Type to search

Liverpool FC ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σάντιο Μανέ: Ο άνθρωπος που διαπρέπει στην σκιά του Μοχάμεντ Σαλάχ

Share

Ο Σάντιο Μανέ μπορεί να αγωνίζεται στην σκιά του Μοχάμεντ Σαλάχ, όμως αποτελεί βασικότατο γρανάζι της επιθετικής “μηχανής” του Γιούργκεν Κλοπ και της Λίβερπουλ. Αυτό αποδείχθηκε και στην χθεσινή επικράτηση της Λίβερπουλ επί της Άστον Βίλα μς 2-1, με τον Σενεγαλέζο να πετυχαίνει το νικητήριο γκολ.

Τα τελευταία χρόνια όλοι αναφέρονται στους αριθμούς και τα επιτεύγματα που καταγράφει ο Αιγύπτιος εξτρέμ, πράγμα απολύτως λογικό καθώς καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο από την μέρα που εντάχθηκε στο ρόστερ της Λίβερπουλ το 2017. Άλλωστε στην πρώτη του σεζόν μεταξύ άλλων έγινε ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ σε μία σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ με τα 32 που πέτυχε ενώ αποτελεί και τον 9ο σκόρερ της Λίβερπουλ όλων των εποχών.

Εδώ όμως δεν είμαστε για να εξημνήσουμε την πορεία του Σαλάχ αλλά αυτήν του Σάντιο Μανέ. Ο Σενεγαλέζος διανύει μία από τις πιο παραγωγικές σεζόν της καριέρας του έχοντας πετύχει 22 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, μοιράζοντας και τέσσερεις ασίστ.

Ο Μανέ έπειτα από μία καλή σεζόν με την Σαουθάμπτον (15 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις), ανάγκασε τους “Κόκκινους” τον Ιούνιο του 2016 να βγάλουν από τα ταμεία τους 34 εκατομμύρια λίρες για να τον αποκτήσουν. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται όπως συνηθίζουμε να λέμε και αυτό έγινε και στην περίπτωση του Σενεγαλέζου. Ο Μανέ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στις 14 Αυγούστου σε εκτός έδρας ντέρμπι με την Άρσεναλ και πέτυχε το πρώτο του γκολ στην νίκη της Λίβερπουλ με 4-3. Τελικά τελείωσε την σεζόν με 13 γκολ και 6 ασίστ στην Πρέμιερ Λιγκ και αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς για την Λίβερπουλ στην πρώτη του χρονιά!!

Την επόμενη σεζόν εντάχθηκε στην ομάδα ο Μοχάμεντ Σαλάχ και τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, όπως αναφέραμε και νωρίτερα. Ο Μανέ πέτυχε 20 γκολ σε πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ, όμως η προσοχή ήταν όλη στραμμένη στον Αιγύπτιο σταρ. Επίσης είχε σκοράρι στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με την Ρεάλ, ένα γκολ που όμως δεν ήταν αρκετό για να φέρει το βαρύτιμο τρόπαιο στην ομάδα του.

Την σεζόν 2018-2019 κατέγραψε την πιο παραγωγική του χρονιά με 26 γκολ, εκ των οποίων τα 22 ήταν στην Πρέμιερ Λιγκ και μοιράστηκε το χρυσό παπούτσι με τους Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ και τον Μο Σαλάχ. Την συγκεκριμένη σεζόν κατέκτησε και το πρώτο του τρόπαιο με την Λίβερπουλ, αυτό του Τσάμπιονς Λιγκ, κερδίζοντας το πέναλτι στο 1΄ της αναμέτρησης, ενώ η Λίβερπουλ αν και είχε πάρει 97 βαθμούς, έχασε τελικά τον τίτλο του πρωταθλήματος για έναν βαθμό από την Μάντσεστερ Σίτι.

Τα επιτεύγματα του τον οδήγησαν στην τελική 30αδα για την Χρυσή μπάλα. Ο Μανέ συνέχισε τις ψηλές πήσεις και την επόμενη σεζόν. Αρχικά πέτυχε δύο γκολ στο Σούπερ καπ Ευρώπης με την Τσέλσι (το οποίο κατέκτησε η Λίβερπουλ στην διαδικασία των πέναλτι) και στην συνέχεια πέτυχε 18 γκολ στο πρωτάθλημα, βοηθώντας την ομάδα του να φτάσει στον πρώτο τίτλο πρωταθλήματος έπειτα από 30 χρόνια!!

Η σεζόν 20-21 δεν ήταν από τις καλύτερες του, παρόλα αυτά πέτυχε και πάλι διψήφιο αριθμό τερμάτων (16 σε όλες τις διοργανώσεις), ενώ είχε και 9 ασίστ.

Φτάνουμε πλέον στην φετινή σεζόν, όπου ο Μανέ μπαίνει στον τελευταίο ενάμιση χρόνο του συμβολαίου του, όμως και πάλι όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνε στον Μο Σαλάχ, που επίσης έχει μπει στον τελευταίο ενάμιση χρόνο του συμβολαίου του. Σε κάθε ευκαιρία οι δημοσιογράφοι ρωτάνε τον Γιούργκεν Κλόπ για το θέμα του συμβολαίου του Σαλάχ, αλλά για τον Μανέ σιγή ιχθύος.

Στα αγωνιστικά πραγματοπιεί μία πολύ καλή σεζόν, όπως και ολόκληρη η Λίβερπουλ που διεκδικεί και τους τέσσερεις διαθέσιμους τίτλους. Έχει φτάσει τα 15 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ και τα 22 σε όλες τις διοργανώσεις ενώ έχει οδηγήσει και την Εθνική Σενεγάλης στην κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, πετυχαίνοντας το νικητήριο πέναλτι στον τελικό.

Το Κύπελλο Εθνών Αφρικής πάντως έχει αποβεί σημείο καμπής στην πορεία των δύο σταρ της Λίβερπουλ. Από την μία ο Μανέ μετά την κατάκτηση του τροπαίου αλλά και την πρόκριση της Σενεγάλης στο Παγκόσμιο Κύπελλο, έχει ανέβει ψυχολογικά και συνεχίζει να σκοράρει ασταμάτητα, με τελευταίο το χθεσινό με την Άστον Βίλα, στην νίκη μς 2-1. Από την άλλη ο Σαλάχ ξεκίνησε εντυπωσιακά την σεζόν, όμως μετά τις απώλειες του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής αλλά και της πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο από την Σενεγάλη, μοιάζει να είναι άλλος άνθρωπος, έχοντας μόνο δύο γκολ στα τελευταία 15 παιχνίδια του.

Αν η Λίβερπουλ φτάσει στο περίφημο Quadruple ή στην κατάκτηση κάποιου μεγάλου τροπαίου, ο Σάντιο Μανέ θα είναι από τους βασικούς υποψήφιους για την κατάκτηση της Χρυσής μπάλας, σε μία σεζόν που έχει επισκιαστεί από το σίριαλ του συμβολαίου του Μοχάμεντ Σαλάχ.

Κώστας Τσιακλής

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *