας και τον νεότερο συμμετέχοντα στο ταπλό των ανδρών. Ο Αλκαράθ έγινε ο νεότερος νικητής αγώνα στην ιστορία του Madrid Open, νικώντας τον Aντριάν Μαναρινό ως μπαλαντέρ και σπάζοντας το ρεκόρ του τότε 18χρονου Ράφαελ Ναδάλ από το 2004. Στον δεύτερο γύρο έχασε από τον πέντε φορές πρωταθλητή Ναδάλ στα 18α γενέθλια του Αλκαράθ. Κερδίζοντας τον μεγαλύτερο τίτλο της καριέρας του μέχρι τότε στο τουρνουά οπεν ντε οειρας ιιι τασλενκερ 2021, μπήκε στους 100 καλύτερους ως ο νεότερος παίκτης σε ηλικία 18 ετών στις 24 Μαιου 2021. Στο Γαλλικό οπεν ο Αλκαράθ έφτασε στον τρίτο γύρο ενός γκραν σλαμ για πρώτη φορά νικώντας τον Νικολόζ Μπασιλασβίλι. Τον Ιούλιο του 2021, έφτασε στον πρώτο του τελικό ATP στο Πλάβα Λανγκούνα Οpen στο Oύμαγκ στην Κροατία, νικώντας τον κορυφαίο κάτοχο του τίτλου Άλμπερτ Ράμος Βινιόλας. Στη συνέχεια κέρδισε τον παρθενικό του τίτλο ATP νικώντας τον Ρίτσαρντ Γκασκέ και έγινε ο νεότερος πρωταθλητής σε επίπεδο τουρνουά από τότε που ο 18χρονος Κέι Νισικόρι κέρδισε το Delray Beach Open το 2008. Ο Αλκαράθ ήταν ο νεότερος ισπανός που κέρδισε τίτλο ATP Tour από τότε ο Ναδάλ κέρδισε το πρώτο του τρόπαιο στο Σόποτ το 2004. Στο Γουίμπλετον έχασε στον δεύτερο γύρο από τον Ντανίλ Μεντβέντεφ. Στο Γουίνστον Σάλεμ Οπεν, ο Αλκαράθ έφτασε στη φάση των 16 νικώντας στον προκριματικό τον Αλεξέι Ποπίριν και τον δεύτερο προημιτελικό του σε επίπεδο τουρνουά της σεζόν νικώντας τον Μάρτον Φούσκοβιτς. Νίκησε τον Μάρκος Τζιρόν για να φτάσει στους ημιτελικούς, όπου έχασε από τον Μίκαελ Ίμερ. Στο US Open, ο Αλκαράθ νίκησε το νο3 του κόσμου Στέφανο Τσιτσιπά σε τάι μπρέικ στο πέμπτο σετ και έφτασε στον τέταρτιο γύρο στη μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του.

Σε ηλικία 18 ετών, ο Αλκαράθ έγινε ο νεότερος παίκτης σε τέταρτο γκαρν σλάμ από τον 17χρονο Αντρέι Μεντβέντεφ στο γαλλικό οπεν του 1992 και ο νεότερος παίκτης στον τέταρτο γύρο του US Open από 17 ετών. Ο Μίκαελ Τσανγκ και ο 18χρονος Πιτ Σάμπρας το 1989. Έπειτα έγτασε στους προημιτελικούς νικώντας στον προκριματικό γύρο τον Πίτερ Γκόγιοφτσικ.

Στο Έστρε Μπανκ Οπεν ο Αλκαράθ νίκησε το νο7 κόσμου Ματέο Μπερεντίνι σημειώνοντας τη δεύτερη νίκη του έναντι ενός παικτη του top10. Ως αποτέλεσμα, έκανε το ντεμπούτο του ως ο νεότερος παίκτης στους κορυφαίους 35 στην παγκόσμια κατάταξη.

Μία μέρα μετά τα 19α γενέθλια του, στο Μutsua Madrid Open του 2022, νίκησε στους προημιτελικους 5 φορές πρωταθλητή της Μαδρίτης, νο4 στον κόσμο τον ραφαελ ναδαλ και έγινε ο πρώτος έφηβος που τον κέρδισε στη χωμάτινη επιφάνεια. Ως αποτέλεσμα σκαρφάλωσε στο ρεκόρ κλαριέρας του νο6 του κόσμου στην παγκόσμια κατάταξκη στις 9 Μαϊου του 2022.

Αγγελος Φραγκισκάτος

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *